Multiscope



Persberichten
Resultaten mobiele telefonie & PC

's-Hertogenbosch - 13-03-2001. Online onderzoeksbureau Multiscope heeft voor de tweede maal een telefonisch onderzoek verricht naar de markt van mobiele telefonie, computers en internet. Hierbij werden de penetratie, aanbieders en gebruikers van apparaten alsmede diensten onder de loep genomen. Uit de resultaten blijkt dat mobiele telefonie nog steeds stijgende is. Daarnaast blijken SMS, DVD en digitale foto/video camera's steeds populairder. De penetratie van PC's blijkt zich te stabiliseren. Aan dit telefonisch onderzoek werkten 1.416 Nederlanders van 12 jaar en ouder mee in de periode december 2000-januari 2001.

Mobiele telefonie, WAP en SMS
De penetratie van mobiele telefoons onder de Nederlandse bevolking van 12 jaar en ouder is met 13% gestegen ten opzichte van de vorige meetperiode (april-mei 2000). Op dit moment heeft zo'n 5% de beschikking over een WAP telefoon (=425.000 personen). Multiscope verwacht dat dit aantal eind 2001 zal zijn verdubbeld.

Gezien de huidige lage penetratie van wap telefoons staat M-commerce op dit moment nog op een laag pitje. Slechts 3% van het aantal personen met een wap telefoon heeft op dit moment gekocht via de wap telefoon (=12.750 personen). Ongeveer 10% van de personen met een wap telefoon die nu nog niet mobiel koopt, verwacht dit in de toekomst wel te gaan doen.

SMS blijkt nog steeds de 'killer application' van de mobiele telefonie. Uit het onderzoek blijkt dat zo'n 3,3 miljoen Nederlanders van 12 jaar en ouder samen ongeveer 20 miljoen SMS berichten per week versturen. Het versturen van SMS berichten is vooral populair onder mannelijke tieners en twintigers. Een deel van de SMS berichten wordt overigens niet via de mobiele telefoon verzonden, maar via internet sites. 51% is bekend met het begrip SMS, maar maakt er vooralsnog geen gebruik van. Na internet hebben spammers ondertussen hun weg ook gevonden naar de mobiele telefoon. Zo'n 26% van alle mobiele telefoonbezitters heeft wel eens spam op de mobiele telefoon ontvangen. 50% is bekend met het fenomeen, maar heeft nog geen spam ontvangen. De overige 23% (1) heeft nog nooit van het fenomeen gehoord.

Nokia blijkt in Nederland met afstand marktleider als het gaat om mobiele telefoons. Motorola, Ericsson, Siemens en Philips volgen respectievelijk op afstand. Wat betreft wap toestellen blijkt Siemens het meest in trek, gevolgd door Nokia, Motorola en Ericsson.

PC, DVD en digitale foto/video camera
De penetratie van PC's binnen de huishoudens blijkt zich te stabiliseren. In 63% van alle huishoudens is een PC aanwezig. Zo'n 29% van alle huishoudens zegt nooit een PC te zullen aanschaffen. Ten opzichte van de vorige meetperiode is de penetratie van digitale foto/video camera's beide gegroeid van 6% naar 8%. DVD apparaten blijken de snelste groeier als het gaat om penetratie. Deze groeiden van 6% naar 11%.

Meer informatie
Meer informatie over dit onderzoek kunt u vinden op www.multiscope.nl. In het rapport 'Communication & Multimedia' bevinden zich een groot aantal interessante gegevens, die nog niet gepubliceerd zijn. Deze Engelstalige rapportage is beschikbaar voor 1.950 gulden (excl. B.T.W.). Bestellingen kunnen geplaatst worden via de rapportshop op de Multiscope site of door te bellen naar: 073 - 621 21 22.

Opmerking: (1) afrondingsverschil