Vinopres Nederland en Vino Magazine
VINOPRES NEDERLAND EN VINO MAGAZINE
Leiden, maart 2001
Begin 2001 is Vinopres Nederland opgericht. In een groeiende wereldwijnmarkt en met de groeiende wijnconsumptie in Nederland en een verdere professionalisering van de wijnvakhandel is plaats voor Vinopres Nederland, dat zich bezig zal houden met het uitgeven van een wijnvaktijdschrift en wijninformatie en promotie van wijn in de meest ruime zin van het woord.
In de Nederlandse wijnhandel van slijter tot restaurant, van grootwinkelbedrijf tot gespecialiseerde wijnhandel, werken meer dan 60.000 vakmensen dagelijks met wijn. Gespreid over diverse branches is wijn de bindende factor en is er behoefte aan een breed wijnvakblad. Vanaf mei zal op de Nederlandse markt VINO MAGAZINE verschijnen met tien nummers per jaar.
Vaste rubrieken zullen aandacht besteden aan nieuws uit de Nederlandse wijnhandel, informatie over wijnmarketing, ontwikkelingen in de wereldwijnmarkt, wijngebieden en producenten. Verder zullen vaste rubrieken gewijd worden aan economisch wijnmarktnieuws, wijn en gezondheid, biologische wijnen, wijn & spijs en de Nederlandse en internationale agenda. Alle afzetkanalen als wijnspeciaalzaak, horeca, internet, het grootwinkelbedrijf en de slijter zullen aandacht krijgen in redactionele artikelen en interviews.
VINO MAGAZINE zal in een oplage van 25.000 exemplaren in de hele
Benelux verschijnen, waarvan 10.000 in Nederland. Naast de
Nederlandse uitgave blijft een Belgische editie (Frans- en
Nederlandstalig, vroeger Belgisch Tijdschrift voor Wijn) bestaan. Het
eerste abonnement op het nieuwe vakblad voor de wijnhandel wordt aan
de wijnprofessionals - (detail)handel, horeca en pers - gratis
aangeboden.
Nieuws uit de Nederlandse markt wordt één van de pijlers van het
blad. Hiermee zullen minimaal 8 pagina's gevuld worden. Graag
ontvangen wij van importeurs, producenten, landenbureaus en allen die
zich met wijnimport bezighouden persberichten en andere informatie
over wijn en de mensen die met wijn werken. Maandelijks zullen wij
een selectie van relevante informatie in VINO MAGAZINE opnemen.
Wie, wat en waar?
* Vinopres Nederland wordt vertegenwoordigd door Ailko Faber en André
Sauerbier, bijgestaan door Fanny Bernstein en Manon Kessler (zie
bijlage).
* Het eerste nummer van VINO MAGAZINE zal op 10 mei 2001 verschijnen.
De deadline voor nieuwsitems is 30 maart.
* Vinopres Nederland
Postbus 3144
2301 DC Leiden
Tel: 31-(0)70- 33 88 719 (secretariaat)
Fax: 31 (0)70- 33 6 18 349
GSM: 06-20.41.06.25 (Ailko Faber)
vinopres.nl@vinopres.com
De mensen achter Vinopres Nederland
Ailko Faber
Als sommelier al jarenlang actief in de wijnmarkt vanuit het
Nederlands Gilde van Sommeliers als publicrelationsverantwoordelijke
en zijn voormalig restaurant Les Quatre Canetons in Amsterdam. Sinds
1999 is hij SVH Meestergastheer en als zodanig actief als
interim-manager in de horeca vanuit zijn interim/adviesbureau Faber
in gastronomie. Ziet deze stap als een positieve ontwikkeling in de
markt, waar wijn en alle informatiestromen die daar mee te maken
hebben, gebundeld kunnen worden in een kwaliteitsblad waar hij graag
zijn medewerking aan verleent.
