Koninklijke Nederlandse Federatie van Landelijke Rijverenigingen en Ponyclubs (KNF)

Mond en Klauwzeer

Ermelo, 13 maart 2001 - Onderstaande brief is hedenmiddag verzonden aan alle lidverenigingen van de KNF en NBVR

Geacht Bestuur,

In verband met het beperken van het risico van verspreiding van mond- en klauwzeer (MKZ) vanuit het Verenigd Koninkrijk heeft het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij het noodzakelijk geacht om - sinds woensdagavond 07 maart 2001 - een verzamelverbod voor pluimvee en ander vee dan evenhoevigen uit te vaardigen.

Het bovenstaande heeft natuurlijk ook diverse consequenties voor de bij de KNF en NBVR aangesloten verenigingen en wedstrijdorganisatoren. Hieronder treft u een overzicht aan van alle activiteiten, die onder het verbod vallen, alsmede van activiteiten waarvoor wordt geadviseerd deze eveneens geen doorgang te laten vinden, dan wel zo veel mogelijk te beperken:

Wedstrijden
Het is niet toegestaan wedstrijden te houden, waarvoor meerdere paarden / pony's bijeengebracht dienen te worden. Indien gewenst kan hiervoor wel een ontheffing worden aangevraagd. De richtlijnen waaraan een ontheffingsverzoek dient te voldoen, kunnen worden opgevraagd bij de RVV, telnr.: (070) 357 88 11. Daar kunt u tevens worden geïnformeerd over de wijze waarop en waar een ontheffingsverzoek ingediend kan worden.

Ook voor wedstrijden waarvoor de deelname beperkt zal worden tot de reeds op de betreffende wedstrijdlocatie aanwezige paarden / pony's, zal ontheffing aangevraagd dienen te worden bij de RVV. Indien voor deze wedstrijden een goedgekeurd vraagprogramma afgegeven is, waarop wordt aangegeven dat de oorspronkelijke wedstrijd voor promotie in aanmerking zou komen, zullen de behaalde winst- of verliespunten worden geregisteerd. Daarbij dient aan alle voorwaarden, zoals die in het vraagprogramma zijn aangegeven, te worden voldaan.

Annulering wedstrijden
Wanneer u als wedstrijdorganisator uw wedstrijd, als gevolg van de Ministeriële beschikking dient te annuleren, zullen u hiervoor door de KNF of door de NBVR, gezien deze buitengewone omstandigheden, geen annuleringskosten in rekening gebracht worden.

Inschrijfgeld
De KNF en NBVR zijn van mening dat (onder deze bijzondere omstandigheden) inschrijfgelden niet verschuldigd zijn, wanneer een wedstrijd wordt afgelast als gevolg van deze overheidsmaatregel. De wedstrijdorganisator kan immers - weliswaar buiten zijn/ haar schuld - geen startmogelijkheid aanbieden, vandaar dat deelnemers dan ook niet aan hun reglementaire betalingsverplichting van het inschrijfgeld gehouden kunnen worden.

Wanneer door de wedstrijdorganisator echter een officiële ontheffing van de RVV is verkregen voor een bepaalde wedstrijd, zijn de alle oorspronkelijk voor die wedstrijd ingeschreven deelnemers verplicht het inschrijfgeld te voldoen, ook wanneer zij er - om welke reden dan ook - toe mochten besluiten om hun inschrijving niet gestand te doen.

Verenigingslessen
Het (doen) geven van verenigingslessen waarvoor de paarden / pony's op één locatie bijeen gebracht dienen te worden, wordt stellig ontraden.

Vrij gebruik van de accommodatie
De KNF en NBVR raden u eveneens af om uw verenigingsaccommodatie voor het "vrij rijden" door de leden of door derden beschikbaar te stellen, voor zover het gaat om paarden die daartoe vanaf verschillende locaties aangevoerd zullen worden.

Wij gaan ervan uit u hiermee voor het moment naar behoren te hebben ingelicht; wij voegen daaraan echter toe, dat de informatie in deze brief is gebaseerd op gegevens, die ons ter beschikking stonden op dinsdag 13 maart 2001 / 14.00 uur.

Aangezien niet uitgesloten kan worden dat de gegevens in deze brief, als gevolg van actuele ontwikkelingen, geheel of gedeeltelijk zouden kunnen wijzigen en daardoor dus niet geheel juist meer zouden kunnen zijn, bevelen wij u aan de berichtgeving in de media nauwkeurig te blijven volgen.

Bovendien kunt u zich telkens voor het verkrijgen van de meest actuele informatie wenden tot de internetsite van het Ministerie van LNV: www.minlnv.nl of de webpagina's van de KNF(www.knf.nl) en/of van de NBVR (www.nbvr.nl).

Met vriendelijke groeten,

J. Berendsen
Directeur