Volksunie

Bert Anciaux: Constructief gesprek over DAC-regularisering culturele sector (13/03/01)

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux heeft vandaag vertegenwoordigers van de vakbonden ontvangen die hun eisen i.v.m. de regularisering van de DAC'ers binnen de cultuursector kwamen toelichten.

De Vlaamse regering engageerde zich in haar regeringsverklaring tot de regularisering van de tewerkstellingsprogramma's. Gezien de omvang van deze operatie werd op 26 november 1999 door de regering beslist de regularisering gefaseerd te laten verlopen.

In het Vlaams intersectoraal akkoord social profit 2000- 2005, daterend van 29 maart 2000, was de regularisering dan ook een prioriteit. In samenspraak met de sociale partners werd voor de regulariseringsoperatie in de social profit dan ook maar liefst 1,9 miljard BEF uitgetrokken. Tevens verbond de Vlaamse regering zich ertoe - binnen de enveloppe van 1,9 miljard - op korte termijn een stappenplan voor de regularisatie over de verschillende deelsectoren aan de sociale partners voor te leggen.

In uitvoering van het bovenvernoemd social profitakkoord keurde de Vlaamse regering dan ook op 30 juni 2000, in samenspraak met de sociale partners, een implementatienota inzake de regularisering goed. Naar timing toe werd afgesproken dat in de periode 2001 tot 2004 de DAC'ers die tewerkgesteld zijn in organisaties binnen de welzijns- en gezondheidssectoren en binnen gelijke kansen zullen geregulariseerd worden. In 2005 zullen de ongeveer 1300 DAC'ers binnen de culturele deelsectoren geregulariseerd zijn.

De reden waarom de DAC'ers binnen de culturele deelsectoren pas in 2005 zullen geregulariseerd zijn is zowel van inhoudelijke als van budgettaire aard.

Op inhoudelijk vlak kan men niet om de vaststelling heen dat de toekenning van de DAC-projecten binnen de culturele deelsectoren nogal arbitrair is gebeurd. Naargelang men de weg naar de extra financiering meer of minder kon bewandelen, slaagden sommige organisaties er in meerdere extra werknemers aan te werven, terwijl anderen geen enkele subsidie binnen haalden. Meer dan de helft van de DAC'ers werkt bovendien in door de Vlaamse gemeenschap niet erkende organisaties. Ten einde geen ongewenste neveneffecten te creëren dient de regularisering dan ook nauwgezet administratief te worden voorbereid. Het inpassen van de projecten binnen de erkennings- en subsidieregelgeving vergt dan ook tijd.

Verder houdt de regularisering in dat de DAC'ers een reguliere arbeidsovereenkomst krijgen en dat ze worden ingeschaald in de geldende loonschalen. Dit vereist de toekenning van een weddesubsidie aan de werkgevers, bestaande uit het bedrag dat de VDAB nu reeds betaalt, vermeerderd met de regularisatiekost en de patronale lasten. Naast de overheveling van de VDAB-budgetten, betekent dit een jaarlijkse bijkomende kost op de cultuurbegroting van ongeveer 270 miljoen BEF. Het vrijmaken van deze middelen kan maar in een meerjarenperspectief.

Niettegenstaande deze moeilijkheden van inhoudelijke en budgettaire aard engageert minister Anciaux zich om het regulariseringsproces te versnellen en naar aanleiding van de begrotingsopmaak 2002 binnen de regering additionele middelen te bepleiten.

Daarnaast zal de minister laten onderzoeken of het mogelijk is om bij subsidieverhogingen aan organisaties die "erkende DAC'ers" tewerkstellen, die subsidieverhoging mede afhankelijk te maken van een voorafgaande regularisering van de DAC'ers die er werken. Verder garandeert minister Anciaux de DAC'ers werkzekerheid. Dat kan in hun huidige werkplek voor DAC'ers die werken bij een erkende organisatie. Het is logisch, mede gelet op het cultuurpact, dat de erkende organisaties eerst aan bod komen. Met betrekking tot de DAC'ers tewerkgesteld in niet erkende organisaties wordt onderhandeld met de sociale partners over een goede oplossing. Daartoe zullen de betrokken projecten worden gescreend op hun initiële projectaanvraag en op hun actuele rol in het culturele veld.

Tot slot gaat minister Anciaux graag in op de vraag van de vakbonden om met de sociale partners na de paasvakantie een Rondetafelconferentie over de werknemersproblematiek in de culturele sector te organiseren.

Auteur:
Kabinet van de Vlaams minister van Cultuur
Bert Anciaux, VU&ID-minister

Meer informatie:
Contactpersoon: Koen T'Sijen, woordvoerder
Telefoon: (02) 553 28 11
E-post: koen.tsijen@vlaanderen.be