P E R S B E R I C H T

Datum: 13 maart 2001

Nieuw schandaal in de taxi-sector dient zich aan.

Amper bekomen van de Amsterdamse rel in de taxi sector en de nieuwste rel dient zich aan.

Het doek is gevallen in een maandenlang slepend conflict tussen Zivoned en haar software leverancier die de taxi bedrijven voorziet van de automatiseringssoftware. Zivoned werd door Achmea aangesteld om de organisatie en uitvoering van het zittend ziekenvervoer te verzorgen voor een deel van de 1.100.000 ziekenfondsverzekerden in de gebieden Noord en Midden Nederland.

Afgelopen vrijdag 9 maart om 17 uur zijn de 'stekkers' uit het systeem getrokken waardoor alle Internet activiteiten stilvielen voor Zivoned. Het kon zover komen door een volledig gebrek aan overleg en de weigering van Zivoned om aan de financiele verplichtingen te voldoen. Er is overigens een groot aantal aangesloten vervoerders dat eveneens met dezelfde financiele problemen kampt: eerder vorige week overleefde Zivoned amper een aanvraag tot faillisement dat door enkele van de taxi bedrijven was aangespannen tegen het bedrijf.

De eerste signalen dat er problemen waren bij Zivoned werden eind vorig jaar duidelijk. Taxi bedrijven moesten lang wachten op de uitbetaling van hun gereden ritten. Voorschotten werden in onvoldoende mate verstrekt. Een aantal bedrijven is het wachten meer dan zat en bereidt rechtsmaatregelen voor.

Volgens een mededeling van Zivoned (www.zivoned.nl) zou de softwareleverancier Censys debet zijn aan de achterstand in de financiele afwikkeling . Navraag aldaar leerde echter dat steeds op de afgesproken tijdstippen de declaraties van het gereden vervoer aan de ziekenfondsen werd gedaan en goedgekeurd. De software voor de afrekening naar de vervoerders was eveneens goedgekeurd door Zivoned, maar werd om onduidelijke redenen nooit gebruikt.

Nadat Achmea zich aanvankelijk zeer kritisch heeft opgesteld tegenover Zivoned vond vorige week een ommekeer plaats en kreeg Zivoned het volle vertrouwen. Niettemin blijven de problemen rond Zivoned zich opstapelen.

Redactie:
Taxi-Standplaats http://www.taxi-standplaats.nl

DGW De Gids Webdesign BV
Polluxstraat 112 A
5631 ES Eindhoven
The Netherlands

Phone: +31 40 2451515
Fax: +31 40 2447232