Provincie Zuid-Holland

13-03-2001

Onderzoek bestrijdingsmiddelen in neerslag

De provincie Zuid-Holland heeft in samenwerking met het hoogheemraadschap van Delfland, het zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden en de Wageningen Universiteit, in 1998 voor de derde maal een onderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen in het regenwater. De belangrijkste doelstellingen van het onderzoek waren de bepaling van de milieubelasting door bestrijdingsmiddelen in Zuid-Holland en de toetsing of de verschillende maatregelen die genomen zijn door de land- en tuinbouw (in het kader van het Meerjarenplan Gewasbescherming ) hebben geleid tot een reductie van het bestrijdingsmiddelengebruik.

De resultaten van het onderzoek gaven aan dat tijdens het onderzoek, in vergelijking tot voorafgaande onderzoeken, bestrijdingsmiddelen minder frequent en in overwegend lagere concentraties in het regenwater zijn aangetroffen. In 1998 zijn de weersomstandigheden vrij extreem geweest en daardoor konden de resultaten niet op een eenduidige wijze worden verklaard. Het lijkt er echter op dat de acties in het kader van het Meerjarenplan Gewasbescherming effectief zijn gebleken, maar ook dat ze nog niet voldoende zijn om alle doelstellingen te bereiken.

De provincie Zuid-Holland wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen door de land- en tuinbouw laten verminderen door te streven naar een toename van de biologische land- en tuinbouw. Conventionele landbouwbedrijven zouden moeten omschakelen naar een biologisch landbouwbedrijf. Daartoe heeft de provincie, samen met een aantal andere overheden en instanties vorig jaar een intentieverklaring ondertekend. Een verdere groei van de biologische land- en tuinbouw moet uiteindelijk leiden tot een verminderd gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en een mindere belasting op het milieu.

Uit het onderzoek uit 1998 is gebleken dat nog steeds verboden bestrijdingsmiddelen in het regenwater kunnen worden aangetroffen. De provincie heeft daarom in een brief aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij aangedrongen op een blijvende en strengere controle door de Algemene Inspectiedienst op het bezit en gebruik van verboden bestrijdingsmiddelen.