Gemeente Den Haag


2001-03-13: Gemeente wil vestiging nieuwe kindercentra bevorderen

Het college van Burgemeester en Wethouders stelt de gemeenteraad voor in te stemmen met de nota Ruimtelijke implementatie kindercentra in Den Haag. Met de nota wil het gemeentebestuur een bijdrage leveren aan het terugdringen van het tekort aan kinderopvangplaatsen in Den Haag. De nota biedt de gemeente handvatten om vergunning te verlenen voor de vestiging van nieuwe kindercentra (kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang en peuterspeelzalen), ook als het vigerende bestemmingsplan die mogelijkheid niet biedt. Ze moeten wel voldoen aan de in de nota opgenomen stedenbouwkundige voorwaarden.
Nu is het nog zo dat een vergunning vaak niet verleend kan worden omdat de vestiging in strijd is met het geldende bestemmingsplan. De Wet op de Ruimtelijke Ordening biedt wel mogelijkheden om vergunning te verlenen, maar dit is vaak ge-koppeld aan een langdurige en moeizame procedure waarvan de afloop onzeker is.

De huidige bestemmingsplannen houden in veel gevallen nog geen rekening met de functie van kinderopvang. Ook is het niet mogelijk ze hier op korte termijn op aan te passen. De nota dient in feite als overgangsregeling tot de functie van kindercentra in herziene bestemmingsplannen goed is geregeld.

De stedenbouwkundige voorwaarden zoals die zijn opgenomen in de nota staan borg voor een zorgvuldige afweging van belangen bij de vergunningverlening. Hierbij worden de belangen van omwonenden uiteraard niet uit het oog verloren.

last update: 13 maart 2001 ;pag.: 6364; auteur: 77 13 maart 2001 - pag. 6364 - 77