WIJNINFO.NL NIEUWS

Vinopres Nederland en Vino Magazine

VINOPRES NEDERLAND EN VINO MAGAZINE

Leiden, maart 2001

Begin 2001 is Vinopres Nederland opgericht. In een groeiende wereldwijnmarkt en met de groeiende wijnconsumptie in Nederland en een verdere professionalisering van de wijnvakhandel is plaats voor Vinopres Nederland, dat zich bezig zal houden met het uitgeven van een wijnvaktijdschrift en wijninformatie en promotie van wijn in de meest ruime zin van het woord.

In de Nederlandse wijnhandel van slijter tot restaurant, van grootwinkelbedrijf tot gespecialiseerde wijnhandel, werken meer dan 60.000 vakmensen dagelijks met wijn. Gespreid over diverse branches is wijn de bindende factor en is er behoefte aan een breed wijnvakblad. Vanaf mei zal op de Nederlandse markt VINO MAGAZINE verschijnen met tien nummers per jaar.

Vaste rubrieken zullen aandacht besteden aan nieuws uit de Nederlandse wijnhandel, informatie over wijnmarketing, ontwikkelingen in de wereldwijnmarkt, wijngebieden en producenten. Verder zullen vaste rubrieken gewijd worden aan economisch wijnmarktnieuws, wijn en gezondheid, biologische wijnen, wijn & spijs en de Nederlandse en internationale agenda. Alle afzetkanalen als wijnspeciaalzaak, horeca, internet, het grootwinkelbedrijf en de slijter zullen aandacht krijgen in redactionele artikelen en interviews.

VINO MAGAZINE zal in een oplage van 25.000 exemplaren in de hele Benelux verschijnen, waarvan 10.000 in Nederland. Naast de Nederlandse uitgave blijft een Belgische editie (Frans- en Nederlandstalig, vroeger Belgisch Tijdschrift voor Wijn) bestaan. Het eerste abonnement op het nieuwe vakblad voor de wijnhandel wordt aan de wijnprofessionals - (detail)handel, horeca en pers - gratis aangeboden.

Nieuws uit de Nederlandse markt wordt één van de pijlers van het blad. Hiermee zullen minimaal 8 pagina's gevuld worden. Graag ontvangen wij van importeurs, producenten, landenbureaus en allen die zich met wijnimport bezighouden persberichten en andere informatie over wijn en de mensen die met wijn werken. Maandelijks zullen wij een selectie van relevante informatie in VINO MAGAZINE opnemen.

Wie, wat en waar?


* Vinopres Nederland wordt vertegenwoordigd door Ailko Faber en André Sauerbier, bijgestaan door Fanny Bernstein en Manon Kessler (zie bijlage).


* Het eerste nummer van VINO MAGAZINE zal op 10 mei 2001 verschijnen. De deadline voor nieuwsitems is 30 maart.


* Vinopres Nederland
Postbus 3144
2301 DC Leiden
Tel: 31-(0)70- 33 88 719 (secretariaat)
Fax: 31 (0)70- 33 6 18 349
GSM: 06-20.41.06.25 (Ailko Faber)
vinopres.nl@vinopres.com

De mensen achter Vinopres Nederland

Ailko Faber

Als sommelier al jarenlang actief in de wijnmarkt vanuit het Nederlands Gilde van Sommeliers als publicrelationsverantwoordelijke en zijn voormalig restaurant Les Quatre Canetons in Amsterdam. Sinds 1999 is hij SVH Meestergastheer en als zodanig actief als interim-manager in de horeca vanuit zijn interim/adviesbureau Faber in gastronomie. Ziet deze stap als een positieve ontwikkeling in de markt, waar wijn en alle informatiestromen die daar mee te maken hebben, gebundeld kunnen worden in een kwaliteitsblad waar hij graag zijn medewerking aan verleent.

