Provincie Groningen

Besluitenlijst van GS van 7 maart 2001 - Besluitenlijst nr.9
1. GS hebben besloten een subsidie van maximaal 35.000,- te verlenen aan Stichting Het Groninger Landschap voor de aankoop van natuurterrein in het Zuidlaardermeergebied. Aan de statencommissie Ruimte, Water en Groen wordt gevraagd een oordeel te geven over dit principe-besluit.

2. In een brief aan de District Huisartsen Vereniging geven GS een beoordeling over de invoering van een centrale doktersdienst in Pekela. Enerzijds wijzen GS op overleg met patiënten- en cliëntenorganisaties en andere betrokkenen over de keuze van de locatie. Anderzijds geven GS aan de voorgenomen locatie reeds te hebben getoetst aan het POP, waaruit is gebleken dat de locatie strijdig is met het provinciaal omgevingsbeleid.
3. GS hebben besloten een verklaring van geen bezwaar te verlenen aan de gemeente Marum voor de bouw van een bedrijfshal op het bedrijventerrein "Marumerlage".

4. GS stemmen in met het concept-convenant voor de openbare geestelijke gezondheidszorg in de provincie Groningen. Doel van dit concept-convenant is door afspraken tussen partijen te komen tot een integrale aanpak van de problemen en knelpunten op het terrein van de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg. De partijen zijn de gemeenten, die de regierol vervullen , zorg- en opvangvoorzieningen, het zorgkantoor en de provincie.
5. GS hebben het RAK (Ruilverkaveling met een Administratief Karakter) Appingedam-Delfzijl, de Nota Bedenkingen en Commentaar en de daaruit voortvloeiende planaanpassingen voorlopig vastgesteld.

6. GS hebben het concept-actieprogramma 2001 van de regiovisie Jeugdzorg vastgesteld. Het programma wordt voorgelegd aan de statencommissie Welzijn, Zorg en Cultuur.

7. GS hebben het Plan van Aanpak in het kader van het toezicht op Jeugdzorg Groningen voor kennisgeving aangenomen en toegezonden aan de statencommissie Welzijn, Zorg en Cultuur.
8. In het kader van de Cultuurnota 2001 - 2004 is een inititatiefgroep samengesteld voor de oprichting van een Groninger Monumentenfonds. Aan de statencommissie Welzijn, Zorg en Cultuur geven zij de stand van zaken weer, zoals aanleiding, doel en organisatie. De oprichting van een Monumentenfonds is een vernieuwende wijze om monumenten in stand te houden. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek naar de haalbaarheid en organisatie van zon fonds, steunt de Provincie de oprichting ervan. Een Monumentenfonds kan het bestaande gat dichten tussen de markt en de bestaande monumentenorganisaties.
9. GS hebben het ontwerp-Restauratie Uitvoeringsprogramma 2001 - 2006 vastgesteld. In dit ontwerp-programma zijn budgetten toebedeeld aan 23 niet-budgethoudende gemeenten (gemeenten met minder dan 100 rijksmonumenten, Winsum en Groningen vallen daar niet onder). Deze budgetten zijn bedoeld voor restauratie van woonhuizen/boerderijen en overige (o.a. molens, bruggen). Bepalend bij deze toebedeling zijn de prioriteitenlijsten (opgesteld door de gemeenten), de rijksbudgetten en de verdelingscriteria. Het ontwerp-Restauratie Uitvoeringsprogramma 2001 - 2006 ligt vier weken ter inzage.
10. Op verzoek van de statencommissie Welzijn, Zorg en Cultuur hebben GS een rapportage gemaakt over de voortgang in het welzijnsbeleid, met name over de onderdelen sport, patiënten- en consumentenbeleid en de toekomst van de overige ondersteuningsfuncties bij SPRONG. De rapportage wordt toegezonden aan de statencommissie Welzijn, Zorg en Cultuur.

