Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Smeltende gletsjers gemeten

NWO-onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben gemeten hoe de gletsjers op Groenland smelten. De klimatologen kunnen nu veel beter voorspellen hoeveel warmte uit de lucht naar het ijs wordt overgedragen. De gegevens verbeteren het model dat de stijging van de zeespiegel berekent.

Ongeveer de helft van de huidige zeespiegelstijging wordt bepaald door het smelten van ijskappen en gletsjers. Zonnestraling en warme lucht zorgen dat de gletsjer smelt. Hoe dat smelten precies in zijn werk gaat, was lange tijd niet nauwkeurig bekend.

Berekeningen aan warme lucht bijvoorbeeld, waren tot nu toe altijd gebaseerd op kennis over luchtlagen boven land, terwijl de luchtlaag boven gletsjers heel anders in elkaar zit. De Utrechtse onderzoekers hielden wel rekening met de bijzondere omstandigheden die zich bij gletsjers voordoen.

De klimatologen hebben een wiskundig model ontwikkeld dat het gedrag van valwinden nabootst. Deze valwinden worden veroorzaakt door het hellende gletsjeroppervlak en de koele, zware lucht boven het ijs. De gletsjers nemen de energie op die de dalende wind met zich meebrengt. Dit heeft tot gevolg dat het ijs sneller smelt dan zonder wind.

De luchtstroom blijkt meer dan een derde van het smelten voor zijn rekening te nemen. Het andere deel komt door de straling van de zon. Boven land is de zonnestraling veel belangrijker voor de opwarming, dan boven ijs. Dat komt doordat het ijs veel straling weerkaatst en deze dus niet in warmte omzet.

De onderzoekers zijn nog bezig met het uitwerken van de stralingscomponent. Het model dat het smelten van de ijslagen voorspelt, wordt dan ook de komende tijd aangevuld met gegevens over straling. Uiteindelijk ontstaat dan een preciezer beeld van het aandeel dat Groenland bijdraagt aan de stijging van de zeespiegel. De onderzoekers zijn de afgelopen tien jaar elke zomer naar Groenland geweest voor het verrichten van metingen. Ze ontdekten daar onder andere dat als de temperatuur van de lucht ver boven het ijs met een graad stijgt, de temperatuur op twee meter boven het ijs maar met 0,3 graden stijgt. Het ijs houdt de erboven aanwezige lucht koel. Dit is een belangrijk gegeven voor klimaatstudies die deze twee-meter-temperatuur gebruiken.



Nadere informatie bij:

* drs. Bruce Denby (UU, Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek)

* tel. (030) 2533155 of (030) 2533275 (secr.), fax (030) 2543163
* e-mail b.denby@phys.uu.nl

* Promotie 19 maart

Precies een jaar voordat de foto is gemaakt, hing de hoogtemeter op de voorgrond slechts een meter boven het ijs. Het Groenlandse ijs smelt zomers in drie maanden vier meter. Bronvermelding: foto B. Denby