Gemeente Rotterdam

Bouwen zonder welstandstoets

De gemeente Rotterdam start een experiment met bouwen zonder vooraf gestelde welstandseisen. In het gebied Nesselande mogen zestig woningen gerealiseerd worden zonder dat de Commissie Welstand de bouwplannen, zoals gebruikelijk, van te voren heeft getoetst. Op deze wijze hoopt de Rotterdamse wethouder Meijer (Volkshuisvesting) de kwaliteit van bouwen en wonen te bevorderen.

Het experiment is 13 maart gepresenteerd door wethouder Herman Meijer en Erwin van Duijn, dagelijks bestuurslid van de deelgemeente Prins Alexander.
Nesselande ligt ten noordoosten van Rotterdam en moet in 2007 ruimte bieden aan zo'n 5.000 woningen. Daarvan zullen in de wijk Waterwijk 60 woningen 'vrij' gebouwd mogen worden. De gemeente maakt daarbij gebruik van artikel 12 van de Woningwet die sinds 1992 de mogelijkheid biedt om gebieden aan te wijzen waarvoor de welstandstoetsing niet van toepassing is. Deze bevoegdheid is overgedragen aan de deelgemeente Prins Alexander die aanstaande maandag een besluit over het voorstel neemt.

Eind vorig jaar heeft de gemeente een prijsvraag uitgeschreven waarbij architecten, professioneel of studerend, werden uitgenodigd deel te nemen met een inzending. De ideeën die hieruit voort komen zullen worden gepresenteerd aan de kopers van een kavel zodat zij een keuze kunnen maken.

Rotterdam wil bouwen zonder voorafgaande welstandstoets vaker gaan toestaan. Hoe dat gestalte zal krijgen is onder meer afhankelijk van de resultaten van dit experiment. De Commissie Welstand zal overigens wel na afloop een toets doen om te zien wat er anders zou zijn gebouwd indien het ontwerp vooraf was getoetst. Projectmatige bouw en woonboten worden in het huidige experiment niet toegestaan.