Hierbij ontvangt u één of meerdere berichten voor de categorie Milieu. Verscherpte controle bij risicobedrijven (13/03/01 17:12:14) De kwaliteit van milieujaarverslagen laat te wensen over, milieuwetgeving wordt door de transportsector onvoldoende nageleefd en handhavingsacties bij benzinestations beginnen vruchten af te werpen. Er zullen 65 extra mensen worden ingezet voor toezicht op gemeenten en provincies en controle bij bedrijven met een verhoogd risico voor gezondheid, veiligheid en milieu. Bij ernstige overtredingen zal direct worden opgetreden.

Dit zijn enkele conclusies uit de Vijfde halfjaarlijkse rapportage van de Inspectie Milieuhygiëne, die Minister Pronk (VROM), mede namens de Minister van Justitie, de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en visserij en de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, vandaag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Op verzoek van de Tweede Kamer verscheen in 1998 de eerste rapportage. Sindsdien komt ieder half jaar een rapportage uit over de stand van zaken rond de milieuwethandhaving. Deze brief bevat tevens informatie van andere handhavingspartners, zoals politie, Openbaar Ministerie, provincies en gemeenten.

Milieujaarverslagen
De Inspectie Milieuhygiëne heeft de eerste reeks verplichte milieujaarverslagen van bedrijven met een grotere milieubelasting laten onderzoeken en constateert een tegenvallend resultaat. Het onderzoek naar de milieuverslagen van de circa 330 bedrijven bestaat uit twee delen. Een a-selecte steekproef onder 74 verslagen waarbij elf aspecten werden onderzocht. Hieruit bleek dat meer dan 95% van de verslagen niet aan één of meer van de vereisten voldeed. Het tweede deel betreft een selecte steekproef onder 57 verslagen waarbij de kwaliteit van de verstrekte informatie onder de loupe werd genomen. Het resultaat daarvan was dat 25 bedrijven zodanige informatie hadden verstrekt dat reparatie noodzakelijk was. De rapportages van deze onderzoeken zullen zo spoedig mogelijk door Minister Pronk aan de Tweede Kamer worden gestuurd.

Transportcontroles
In het najaar heeft de Inspectie Milieuhygiëne samen met de douane, de regiopolitiekorpsen, het Korps Landelijke politiediensten de Rijksverkeersinspectie een grootschalige landelijke transportcontrole uitgevoerd. De controles waren gericht op de naleving van (inter)nationale milieuwetgeving, met name afval-en milieugevaarlijke stoffen. In totaal zijn er meer dan 3000 transporten gecontroleerd. Overtredingen betroffen bijvoorbeeld: koelkasten die illegaal werden verhandeld naar Afrikaanse landen, inrichtingen die niet of onvoldoende vergund zijn afvalstoffen te ontvangen, illegaal gestort bouw- en sloopafval en met pcb's vervuild schroot

Tankstations
De intensieve meerjarenaanpak van de benzinetankstations begint vruchten af te werpen. Van de circa 3.670 operationele tankstations in Nederland voldoet ongeveer de helft aan de regels van het Besluit tankstations. Het gaat hier in het bijzonder om de vloeistofdichte vloer, dampretoursystemen aan de vulpistolen en de verplichte verzekering. Het aantal notoire overtreders is sinds 2000 gedaald van 500 naar 170 (feb.2001). Ongeveer de helft van deze tankstations verkopen de grote brandstofmerken