André Sauerbier

Binnen de wijnwereld geen onbekende. Als Vinoloog van de Wijnacademie geeft hij jarenlang wijncursussen en was hij actief bij Proefschrift en Perswijn. Gaf jarenlang assortimentsadviezen aan wijnhandel en horeca. Richtte zich in 1997 ook op wijn en internet. Vanaf 1999 is hij wijn-internetadviseur bij Quote Media Holding. Hij is redacteur van de internetplatforms: http://wijn.pagina.nl en de http://wijnhandel.pagina.nl. Vanuit zijn beroep als financieel analist in de internationale Hotelwereld voor de Nationale Investering Bank (NIB), heeft hij onlangs de stap naar de wijnwereld genomen. Vino Magazine biedt hem de uitdaging zijn contacten in de Nederlandse wijnmarkt te benutten en uit te breiden.

Fanny Bernstein

Heeft bij Residence Wijnimport en recenter bij Activin een schat aan ervaring opgebouwd. Zal met haar ervaring in de wijnwereld en het redigeren van De Wijnkrant voor de Gouden Ton een zeer waardevolle aanvulling voor het team zijn.

Manon Kessler

Manon is ook vinologe en al jarenlang commercieel werkzaam in de wijnbranche. Samen met Fanny zal zij de backoffice bemannen.

Oogstbericht door René van Heusden

KLEINE OOGST 2001 IN ZUID-AFRIKA

Zuid-Afrika stevent af op een van de kleinste oogsten van de afgelopen jaren. Het is tegelijk ook een van de koelste. De opbrengst zal naar verwachting 8,7% lager liggen dan die van 2000. Dit betekent een bijstelling naar beneden van de cijfers die in januari genoemd werden. Toen hoopte men nog op een ongeveer gelijk volume. De belangrijkste reden voor de lage opbrengst is het koele weer in november en december. Het gevolg daarvan waren kleine druiven die op het moment van plukken relatief weinig sap bevatten. Wanneer de voorspellingen uitkomen zal er dit jaar 1.002.500 ton druiven geoogst worden. Het zou daarmee de het laagste volume sinds 1997 zijn, toen wel geteld 969.241 ton druiven in de persen terecht kwamen. Het genoemde tonnage zou neerkomen op 766,9 miljoen liter wijn, wat neerkomt op een teruggang met 83,1 miljoen liter ten opzichte van 2001.

Al deze cijfers geven echter een wat vertekend beeld van de situatie. De grote klap valt namelijk vooral bij de druiven voor witte wijn die de overgrote meerderheid van de Zuid-Afrikaanse aanplant vormen. Een groot deel daarvan is bovendien ook nog eens bestemd voor distillatie. Het zwaarst getroffen is de noordelijke regio Oranjerivier, die hoofdzakelijk bulkwijnen produceert. Hier zal bijna een derde minder worden geoogst dan normaal.

Bij rood ziet het er allemaal heel wat rooskleuriger uit. Het volume daarvan zal zelfs 18% hoger uitkomen dan vorig jaar. In het voor kwalitatief hoogstaande wijnen zo belangrijke gebied Stellenbosch is de verwachting dat 2001 minstens zo veel op zal leveren als 2000 én bovendien uitstekende kwaliteit voor rood en wit.

Navraag bij enkele Zuid-Afrikaanse producenten die in Düsseldorf op de beurs Prowein exposeerden leerde dat die bijzonder enthousiast zijn over de kwaliteit, met name voor hun rode wijnen. De vertraging in de rijping door het koele weer in januari heeft een positief effect gehad. Goede suikergehaltes gaan daardoor gepaard met snelle rijping is dat veel moeilijker te bereiken.

ENTHOUSIASME IN DE MEDOC
Eind maart openen de châteaux in Bordeaux hun poorten voor de primeurproeverijen van het oogstjaar 2000. Aan de vooravond daarvan brengt de Conseil des Vins du Médoc de bezoekers al vast in de stemming met een opgetogen persbericht. De Médocains betitelen 2000 als een millésime d'anthologie, oftewel een oogstjaar volgens het boekje. Het vraagteken dat ze er bijzetten lijkt niet echt gemeend. Valse bescheidenheid misschien?

