Gemeente Helmond


persberichten
13 maart 2001
Bodembeheerplan

Binnen de gemeente Helmond komt bij diverse bouwprojecten grond vrij. Deze grond kan elders weer worden gebruikt. Regels voor dit hergebruik liggen vast in het Bouwstoffenbesluit. Deze regels zijn echter zeer streng. Zo streng zelfs dat er vertragingen optreden bij de uitvoering van bouwprojecten.
Om een deel van deze problemen het hoofd te bieden is door het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) een vrijstellingsregeling ontwikkeld. Deze vrijstellingsregeling houdt in dat enkele regels van het Bouwstoffenbesluit komen te vervallen. Zo vervalt bijvoorbeeld in sommige gevallen het terugneembaar toepassen van grond en in sommige gevallen kunnen de onderzoeken om de bruikbaarheid van grond te bepalen eenvoudiger worden.

Bodembeheerplan

Om van deze vrijstelling gebruik te mogen maken is een bodembeheerplan vastgesteld. In het bodembeheerplan is Helmond ingedeeld in zones van gelijke bodemkwaliteit. Voor iedere zone gelden individuele regels voor het hergebruik van grond. Soms kan grond zonder aanvullende eisen worden toegepast en soms dienen er aanvullende maatregelen genomen te worden.
Dit laatste is met name het geval in oude gedeelten van de stad. Met het bodembeheerplan wil de gemeente voorkomen dat sterk verontreinigde grond wordt hergebruikt en tevens wil de gemeente vertragingen bij bouwprojecten voorkomen.
Burgemeester en Wethouders delen mede dat de gemeenteraad van Helmond op 6 februari 2001 het Bodembeheerplan Helmond heeft vastgesteld.

Hergebruik grond

In het plan wordt aangegeven hoe binnen de gemeente grond dient te worden hergebruikt. Het plan ligt ter inzage bij de Milieudienst Regio Eindhoven, vestiging Helmond, Zuid Koninginnewal 2 te Helmond, iedere werkdag van 09.00 tot 16.30 uur alsmede op afspraak (tel. 0492- 587060) buiten deze tijden.
Wanneer u een mondelinge toelichting op het plan wenst en de uitvoering ervan, kunt u contact opnemen met mevr. E. Rutten Milieudienst Regio Eindhoven, vestiging Helmond (tel. 0492- 587068). Een exemplaar van het plan kunt u via dit telefoonnummer opvragen .