André Sauerbier
Binnen de wijnwereld geen onbekende. Als Vinoloog van de Wijnacademie
geeft hij jarenlang wijncursussen en was hij actief bij Proefschrift
en Perswijn. Gaf jarenlang assortimentsadviezen aan wijnhandel en
horeca. Richtte zich in 1997 ook op wijn en internet. Vanaf 1999 is
hij wijn-internetadviseur bij Quote Media Holding. Hij is redacteur
van de internetplatforms: http://wijn.pagina.nl en de
http://wijnhandel.pagina.nl. Vanuit zijn beroep als financieel
analist in de internationale Hotelwereld voor de Nationale
Investering Bank (NIB), heeft hij onlangs de stap naar de wijnwereld
genomen. Vino Magazine biedt hem de uitdaging zijn contacten in de
Nederlandse wijnmarkt te benutten en uit te breiden.
Fanny Bernstein
Heeft bij Residence Wijnimport en recenter bij Activin een schat aan
ervaring opgebouwd. Zal met haar ervaring in de wijnwereld en het
redigeren van De Wijnkrant voor de Gouden Ton een zeer waardevolle
aanvulling voor het team zijn.
Manon Kessler
Manon is ook vinologe en al jarenlang commercieel werkzaam in de
wijnbranche. Samen met Fanny zal zij de backoffice bemannen.
Oogstbericht door René van Heusden
KLEINE OOGST 2001 IN ZUID-AFRIKA
Zuid-Afrika stevent af op een van de kleinste oogsten van de
afgelopen jaren. Het is tegelijk ook een van de koelste. De opbrengst
zal naar verwachting 8,7% lager liggen dan die van 2000. Dit betekent
een bijstelling naar beneden van de cijfers die in januari genoemd
werden. Toen hoopte men nog op een ongeveer gelijk volume. De
belangrijkste reden voor de lage opbrengst is het koele weer in
november en december. Het gevolg daarvan waren kleine druiven die op
het moment van plukken relatief weinig sap bevatten. Wanneer de
voorspellingen uitkomen zal er dit jaar 1.002.500 ton druiven geoogst
worden. Het zou daarmee de het laagste volume sinds 1997 zijn, toen
wel geteld 969.241 ton druiven in de persen terecht kwamen. Het
genoemde tonnage zou neerkomen op 766,9 miljoen liter wijn, wat
neerkomt op een teruggang met 83,1 miljoen liter ten opzichte van
2001.
Al deze cijfers geven echter een wat vertekend beeld van de situatie.
De grote klap valt namelijk vooral bij de druiven voor witte wijn die
de overgrote meerderheid van de Zuid-Afrikaanse aanplant vormen. Een
groot deel daarvan is bovendien ook nog eens bestemd voor
distillatie. Het zwaarst getroffen is de noordelijke regio
Oranjerivier, die hoofdzakelijk bulkwijnen produceert. Hier zal bijna
een derde minder worden geoogst dan normaal.
Bij rood ziet het er allemaal heel wat rooskleuriger uit. Het volume
daarvan zal zelfs 18% hoger uitkomen dan vorig jaar. In het voor
kwalitatief hoogstaande wijnen zo belangrijke gebied Stellenbosch is
de verwachting dat 2001 minstens zo veel op zal leveren als 2000 én
bovendien uitstekende kwaliteit voor rood en wit.
Navraag bij enkele Zuid-Afrikaanse producenten die in Düsseldorf op
de beurs Prowein exposeerden leerde dat die bijzonder enthousiast
zijn over de kwaliteit, met name voor hun rode wijnen. De vertraging
in de rijping door het koele weer in januari heeft een positief
effect gehad. Goede suikergehaltes gaan daardoor gepaard met
snelle rijping is dat veel moeilijker te bereiken.
ENTHOUSIASME IN DE MEDOC
Eind maart openen de châteaux in Bordeaux hun poorten voor de
primeurproeverijen van het oogstjaar 2000. Aan de vooravond daarvan
brengt de Conseil des Vins du Médoc de bezoekers al vast in de
stemming met een opgetogen persbericht. De Médocains betitelen 2000
als een millésime d'anthologie, oftewel een oogstjaar volgens het
boekje. Het vraagteken dat ze er bijzetten lijkt niet echt gemeend.
