Algemene Onderwijsbond

steunt AOb-staking`
13 03 2001 Kwart van leden AOb staakt; duizenden niet-leden staken mee

naar boven

Kwart van leden AOb staakt; duizenden niet-leden staken meeUtrecht, 13 maart 2001 Uit de eerste registratiegegevens na twee dagen staking lijkt een kwart van de werkende leden van de Algemene Onderwijsbond AOb gehoor te geven aan de stakingsoproep: dat zal het totaal na drie dagen op ongeveer 15.000 geregistreerde stakers brengen. Steun kwam ook uit onverwachte hoek: zeker 4.000 niet-leden van met name confessionele scholen ondersteunen de stakingsdoelen en legden het werk neer.

De poorten van minimaal 150 scholen sloten op de twee stakingsmiddagen helemaal. Vandaag staken provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Gelderland en Overijssel. De opkomst bij de registratieplaatsen in Groningen, Arnhem en Enschede is overweldigend groot: ook in regio Oost hebben grote werkgevers, waaronder de gemeente Almelo en ROC Noord-Nederland, de stakingsoproep overgenomen. In provincie Groningen doet naar schatting tweederde van de scholen mee aan de staking. Aantal inschrijvingen van stakers op de registratieplaatsen (tussenstand 15.30 uur): 2000 voor Friesland, Groningen en Drenthe; 546 in Gelderland,1090 in Overijssel, 454 in Flevoland. Het werkelijke aantal stakers ligt hoger; stakende AOb-leden kunnen zich per post registreren.

Morgen zijn Noord-Holland en Utrecht aan de beurt. Tweehonderd sympathisanten schreven zich op de eerste twee stakingsmiddagen in als nieuw AOb-lid.

"De staking is een groot succes," aldus AOb-voorzitter Jacques Tichelaar. "Niet alleen AOb-leden staken, maar ook veel niet-leden doen mee. Daarnaast heeft de staking de aandacht van de politiek op de noodsituatie in het onderwijs gevestigd." Het CDA deed maandag een oproep tot een spoeddebat in de Tweede Kamer over het onderwijs.

De Algemene Onderwijsbond riep op tot staking onder het motto Eén miljard is een goede start om haar eis tot één miljard gulden structureel extra op de onderwijsbegroting voor 2001 kracht bij te zetten. Het totale wensenpakket van het onderwijs bedraagt een extra investering van 17,9 miljard gulden. De AOb presenteerde minister Hermans deze rekening op Prinsjesdag 2000.

Over de uitspraak van minister Hermans dat hij veel meer dan één miljard gulden voor het onderwijs wil, zegt Tichelaar: "Eerst zien, dan geloven. De minister houdt ons al drie jaar aan het lijntje met beloften van meer geld. De staking is een signaal dat het onderwijs op dit moment dringend extra geld nodig heeft. We willen nog in 2001 één miljard gulden extra structureel, als signaal dat de minister zich sterk wil maken voor het onderwijs. De begroting voor 2002 moet vanzelfsprekend opnieuw een structurele verhoging van de onderwijsgelden tonen. De 17,9 miljard gulden die nodig zijn voor de reddingsoperatie van het onderwijs, zijn nog lang niet bereikt."