Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Spoorwegen is een onderdeel van de CNV BedrijvenBond

13-03-2001

CNV Spoorwegen wil dat NS "rondje om de kerk" opschort

CNV Spoorwegen dringt er morgenochtend bij NS Reizigers op aan dat de spoorwegdirectie de procesvereenvoudiging, beter bekend als het veelbesproken "rondje om de kerk", voor onbepaalde tijd opschort. Nu nog staat de invoering van de procesvereenvoudiging gepland om op 10 juni aanstaande van start te gaan. De voorbereidingen hiervoor - een nieuwe dienstregeling is nodig - zijn reeds in volle gang en veroorzaken juist veel onrust onder het personeel.

Volgens CNV Spoorwegen is het onverantwoord om de huidige planning aan te houden en daarom beter om nu eerst de bevindingen van bemiddelaars Blankert en Stekelenburg af te wachten. Doorvoeren van de procesvereenvoudiging werkt contra-productief jegens deze bemiddelingspoging.
Overigens zet CNV Spoorwegen met dit voorstel niet de bijl in het basisakkoord, dat de bond samen met NSR en overige bonden heeft ondertekend. Aan de inhoud van dit basisakkoord wenst CNV Spoorwegen vooralsnog onverkort vast te houden.
Opschorten van de procesvereenvoudiging kan volgens de christelijke vakbond heel eenvoudig. De reizigers hebben hier geen nadeel van. Want het argument van NS, dat de vertragingen op het spoor zullen toenemen als de invoering per 10 juni niet doorgaat, snijdt volgens CNV Spoorwegen geen hout. Volgens de bond neemt de overlast voor de reizigers niet toe als de procesvereenvoudiging wordt uitgesteld. Het reizigerscomfort neemt eerder toe door de rust die er ontstaat binnen het personeel en directie van NS, waardoor lopende activiteiten beter het hoofd kunnen worden geboden.

CNV Spoorwegen is door NSR voor woensdagochtend uitgenodigd om deel te nemen aan overleg over de ontstane situatie bij NS Reizigers. Tijdens dit overleg zal vakgroepbestuurder Wyb Kusters het bovenstaande standpunt toelichten aan de NSR-directie.

Houten, 13 maart 2001

Nadere inlichtingen:

Wyb Kusters (vakgroepbestuurder):
030 - 6 348 327 / 06 - 53 44 65 85
Wouter de Jong (persvoorlichter):
06 - 53 19 22 66