Provincie Utrecht

Persbericht
13 maart 2001

Provincie start nieuw Streekplan, waarin toekomst ruimtelijk vorm krijgt

Met het vaststellen van het Plan van Aanpak voor het nieuwe Streekplan geven GS het startschot voor de ontwikkeling van nieuw ruimtelijk beleid in de provincie Utrecht. Het nieuwe Streekplan zal bijvoorbeeld gaan over waar gebouwd mag worden, waar de natuur beschermd moet blijven, waar wij kunnen recreëren, waar wij wegen gaan aanleggen, waar wij water gaan bergen, enzovoort. In het Streekplan worden aldus de verschillende ruimtelijke functies afgewogen en keuzes bepaald. Tegelijk is het streekplan een leidraad voor gemeenten en regio's om te kijken of hun ruimtelijke plannen passen binnen het provinciale beleid.

Het huidige streekplan loopt tot en met 2004. Om goed in te kunnen spelen op de maatschappelijke veranderingen die zich kunnen voordoen, krijgt het nieuwe Streekplan opnieuw een flexibel karakter. Het nieuwe Streekplan krijgt daarnaast vooral een uitvoeringsgericht karakter. Eind 2003 stellen PS naar verwachting het nieuwe Streekplan vast.

Uitvoeringsgericht en interactief
De provincie wil meer dan voorheen gaan staan voor de daadwerkelijke realisering van het beleid. Dit maakt het nodig een op uitvoering gericht Streekplan te maken. Mede daarom wil de provincie het Streekplan op interactieve wijze tot stand laten komen. Er zal nauw samengewerkt worden met de gemeenten en met maatschappelijke organisaties. Een dergelijke werkwijze draagt bij aan de kwaliteit van en aan het draagvlak voor het plan. Omdat het gaat om de directe leefomgeving van de inwoners van de provincie, zal de burger rechtstreeks uitgenodigd worden om mee te denken over de totstandkoming van het nieuwe Streekplan.

Het nieuwe Streekplan (2004 - 2014)
Een nieuw Streekplan is nodig omdat het huidige eind 2004 afloopt en omdat, gezien de maatschappelijke ontwikkelingen, het huidige niet meer altijd actueel is. Ook is er inmiddels door Rijk, provincie en gemeenten op veel gebieden nieuw beleid ontwikkeld, dat ruimtelijk moet worden vertaald in het Streekplan. Daarnaast is een reden voor een nieuw Streekplan het feit dat de provincie bestemmingsplannen van gemeenten moet toetsen, die verder gaan dan het jaar 2004.

Voor nadere informatie: Marja van Buuren, 030 - 258 3207 of marja.van.buuren@provincie-utrecht.nl

Terug