Rijksuniversiteit Groningen

20 feb 2001

Nummer 19 20 februari 2001

Cursus 'Omgaan met ziektevrees' wegens succes geprolongeerd

Minder vaak naar de huisarts, minder angst, minder schaamte, meer inzicht en meer controle. Dat zijn de resultaten na het volgen van de cursus 'Omgaan met ziektevrees', die in maart weer van start gaat in Groningen en Assen. De cursus wordt georganiseerd door de sectie Klinische psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen en Thuiszorg Groningen en Drenthe. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten van twee uur. Naast informatie over ziektevrees en hoe hiermee om te gaan, doen de deelnemers oefeningen met elkaar en krijgen ze huiswerkopdrachten. Ondanks grote individuele verschillen helpt het uitwisselen van ervaringen en de herkenning bij elkaar om de eigen ziektevrees onder controle te krijgen. De cursus wordt sinds 1996 gegeven.

Angst dat je een hartaanval krijgt. Altijd bang voor kanker en dagelijks je lijf daarop controleren. Tenminste drie procent van de patiënten in de huisartspraktijk heeft last van ziektevrees. Ze komen zo om de paar weken bij de huisarts met klachten waar geen lichamelijke oorzaak voor is. Iedereen kent wel de angst voor ziekte en dood na het zien van een medisch programma op de televisie of een ernstige ziekte in de omgeving. Na verloop van tijd gaat dat vanzelf over. Bij mensen met ziektevrees gaat het echter hun leven beheersen. Ze komen er niet meer van los. Ook gezin en werk gaan er uiteindelijk onder lijden. Doel van de cursus is om deelnemers inzicht te verschaffen in hun klachten en er meer greep op te krijgen.

De cursus start in Groningen op dinsdag 13 maart en in Assen op maandag 26 maart, beide van 20.00-22.00 uur.

Opgave en informatie: voor Groningen via Thuiszorg Groningen, telefoon 0900-8615; voor Assen via Thuiszorg Drenthe (Icare), telefoon 0900-8833.

Noot voor de pers

Nadere informatie:

* mw. F. Buwalda (cursusleidster)

+ telefoon (050)363 76 20 (werk)

+ e-mail f.buwalda@12move.nl

* dr. T.K. Bouman (klinische psychologie)
+ telefoon (050)363 73 08 (werk)

+ e-mail t.k.bouman@ppsw.rug.nl