ADP NEDERLAND BV

ADP constateert problemen bij invoeren 30%-regeling

Veel gevallen arbeidsovereenkomst aanpassen

ADP Nederland BV constateert problemen bij invoeren 30%-regeling voor inkomende werknemers

Capelle aan den IJssel, 13 maart 2001 - ADP Nederland BV, marktleider in systemen en services voor human resource management, salarisverwerking en tijdsregistratie constateert problemen bij het invoeren van de 30%-regeling (voorheen 35%-regeling) voor werknemers die worden uitgezonden naar Nederland. In een groot aantal gevallen zal de werkgever de arbeidsovereenkomst met de werknemer moeten aanpassen om het nettoloon van de werknemer op een zelfde niveau te houden. De wijziging maakt deel uit van het nieuwe belastingstelsel dat sinds 1 januari 2001 van kracht is.

De overheid heeft het tarief voor de vergoeding voor deze werknemers verlaagd van 35 naar 30 procent. Ook is de zogenaamde salarissplit niet langer toegestaan. Deze split maakte het mogelijk administratief het salaris te delen in een deel loon en een gedeelte vergoeding. De derde maatregel die op deze groep werknemers van toepassing is, schrijft voor dat de forfaitaire vergoeding wordt berekend op basis van het regelmatig loon. Voorheen werd dit berekend op basis van het loon voor de loonbelasting minus de overhevelingstoeslag.

In de praktijk levert het vervallen van de salarissplit voor veel werkgevers de nodige problemen op. In veel gevallen moet de arbeidsovereenkomst worden aangepast. Om tot een vergelijkbaar netto salaris te komen, moet de werkgever het brutosalaris aanpassen. Het aanpassen van het brutoloon heeft ook consequenties voor componenten die worden afgeleid van het brutoloon. Al met al een gecompliceerde operatie.

Daarnaast is ook nog niet duidelijk wat de fiscus verstaat onder regelmatig genoten loon; hierover wordt hopelijk binnenkort duidelijkheid verschaft. Doordat de fiscus de wijzigingen pas eind december 2000 heeft bekend gemaakt, zijn veel bedrijven nog niet in staat om de nieuwe regels correct uit te voeren. Dit geldt zowel voor de bedrijven die deze
werknemers in dienst hebben als voor de serviceleveranciers en adviseurs van deze bedrijven.

ADP Nederland BV biedt systemen en services voor human resource management en salarisverwerking en tijdregistratie. ADP Nederland BV is het grootste bedrijf in Nederland dat de verwerking van salarisgegevens en personeelsinformatie als kernactiviteiten heeft. Het bedrijf telt 476 medewerkers en heeft een omzet van 117.5 miljoen gulden. Ruim 900.000 werknemers in Nederland ontvangen maandelijks hun loonstrook van ADP Nederland BV. Het hoofdkantoor is gevestigd in Capelle aan den IJssel. Daarnaast zijn er vestigingen in Utrecht en Nijmegen. ADP Nederland BV is een dochter van het beursgenoteerde Amerikaanse moederconcern ADP, Inc. dat wereldwijd marktleider is met de verwerking van de salarissen van meer dan 29 miljoen werknemers en een omzet van 6.3 miljard dollar. Het hoofdkantoor van Automatic Data Processing, Inc. Is gevestigd in New Jersey.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
- John DeVos, Kennismanager ADP Nederland BV 010 - 459 82 99
16 mrt 01 14:56