Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Experimenteel medicijn tegen afstotingsziekten

Nijmeegse onderzoekers hebben in een project van de NWO-Technologiestichting STW een experimenteel medicijn ontwikkeld tegen de omgekeerde afstotingsziekte. Deze ziekte komt voor bij patiënten die een beenmergtransplantatie hebben onder-gaan. De eerste tests bij vijf patiënten zijn bemoedigend verlopen.

In het STW-onderzoek werden de tests uitgevoerd bij vijf mannen in leeftijd variërend van 34 tot 65 jaar. Bij deze patiënten verkeerde de omgekeerde afstotingsziekte in een vergevorderd, ongeneeslijk stadium. De test was in eerste instantie gericht op onderzoek naar de werking van het middel bij de mens.

Volgens de onderzoekers zijn de eerste resultaten bemoedigend. Het medicijn werd op zichzelf goed verdragen en resulteerde bij alle vijf de patiënten in het verdwijnen van de T-cellen die verantwoordelijk waren voor de omgekeerde afstotingsziekte. Bij drie van de vijf patiënten was een sterke verbetering van de klinische conditie waarneembaar. Het middel kon uiteindelijk niet voorkomen dat de patiënten overleden ten gevolge van complicaties veroorzaakt door de omgekeerde afstotingsziekte. Tijdens vervolgonderzoek willen de wetenschappers het middel in een eerder stadium gaan toedienen.

Bij een beenmergtransplantatie ontvangt de patiënt tegelijk met het beenmerg ook het immuunsysteem van de donor. De hierin aanwezige T-cellen kunnen een ongewenste reactie aangaan met bepaalde weefsels van de patiënt. Deze zogenaamde omgekeerde afstotingsziekte, de graft-versus-host disease, is in een groot aantal transplantatiecentra de belangrijkste oorzaak van het overlijden van de ontvanger van donorbeenmerg. Het nieuwe middel dat de onderzoekers van het UMC St. Radboud hebben ontwikkeld, werkt als een paard van Troje. Het medicijn bevat monoklonale antistoffen gekoppeld aan een gifstof. De antistoffen zoeken in het bloed naar de cellen die zich tegen het eigen lichaam hebben gekeerd en verantwoordelijk zijn voor de omgekeerde afstotingsziekte. Deze T-cellen halen de antistof naar binnen, zich niet bewust van het gif dat aan de antistof gekoppeld is. Eenmaal in de cel doet het gif zijn werk en wordt de T-cel uitgeschakeld.

De onderzoekers hopen dat ze het medicijn in de toekomst kunnen gebruiken bij de behandeling van meer ziekten dan alleen de omgekeerde afstotingsziekte. De T-cellen waar het middel op inwerkt, spelen namelijk niet alleen een rol bij beenmergtransplantaties, maar ook bij transplantaties van organen en bij auto-immuunziekten als reuma.

Eerst willen de onderzoekers het middel veilig, onder gecontroleerde omstandigheden in grotere hoeveelheden maken zodat ze uitgebreide tests kunnen uitvoeren bij een bredere groep van patiënten. NWO steunt dit vervolgtraject via het Stimuleringsprogramma voor Innovatief Geneesmiddelenonderzoek en Ondernemerschap in Nederland (STIGON).



Nadere informatie bij:

* drs. Ypke van Oosterhout (UMC St. Radboud, Hematologie)
* tel. (024) 3614280 (werk) of (06) 12145740 (mobiel), fax (024) 3542080

* e-mail y.vanoosterhout@chl.azn.nl

* Promotie 20 april

De huid in vergevorderd stadium van omgekeerde afstotingsziekte. De bovenste huidlaag laat los en T-cellen (ronde zwarte puntjes) zijn alom aanwezig.

Twee weken na de behandeling met experimenteel medicijn heeft de bovenste huidlaag weer zijn normale structuur en zijn de T-cellen verdwenen.