Ministerie van Defensie



Brieven aan de Kamer


Afgelasting schietoefening op Vieques

13-03-2001

In mijn brief van 20 februari jl. heb ik u geïnformeerd over het voornemen van de Koninklijke marine om onder Amerikaanse leiding deel te nemen aan een NAVO-vlootoefening voor de oostkust van de Verenigde Staten. In het oefenprogramma was ook een kortstondig gebruik van de oefenfaciliteiten op het eiland Vieques voorzien. In de brief van 20 februari heb ik tevens aangegeven dat er beperkingen waren verbonden aan het gebruik van die faciliteiten, vanwege de overlast voor het milieu en de lokale bevolking.

Op 27 februari jl. heeft de Amerikaanse minister van Defensie over deze aspecten overleg gehad met de gouverneur van Puerto Rico. In dat overleg hebben zij besloten de schietoefeningen op Vieques op te schorten, in afwachting van de uitkomsten van een onderzoek naar de effecten van de schietoefeningen. Op 1 maart heeft de Amerikaanse oefenleiding Nederland van dit politieke besluit op de hoogte gebracht. Het gebruik van de schietrange op Vieques is geschrapt uit het huidige oefenprogramma.

In de brief van 20 februari jl. heb ik gesteld dat de Amerikaanse regels en voorschriften ook van toepassing zouden zijn op de Nederlandse eenheden. Dit geldt uiteraard ook voor dit tijdelijke besluit. Ik heb alle begrip voor het standpunt van de Verenigde Staten dat eerst de effecten van de oefeningen moeten worden onderzocht en afgewogen, voordat de schietoefeningen kunnen worden hervat. Ik zal u van de ontwikkelingen op de hoogte houden.

DE MINISTER VAN DEFENSIE,

mr. F.H.G. de Grave