Gemeente Tilburg

13-03-2001

Definitief plan herstructurering Uitvindersbuurt en Zeeheldenbuurt Midden & West

Het college van b&w heeft op maandag 12 maart aan de raad voorgesteld om in te stemmen met het definitieve plan voor de herstructurering Uitvindersbuurt en Zeeheldenbuurt Midden & West. De belangrijkste ingrepen die in het plan worden voorgesteld zijn de sloop van 390 woningen om zo meer ruimte voor groen, parkeerruimte en andere woningtypes te maken. De verbinding met de Korvelse Hofjes wordt verbeterd. In het centrum van de wijk wil de gemeente graag een multifunctioneel wijkcentrum aanleggen. Om te onderzoeken welke voorzieningen daarin een plaats zouden moeten krijgen, wordt een haalbaarheidsonderzoek ingesteld. De Veestraat krijgt een heel ander gezicht doordat de ongelijke gevels aan de straat verdwijnen. De plannen voor nieuwbouw worden in de komende periode uitgewerkt: richtlijn daarbij is dat in het gebied ongeveer 180 eengezinswoningen en ongeveer 145 appartementen worden teruggebouwd. Woningcorporatie TIWOS zal in de komende jaren 77 woningen renoveren en 215 woningen via groot onderhoud opknappen. Het uitvoeren van de plannen zal in fases gebeuren en zal in totaal tientallen jaren in beslag nemen. Op vrijdag 20 april buigt de commissie VoMil zich over het collegevoorstel, waarna op 28 mei de gemeenteraad zich over het plan zal uitspreken.

Het plan voor herstructurering
In het kader van het wijkontwikkelingsplan Trouwlaan/ Uitvindersbuurt is de gemeente samen met TIWOS begin 2000 gestart met de herstructurering van een deel van de Uitvindersbuurt en Zeeheldenbuurt Midden & West. Doel van de herstructurering is een wijk te creëren met toekomstwaarde; meer ruimte voor groen, speelvoorzieningen en parkeren. Bovendien moeten huidige bewoners de mogelijkheid krijgen om een wooncarrière te doorlopen in de wijk. Het woningaanbod moet aangevuld worden met seniorenwoningen, koopwoningen in het lage - en middensegment en appartementen.

De Architekten Werkgroep, die de stedenbouwkundige plattegrond heeft ontwikkeld, heeft bij het plan voor herstructurering de zogenaamde 'pincet- methode' gebruikt. Daarbij kan met enkele gerichte ingrepen een groot resultaat worden behaald. De ingrepen zijn de volgende:


1. Uitvindersbuurt (tussen de Korvelse Hofjes, Oerlesestraat, Trouwlaan en de Hesperenstraat). De verbinding met de Korvelse Hofjes wordt verbeterd door het verbreden van de straten. Met de sloop van woningen in het hart van de Uitvindersbuurt ontstaat er ruimte voor een plein. Dit plein kan gebruikt worden voor parkeren en recreëren. De planning is om in de Uitvindersbuurt te beginnen met het uitvoeren van de plannen. In de rest van 2001 worden de plannen verder ingevuld en voorbereid, zodat in 2002 gestart kan worden.


2. Zeeheldenbuurt, (tussen de Trouwlaan, de Oerlesestraat, de Veestraat en de Nieuwstraat). Het centrum van de wijk wordt versterkt door een multifunctioneel centrumgebouw, wat ingevuld kan worden met wijkgerichte voorzieningen. Aangezien het slagen van een multifunctioneel wijkcentrum afhangt van veel verschillende zaken, gaat de gemeente een haalbaarheidsonderzoek doen. In het gebied tussen dit centrum en de Oerlesestraat worden 135 woningen gesloopt, waardoor er meer parkeer- en groenruimte ontstaat. Hierdoor wordt ook de toegang via de Trompstraat tot het nieuwe centrum verruimd. Tussen 2004 en 2006 zal dit deel van de wijk aangepakt worden.


3. Veestraat. Het straatbeeld van de Veestraat wordt verbeterd door de ongelijke gevels voor een deel te verwijderen en een groenstrook aan te leggen. In de groenstrook worden woningen en wooncomplexen gebouwd. Tussen 2006 en 2008 willen de gemeente en de TIWOS dit uitvoeren.

De cijfers
In totaal gaat het om sloop van 390 woningen waarvan 50 in particulier bezit. 77 woningen worden gerenoveerd door de TIWOS en nog eens 215 woningen zullen via groot onderhoud worden opgeknapt. Op basis van de visie wordt de verdere uitwerking van de drie deelgebieden later in het proces nader ingevuld. Dan vindt een verdere uitwerking plaats van woningen geschikt voor ouderen en starters, appartementen, eengezinswoningen en huur- en koopwoningen. Richtlijn daarbij is dat er ± 180 eengezinswoningen en ± 145 appartementen worden terug gebouwd

Als het aantal te slopen woningen afgezet wordt tegen de nieuwbouw, dan blijkt een afname van ± 65 woningen. In het herstructureringsgebied vindt dus een verdunning plaats die een ruimtelijke uitdrukking krijgt in meer licht, lucht en ruimte. De nieuwbouw in het herstructureringsgebied bestaat zowel uit eengezinswoningen (55%) als uit appartementen (45%). De verhouding tussen koop en huur voor het totale herstructureringsgebied zal ongeveer 50-50 bedragen (huidige verdeling is 22-78). De verdeling in prijsklassen is voor het totale herstructureringsgebied zodanig dat ongeveer de helft van de woningen gerealiseerd wordt in de huidige prijsklassen (koop en huur). De andere helft van de woningen bevindt zich maximaal één à twee niveaus boven het huidige prijsniveau van de woningen.

Communicatie met bewoners
Alle bewoners worden via een bewonersbrief op de hoogte gesteld van de plannen voor herstructurering. De bewonersbrief is ook meteen een uitnodiging voor bewonersavonden en inloopuren. In totaal zijn er drie bewonersavonden;
14 maart, voor de huurders van de Zeeheldenbuurt, 15 maart, voor de huurders van de Uitvindersbuurt en 20 maart voor eigenaar- bewoners van het herstructureringsgebied.

Overige maatregelen wijkontwikkelingsplan
De genoemde herstructurering is één van de maatregelen uit het wijkontwikkelingsplan Trouwlaan/Uitvindersbuurt. Het gehele maatregelenprogramma van het WOP, dat het college op 5 maart j.l. heeft vastgesteld, omvat in totaal 23 uiteenlopende maatregelen. Het gaat om maatregelen die het samenleven in de wijk kunnen te verbeteren tot maatregelen gericht op het oplossen van de hondenpoepproblematiek. In het programma zijn drie speerpunten benoemd: naast de herstructurering van de Uitvindersbuurt en de Zeeheldenbuurt West en Midden, zijn dat het creëren van een zogenaamde Brede school (met als doel de kinderen uit de wijk extra steun te geven in hun ontwikkeling) en buurtregie. Doel van buurtregie is op een efficiënte en integrale manier het dagelijks beheer van de wijk ter hand te nemen.