Valse bescheidenheid misschien?
In de Médoc werd geoogst tussen 18 september en 10 oktober. Voor en
tijdens de pluk was het prachtig weer. Alle belangrijke druivenrassen
- cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc en petit verdot -
bereikten een perfecte graad van rijpheid. Kenmerkend voor het jaar
2000 lijkt een hoge mate van homogeniteit, volgens de Médocains
tenminste.
Tussen haakjes, het is opmerkelijk dat het tijdstip waarop de
Bordelais, ongeacht in welk district, hun primeurproeverijen houden
al maar vroeger in het jaar wordt. En dat nu zo'n beetje iedereen
zo'n proeverij meent te moeten organiseren. Het kan niet anders dan
ingegeven zijn door commerciële overwegingen. Immers, de wijnen zijn
op het moment van proeven nog lang niet 'af'... Als het nu
primeurwijnen à la Beaujolais waren, vooruit, maar dit zijn toch
'bewaarwijnen'. Waarom dan die overdreven haast?
ZUID AUSTRALIË AAN RAMP ONTSNAPT!
Dacht u dat wijnmakers op het zuidelijk halfrond op de automatische
piloot goede wijnen kunnen maken? Jaar in jaar uit, vanwege een
voorspelbaar klimaat? De realiteit is anders.
Wanneer u ooit een wijn met het oogstjaar 2001 uit South Australia
gaat drinken, bedenk dan dat dit gebied ternauwernood ontsnapt is aan
een ramp. Sprinkhanen hadden hier voor enorme schade kunnen zorgen.
Vooral in de Clare Valley, een gebied dat een zeer goede reputatie
heeft voor kwaliteitswijnen, was het kantje boord.
Begin oktober kreeg Australië te maken met een van grootste
sprinkhanenplagen uit de geschiedenis. Ongewoon zware regenval in de
noordoostelijke provincie Queensland bood een ideale voorwaarde voor
het ontstaan van een gigantische zwerm sprinkhanen die zich daar
vandaar naar Zuid Australië bewoog. Sprinkhanen eten alles wat groen
is, van gras tot wijnbladeren. Door middel van preventieve
bestrijding kon 95% ervan gedood worden voor ze de wijngaarden
bereikten. De overlevende 5% legde medio december eitjes die begin
januari uitkwamen. Jonge sprinkhanen vliegen echter pas na vijf weken
uit, zodat ze betrekkelijk eenvoudig uitgeroeid konden worden door
sproeien. Australiërs hebben hier een ruime ervaring mee. Alleen de
kosten liegen er niet om. Ze beliepen voor heel South Australia
ongeveer 6 miljoen Australische dollars. Hoewel schade door
sprinkhanen grotendeels kon worden afgewend, bleven de producenten
niet gespaard voor verdere problemen. Een zelfs voor Australische
begrippen intense hittegolf zorgde voor nieuwe bezorgdheid en stress
bij zowel planten als druiventelers. Kortom, ook in de Nieuwe Wereld
is het niet altijd rozengeur en maneschijn.
KANTTEKENINGEN BIJ OOGST 2000 IN TOSCANE
In hoe verre zijn eerste commentaren, heet van de naald, betrouwbaar?
Het is verstandig om ze niet als absolute waarheid over te nemen. Zie
Italië. Eerste proeverijen van wijnen met het oogstjaar 2000 uit de
toonaangevende DOCG's van Toscane - Chianti, Brunello di Montalcino
en Vino Nobile di Montepulciano - hebben vooralsnog niet het
enthousiasme opgeroepen dat op grond van de commentaren onmiddellijk
na de oogst verwacht mocht worden. In heel wat gevallen lijkt het
weer wellicht iets te warm en te droog geweest zijn. Hierdoor is de
verhouding tussen schil en sap in de druif niet evenwichtig
uitgevallen. Met andere woorden: de tannineniveaus in de rode wijnen
kunnen gevaarlijk hoog liggen, waardoor de wijnen een drogend
karakter hebben. Wordt uiteraard nog vervolgd.
--