Vereniging FME-CWM

export & sales

Seminar Duurzaamheid in de metaalindustrie!
"Ketenbeheer in praktijk"

Het IPM
Het Industrieel Platform Metalen (IPM) is destijds binnen de Vereniging FME-CWM opgericht om namens de industrie als gesprekspartner op te treden voor overheid en onderzoeksinstellingen op het gebied van metaaltechnologisch onderzoek. Door de inspanningen van IPM is het metaaltechnologisch topinstituut NIMR (Netherlands Institute for Metals Research tot stand is gekomen.
Inmiddels heeft IPM als nieuwe activiteit duurzaam produceren aangepakt. Daartoe organiseert IPM samen met het Energieonderzoekscentrum Nederland (ECN) het seminar "Duurzaamheid in de metaalindustrie" met als subtitel "Ketenbeheer in praktijk". Dit seminar zal plaatsvinden op dinsdag 13 maart 2001 in de Doelen te Rotterdam.

Doel van het seminar
Het seminar is bedoeld om ondernemers in de metaalsector op de hoogte te brengen van de nieuwe inzichten op het gebied van duurzaam ontwerpen en ketenbeheer. Ketenbeheer betekent: rekening houden met de milieu-effecten van producten, ook buiten de grenzen van het bedrijfsterrein. Milieu-effecten treden op bij de grondstoffenwinning, materialenproductie, bij de fabricage van onderdelen en eindproducten, bij het gebruik van het product en tenslotte bij de afdanking ervan. De ontwikkeling van een duurzaam product of proces kan op elk van deze schakels in de keten betrekking hebben. Er zijn veel kansen voor metaalbedrijven om met ontwikkeling van duurzame producten het milieu te verbeteren. Dat behoeft niet altijd gepaard te gaan met uitgebreide R&D of hoge investeringen, vaak is er veel potentie aanwezig op bedrijven die nog niet wordt benut. Het seminar biedt u aanknopingspunten om duurzaamheid een vaste plaats in uw bedrijf te geven.

Wat kunt u verwachten?
Zowel vanuit de onderzoekswereld als vanuit de bedrijven wordt aangegeven wat onder duurzaam ontwerpen wordt verstaan, geïllustreerd met talrijke voorbeelden. Onderwerpen zijn onder andere: optimalisatie, ketenbeheer in praktijk, producentenverantwoordelijkheid, recycling, duurzaam gebruik, milieu- en energiebeleid.

Doelgroep
Het seminar is bedoeld voor ondernemers, ontwerpers en milieumanagers in de metaal- en elekrotechnische industrie, maar biedt waardevolle informatie voor ieder die belangstelling heeft voor duurzaamheid en ketenbeheer in de metaalindustrie.

Datum, aanvangstijd en locatie
Het seminar wordt gehouden op dinsdag 13 maart 2001 in het concert- en congresgebouw De Doelen, Kruisstraat 2, 3012 CT Rotterdam, telefoon (010) 217 17 35, fax: (010) - 433 22 37.

Kosten
De kosten bedragen 375,-- (Euro 170,16) per persoon. Leden van IPM kosteloos. Genoemde bedragen zijn exclusief BTW. In dit bedrag zijn begrepen de kosten voor consumpties, lunch en informatiemap.

Aanmelden
U kunt zich door middel van het online antwoordformulier opgeven. Na ontvangst hiervan ontvangt u een bevestiging, factuur (indien van toepassing) en routebeschrijving. De inschrijving sluit op 1 maart 2001.

Verhindering
Bij verhindering kan de plaats van de deelnemer(s) worden ingenomen door een plaatsvervang(st)er.
Na aanmelding is annulering niet mogelijk.

Wijziging
De Vereniging FME-CWM behoudt zich het recht voor het programma aan te passen of te wijzigen indien de omstandigheden dit vereisen.

Informatie
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:


* Vereniging FME-CWM
afd. Marketing & Communicatie
Mevrouw mr. M. van der Maazen
E-mail: mma@fme.nl
Telefoonnummer: (079) 353 13 67

Online inschrijfformulier

Programma Seminar Duurzaamheid in de metaalindustrie


Vereniging FME-CWM
Boerhaavelaan 40 Postbus 190 2700 AD Zoetermeer Telefoon (079) 353 11 00 Telefax (079) 353 13 65 E-mail com@fme.nl