Gemeente Den Haag


2001-03-13: Gemeente Den Haag werkt aan brandveiligheid

De gemeente Den Haag gaat de komende tijd fors aan de slag met het verder verbeteren van de brandveiligheid, zo blijkt uit de notitie Brandveiligheid, een stand van zaken. Als het aan B&W ligt beschikken alle gebouwen die een gebruiksvergunning nodig hebben, uiterlijk 1 januari 2003 over een gebruiksvergunning en zijn ze op de daarin vervatte brandveiligheidseisen gecontroleerd. Verder worden gebruiksvergunningen niet meer voor onbepaalde tijd verstrekt. De geldigheidsduur is afhankelijk van het uit een oogpunt van brandveiligheid risicodragende karakter van het gebouw. Vanaf 1 januari 2002 worden alle gebouwen in Den Haag waaraan bij wet- en regelgeving brandveiligheidseisen zijn gesteld regelmatiger gecontroleerd. Ook wil het Haagse college de voorlichting over brandveiligheid intensiveren. Deze uitgangspunten zullen de komende periode worden uitgewerkt in concrete voorstellen.

Volgens de notitie levert de inzet die de gemeente reeds pleegt op het terrein van brandveiligheid in Den Haag zeker resultaten op. Bij nieuwbouw en vergunde verbouw voldoen panden aan de brandveiligheidseisen. Diverse categorieën risicovolle gebouwen zoals verblijfsinrichtingen (kinderopvangverblijven) en gebedsruimten zijn op brandveiligheid doorgelicht en beschikken over een gebruiksvergunning. Inmiddels hebben ruim 3.500 gebouwen een gebruiksvergunning.

Aan de doorlichting van andere categorieën van risicovolle inrichtingen wordt al geruime tijd met voortvarendheid gewerkt. Naar verwachting zullen alle gebouwen in Den Haag uiterlijk 1 januari 2003 een gebruiksvergunning hebben.

Op verzoek van burgemeester Deetman heeft de Brandweer de brandveiligheid in Den Haag in kaart gebracht. Aanleiding hiervoor zijn de recente gebeurtenissen in Enschede en Volendam. Voor diverse raadscommissies zijn deze gebeurtenissen aanleiding geweest tot het stellen van vragen over de brandveiligheid in Den Haag.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de landelijke roep om meer eenvoudige en daardoor beter uitvoerbare en handhaafbare wet- en regelgeving terecht is. Omdat aanpassing van wet- en regelgeving nog geruime tijd zal vergen, is onderzocht of en zo ja in welke mate het huidige brandveiligheidsbeleid van de gemeente Den Haag op korte termijn op onderdelen moet worden aangepast.

De Brandweer heeft ook de actualiteit van het vergunningenbestand en de naleving van de aan de gebruiksvergunningen verbonden voorschriften onderzocht. Daaruit blijkt duidelijk dat het met zekere regelmaat actualiseren van het vergunningenbestand noodzakelijk is.

Volgens de notitie behoeft het niveau van handhaving herbezinning. Voor de brandveiligheid is, naast een actueel vergunningenbestand, ook een regelmatige controle op de naleving van de aan de gebruiksvergunningen verbonden voorschriften van belang. Hetzelfde geldt voor inrichtingen die op basis van andere regelgeving aan brandveiligheidseisen zijn onderworpen. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de milieuwetgeving.

Tot slot wijst de notitie op de eigen verantwoordelijkheid van burgers en ondernemers. Veel incidenten, al dan niet ernstig, blijken helaas het gevolg te zijn van onwetendheid. Met meer kennis van zaken hadden ze wellicht kunnen worden voorkomen.

13 maart 2001

last update: 13 maart 2001 ;pag.: 6367; auteur: 77 13 maart 2001 - pag. 6367 - 77