In de Médoc werd geoogst tussen 18 september en 10 oktober. Voor en tijdens de pluk was het prachtig weer. Alle belangrijke druivenrassen
- cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc en petit verdot - bereikten een perfecte graad van rijpheid. Kenmerkend voor het jaar 2000 lijkt een hoge mate van homogeniteit, volgens de Médocains tenminste.

Tussen haakjes, het is opmerkelijk dat het tijdstip waarop de Bordelais, ongeacht in welk district, hun primeurproeverijen houden al maar vroeger in het jaar wordt. En dat nu zo'n beetje iedereen zo'n proeverij meent te moeten organiseren. Het kan niet anders dan ingegeven zijn door commerciële overwegingen. Immers, de wijnen zijn op het moment van proeven nog lang niet 'af'... Als het nu primeurwijnen à la Beaujolais waren, vooruit, maar dit zijn toch 'bewaarwijnen'. Waarom dan die overdreven haast?

ZUID AUSTRALIË AAN RAMP ONTSNAPT!
Dacht u dat wijnmakers op het zuidelijk halfrond op de automatische piloot goede wijnen kunnen maken? Jaar in jaar uit, vanwege een voorspelbaar klimaat? De realiteit is anders.

Wanneer u ooit een wijn met het oogstjaar 2001 uit South Australia gaat drinken, bedenk dan dat dit gebied ternauwernood ontsnapt is aan een ramp. Sprinkhanen hadden hier voor enorme schade kunnen zorgen. Vooral in de Clare Valley, een gebied dat een zeer goede reputatie heeft voor kwaliteitswijnen, was het kantje boord.

Begin oktober kreeg Australië te maken met een van grootste sprinkhanenplagen uit de geschiedenis. Ongewoon zware regenval in de noordoostelijke provincie Queensland bood een ideale voorwaarde voor het ontstaan van een gigantische zwerm sprinkhanen die zich daar vandaar naar Zuid Australië bewoog. Sprinkhanen eten alles wat groen is, van gras tot wijnbladeren. Door middel van preventieve bestrijding kon 95% ervan gedood worden voor ze de wijngaarden bereikten. De overlevende 5% legde medio december eitjes die begin januari uitkwamen. Jonge sprinkhanen vliegen echter pas na vijf weken uit, zodat ze betrekkelijk eenvoudig uitgeroeid konden worden door sproeien. Australiërs hebben hier een ruime ervaring mee. Alleen de kosten liegen er niet om. Ze beliepen voor heel South Australia ongeveer 6 miljoen Australische dollars. Hoewel schade door sprinkhanen grotendeels kon worden afgewend, bleven de producenten niet gespaard voor verdere problemen. Een zelfs voor Australische begrippen intense hittegolf zorgde voor nieuwe bezorgdheid en stress bij zowel planten als druiventelers. Kortom, ook in de Nieuwe Wereld is het niet altijd rozengeur en maneschijn.

KANTTEKENINGEN BIJ OOGST 2000 IN TOSCANE
In hoe verre zijn eerste commentaren, heet van de naald, betrouwbaar? Het is verstandig om ze niet als absolute waarheid over te nemen. Zie Italië. Eerste proeverijen van wijnen met het oogstjaar 2000 uit de toonaangevende DOCG's van Toscane - Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano - hebben vooralsnog niet het enthousiasme opgeroepen dat op grond van de commentaren onmiddellijk na de oogst verwacht mocht worden. In heel wat gevallen lijkt het weer wellicht iets te warm en te droog geweest zijn. Hierdoor is de verhouding tussen schil en sap in de druif niet evenwichtig uitgevallen. Met andere woorden: de tannineniveaus in de rode wijnen kunnen gevaarlijk hoog liggen, waardoor de wijnen een drogend karakter hebben. Wordt uiteraard nog vervolgd.


--