Partij van de Arbeid

Max van den Berg juicht Europees akkoord over voetbaltransfers toe

Straatsburg, 13 maart 2001 Max van den Berg, leider van de Nederlandse PES-Eurodelegatie, steunt het compromis dat de Europese Commissie samen met de FIFA en de UEFA heeft bereikt over het voortbestaan van het transfersysteem voor voetballers.
"Het akkoord is gebaseerd op het principe van solidariteit binnen het voetbal. Het zorgt voor de stabiliteit van grote en kleine clubs, komt met name ten goede aan jonge spelers en verduidelijkt de positie van de individuele voetballers. Tegelijkertijd doet het akkoord recht aan de rol die sport binnen onze samenleving inneemt", aldus van den Berg.

Het transfersysteem, dat als gevolg van het Bosman-arrest onder vuur kwam te liggen, zorgt voor een herverdeling van de inkomsten binnen de voetbalwereld. Vooral de kleine voetballanden, waaronder Nederland, hebben met regelmaat gewezen op het belang van deze herverdeling voor het Nederlandse voetbal zowel op professioneel niveau als op amateursniveau.

Tegelijkertijd heeft voetbal een evidente sociale functie in onze samenleving. De jeugd leert essentiële waarden zoals "fair play" en samenwerking. Sport draagt bij aan de opbouw van onze multiculturele samenleving en in een fysiek gezonde samenleving is sport onontbeerlijk.
Het Europees Parlement heeft de Commissie meermaals gevraagd rekening te houden met de bijzondere rol van voetbal in onze samenleving. De normale regels voor economische activiteiten in de interne Europese markt zoals die voor het vrije verkeer van personen of concurrentie, kunnen deze maatschappelijke functie ondergraven. "Dan moet dus de mogelijkheid bestaan om hiervan af te wijken en dat is precies wat de Commissie in het akkoord met de FIFA en de UEFA heeft gedaan", aldus van den Berg.