Gemeente Enschede

Besluitenlijst vergadering van de raad op maandag 19 NOVEMBER EN DINSDAG 20 NOVMBER 2001

MAANDAG 19 NOVEMBER

Aanwezig:

J.H.H. Mans (voorzitter) de heer A.H.P. van Gils (secretaris) M.G. Althof, R.W. Bleker, J.H.A. Goudt, E. Helder, M.P. Swart en G.J. Kok
en de leden:
mevr. F.M.J. van der Aa-Hahn, A.S. Ar
i (vanaf 19.09 uur), D. Buursink (vanaf 19.12 uur), G. Dijkhuizen, mevr. E. Dirkzwager-Menko, R.F. Echtermeijer, A.H. Enklaar, J. van der Graaf, J.F. Hassink, B. Heeringa, mevr. M. van Hees, mevr. A.R. Huffermann-Hagens, H. Klomp, mevr. H.M. Kloppers-Platvoet, A.J. Le Loux, G.G.J.H.M. Leonards, mevr. N. van Lijf-van Leeuwen, A. Moeliker, mevr. H. Morren, C. Örnek, G.E.N. Perik, H.A. van der Pluijm, mevr. M. Rauhé, mevr. J. Rotting-Braakman, I. Sümer, W.E. Wallinga, T.H.D. de Weger, T. Windmulder, A. Yilmaz en J. van der Zee.

Afwezig:

L. Ascherman, F.C.G. Lammerink en mevr. A.Y. Kolkman

I

Opening

II


---

III

mededelingen
(stuk nummer 10574))


1. De stukken A 1 en A 2 voor kennisgeving aan te nemen.
2. De stukken C 1 tot en met C 16 voor kennisgeving aan te nemen.
3. De stukken C 17 tot en met C 22 in handen van B&W ter afdoening.
4. De stukken C 23 tot en met C 26 in handen van B&W ter afdoening na advies van de betrokken raadscommissies.

5. Het stuk C 27 in handen van de commissie voor bezwaar en beroep om advies.

6. Het stuk C 28 in handen van B&W om pre-advies.
7. De stukken C 29 tot en met C 31 in handen van de planschadecommissie.

Beslissing: Cf.

voorstellen tot

V

eervol ontslag van


---

VI

benoeming van


---

VII

andere voorstellen

A 1

BMD

instemmen met de samenwerkingsovereenkomst H.J. van Heekplein, Enschede Oostplan - stuk nummer 10575


1. In te stemmen met de samenwerkingsovereenkomst H.J. van Heekplein, Enschede Oostplan met de volgende partijen:
- Vendex KBB Nederland BV

- Thomasson Dura BV

- Bouwcombinatie Thomasson Dura Te Pas vof
- Klanderij I BV

- Klanderij II BV.

2. In te stemmen met de uitgifteovereenkomst van Heekplein deelgebied
3 met Vendex KBB Nederland BV.
3. In te stemmen met de uitgifteovereenkomst van Heekplein deelgebied
4 met Vendex KBB Nederland BV en Thomasson Dura BV. 4. In te stemmen met de uitgifteovereenkomst van Heekplein deelgebied 6 met Klanderij I BV en Klanderij II BV.

5. De bevoegdheid tot het aangaan van de overeenkomsten inzake (ver)huur parkeergarage, verhuur expeditiehof, het vestigen van rechten van opstal en erfdienstbaarheden en overige overeenkomsten welke voortvloeien uit de samenwerkings- en uitgifteovereenkomsten over te dragen aan het College van Burgemeester en Wethouders.

Beslissing: Cf., met dien verstande dat de fracties SAVE, Enschede Nu en Yilmaz geacht willen worden te hebben tegen gestemd.

A 4

BMD

kennisnemen van stand van zaken kosten project Van Heekplein
- stuk nummer 10601


1. Kennis te nemen van de actuele stand van zaken ten aanzien van de kosten van het project Van Heekplein, zoals weergegeven in de bijgevoegde notitie van de projectleider Van Heekplein.
2. Kennis te nemen van het besluit van ons college om naar aanleiding van de rapportage als bedoeld onder 1 aan de directeur Bouw- en Milieudienst opdracht te geven om met betrekking tot het project Van Heekplein:

a. binnen twee maanden de raming van het tekort te verifiëren; b. zodanige maatregelen te treffen dat de kosten beheerst worden alsmede te waarborgen dat overschrijdingen niet kunnen voorkomen c.q. bij het optreden ervan direct gesignaleerd en gerapporteerd worden;
c. te rapporteren over de oorzaken van de opgetreden respectievelijk over de nog te verwachten VTU-kosten.


3. Kennis te nemen van het besluit van ons college om naar aanleiding van de rapportage als bedoeld onder 1 tevens aan de directeur Bouw- en Milieudienst opdracht te geven om met betrekking tot het meerjaren programma grondbedrijf (MPG) te rapporteren over de aktuele stand van zaken van het MPG, inclusief de risico's.
4. Ons college opdracht te geven om op basis van de onder 2 sub c genoemde rapportage aan uw Raad te rapporteren in de raadsvergadering van december aanstaande.

5. Ons college opdracht te geven om op basis van de onder 3 genoemde rapportage aan uw Raad te rapporteren in de raadsvergadering van januari aanstaande.

