KNSB

Gerard van Velde "Schaatser van het Jaar"

Amersfoort, 13 maart 2001

Gerard van Velde is door de lezers van SchaatsSport uitgeroepen tot "Schaatser van het Jaar'' (seizoen 2000-2001). De 29-jarige sprinter uit de TVM-ploeg versloeg in de verkiezing met nipt verschil zijn ploeggenoot Rintje Ritsma. Het is de eerste keer dat Van Velde deze hoogste Nederlandse schaatsonderscheiding ten deel valt. Vorig jaar ging de Ard Schenk Award naar Gianni Romme. Van Velde zal de ''Ard Schenk Award'', een fraai bronzen beeld, op een nog nader te bepalen plaats en tijd in ontvangst nemen.

Gerard van Velde maakte na een afwezigheid van anderhalf jaar een bijzondere comeback in het internationale schaatscircuit. In maart 1998 nog hing hij zijn schaatsen aan de wilgen, omdat hij niet met de klapschaats overweg kon. Ruim anderhalf jaar geleden werd hij door Rintje Ritsma bij de toenmalige Sanex-ploeg gehaald om als sparringpartner voor de Lemster te dienen. Van Velde kreeg echter zelf ook weer plezier in het schaatsen en ontwikkelde zich de laatste maanden zo goed, dat hij tijdens de Essent ISU World Cup-finale in Calgary en de WK-afstanden in Salt Lake City uitgroeide tot de meest constante Nederlandse sprinter en zich inmiddels weer kan meten met de absolute wereldtop.

De verkiezing ''Schaats(st)er van het Jaar'' werd dit jaar voor de twaalfde maal georganiseerd. Duizenden schaatsfans en lezers van het blad SchaatsSport brachten de laatste weken via een speciale verkiezingssite op internet en via briefkaarten hun stem uit. Vorig jaar ging de Ard Schenk Award naar Gianni Romme.

De Ard Schenk Award winnaars op een rij:
1990 Bart Veldkamp 1996 Rintje Ritsma
1991 Dries van Wijhe 1997 Ids Postma
1992 Falko Zandstra 1998 Marianne Timmer
1993 Falko Zandstra 1999 Rintje Ritsma
1994 Rintje Ritsma 2000 Gianni Romme
1995 Annamarie Thomas 2001 Gerard van Velde


copyright KNSB