11. GS hebben besloten een subsidie van 5.050,- toe te kennen aan de Stichting Promotie Scheemda voor de tentoonstelling "Het zout der aarde". Met deze tentoonstelling wil men voorlichting geven over het gebruik van zout door de jaren heen en laten zien dat zout onmisbaar is in onze samenleving, de chemie en de techniek. Het initiatief draagt bij tot het stimuleren van milieuactiviteiten, met name op het gebied van voorlichting en educatie.
12. GS hebben besloten een subsidieverzoek van de studievereniging voor management en ondernemerschap van de RUG voor een ondernemerscongres af te wijzen omdat het verzoek niet voldoet aan de subsidiecriteria.

13. GS hebben de begroting voor het jaar 2001 van het werkvoorzieningsschap WEDEKA goedgekeurd.

14. GS hebben besloten een subsidieverzoek van de werkgroep "Viering 200 jaar onderwijs in Middelstum" voor een bijdrage aan de festiviteiten af te wijzen, omdat het verzoek niet voldoet aan de subsidiecriteria.

15. GS hebben besloten een subsidie van 1.500,- toe te kennen aan Platform Lokale Agenda 21 Appingedam voor geplande wateractiviteiten in 2001. De activiteiten van het Platform Lokale Agenda 21 zijn gericht op educatie en voorlichting.
16. GS hebben besloten een subsidieverzoek van de Stichting Industriecultuur Nederland voor het project "European Route of Industrial Heritage" af te wijzen, omdat het verzoek niet voldoet aan de subsidievoorwaarden.

17. GS hebben besloten geen verklaring van geen bezwaar te verlenen aan B en W van de gemeente Stadskanaal voor de bouw van een rijhal in Mussel wegens strijd met het ruimtelijk beleid in het POP.
18. GS hebben besloten een subsidie van 50.000,- beschikbaar te stellen aan Stichting Aa voor de reis-opera De Satansfles. Aan het begin van het theaterseizoen 2002 - 2003 vindt de première van deze opera plaats in de Schouwburg van Groningen en zal vervolgens door Nederland en België reizen. De opera is een modern zeemansverhaal. Door Afrikaanse invloeden in de muziek en bijzondere instrumenten, hoopt Stichting Aa een breder publiek te interesseren voor deze opera.

19. GS stemmen in met het verlenen van een Aankoop Subsidie Regeling aan zeventien galerieën. Voor meer informatie, zie persbericht nr.46, d.d. 13-03-01.

20. GS hebben besloten een bijdrage van 5.000,- te verlenen aan de Regionale Commissie Noordelijke Zeehavens voor de secretariaatskosten.

21. GS hebben besloten geen verklaring van geen bezwaar te verlenen aan B en W van de gemeente Groningen voor het oprichten van een zendmast ten behoeve van mobiele telefonie bij de Oude Roodehaansterweg/A7. De verklaring wordt niet verleend vanwege de aantasting van landschappelijke en cultuurhistorische waarden.
22. GS hebben besloten Stichting Julia Culp een subsidie te verlenen van 3500,-- voor het Julia Culp Concert op 22 april a.s. Het concert wordt gehouden in de Synagoge Folkingestraat Groningen. De zangeres Julia Culp werd in de Folkingestraat geboren en leefde van 1880 tot 1970. Er zal ook een boek verschijnen over Julia Culp en een CD met oude opnames.

23. GS hebben besloten een subsidie van 5.000,- te verlenen aan de Hulpverleningsdienst Groningen voor een Openbare Geestelijke Gezondheidszorg-conferentie. Doel van de conferentie is informeren en creëren van draagvlak bij de Groninger gemeenten en zorgpartijen.

24. GS hebben besloten een subsidie van 25.000,- te verlenen aan de woongroep Toermalijn voor het ontwikkelen van een woongroep voor meervoudig gehandicapte kinderen. Voor meer informatie, zie persbericht nr.47, d.d. 13-03-01.

25. GS hebben besloten een subsidie van 67.500,- te verlenen aan stichting Huis -voor thuis en daklozen- voor de dagbesteding van bewoners van het Ommelanderhuis. Voor meer informatie, zie persbericht nr.48, d.d. 13-03-01.