6. Ons college opdracht te geven om op basis van de onder 2 sub a en c en onder 3 genoemde rapportages te komen met een dekkingsvoorstel voor het geraamde tekort op het project Van Heekplein en - voorzover daar aanleiding toe is - tot heroverwegingen binnen het project dan wel binnen het MPG te komen.

Beslissing: Cf.
Er zullen twee onderzoeken verricht worden. De rekeningencommissie zal verifiërend onderzoek verrichten met betrekking tot de raming van het tekort van het project Van Heekplein; rapportage dient aan de Raad in januari plaats te vinden.
De rekenkamer zal een grondig onderzoek verrichten naar de oorzaak van de problematiek inzake het project Van Heekplein. Het college zal maandelijks in de commissie werk en onderwijs rapporteren over de actuele stand van zaken ten aanzien van het project Van Heekplein.

A 2

DMO

vaststellen van de formele begrotingswijziging 2001 bestuurlijke verzelfstandiging openbaar primair onderwijs - stuk nummer 10576


1. Als gevolg van de verzelfstandiging en ontvlechting van het openbaar basisonderwijs de gemeentebegroting 2001 als volgt te wijzigen:


* het product 3.05.10 (bestuur openbaar onderwijs) te verhogen met een bedrag van f 1.322.000,- ( 599.897);

* in de dekking te voorzien vanuit het saldo van de tweede concernrapportage 2001.

Beslissing: Cf., met dien verstande dat de dekking gezocht zal worden in het rekeningenresultaat 2000.
De fractie SAVE wil geacht worden te hebben tegengestemd.

A 3

TERUGGENOMEN

B 1

CS

toekennen aanvullend subsidie ter ondersteuning BSVE
- stuk nummer 10582


1. Ten behoeve van de Belangenvereniging slachtoffers vuurwerkramp Enschede in het jaar 2001 een aanvullend subsidie toe te kennen tot een maximum van f 610.000,- ( 276.806,-), te dekken uit de post sociale wederopbouw.

Beslissing: Cf.

B 2

CS

kennisnemen van de voortgangsrapportage vuurwerkramp
- stuk nummer 10580


1. Kennis te nemen van de voortgangsrapportage vuurwerkramp november 2001.

Beslissing: Cf.

B 3

DMO

instemmen met garantie voor de geldlening aan Stichting Breeder Veld Beheer - stuk nummer 10581


1. In te stemmen met de vervroegde aflossing van een geldlening, oorspronkelijk groot f 12.000.000,--, door de Stichting "Breeder Veld" Beheer.

2. De betaling te garanderen van al hetgeen de Rabobank te Enschede heeft te vorderen van de Stichting "Breeder Veld" Beheer uit hoofde van een geldlening ad f 11.000.000,-- ( 4.991.582,-), onder de voorwaarden als vermeld in de concept-overeenkomst van geldlening.

3. De voorwaarde te stellen dat de hypotheek die werd gevestigd met betrekking tot de vervroegd af te lossen lening van kracht blijft voor de nieuwe lening.

4. Te besluiten dat het College van Burgemeester en Wethouders ten aanzien van de Stichting "Breeder Veld" Beheer nadere voorwaarden aan deze garantie kan verbinden.

Beslissing: Cf.

C 1

BMD

instemmen met de stedenbouwkundige structuurvisie Roombeek en deze vrijgeven voor inspraak - stuk nummer 10583


1. De stedenbouwkundige structuurvisie Roombeek vrij te geven voor inspraak.

2. De wijkvisie Enschede Noord aan te passen op de stedenbouwkundige structuurvisie Roombeek op punten genoemd in overwegingen 4, 5 en
6.

3. De grens van het ontwikkelingsgebied Roombeek op twee locaties beperkt aan te passen.

4. In te stemmen met de voorliggende stedenbouwkundige structuurvisie Roombeek (SSVR) als onderlegger voor de verdere uitwerking van de plannen in het ontwikkelingsplan Roombeek, dat in de loop van het voorjaar aan het bestuur zal worden aangeboden.

Beslissing: Cf.

D 4

DMO

verlenen borgstelling geldlening Enschedese golfclub PW
- stuk nummer 10589


1. Aan de Enschedese Golfclub PW een borgstelling te verlenen voor betaling van rente en aflossing voor maximaal 50% van de door deze vereniging aan te gane geldleningen van in totaal f 400.000,-- ( 181.512,-). Lening 1 is groot f 200.000,-- ( 90.756,-), evenals lening 2: f 200.000,-- ( 90.756,-).

2. De geldleningen worden aangegaan voor de financiering van de herinrichting/renovatie van de golfbaan, de bouw van een opslagschuur en lockerruimte en de aanschaf van een cirkelmaaimachine.

3. De borgstelling aan te gaan onder voorwaarde van borgstelling van de andere 50% van het totale leningsbedrag door de Stichting Waarborgfonds Sport.

Beslissing: Cf.

D 5

DMO

verlenen borgstelling geldlening Enschedese hockeyvereniging (EHV)
- stuk nummer 10590


1. Aan EHV (Enschedese Hockey Vereniging) een borgstelling te verlenen voor betaling van rente en aflossing voor maximaal 50% van de door deze vereniging aan te gane geldleningen van in totaal f 500.000,-- ( 226.890,-). Lening 1 is groot f 250.000,-- ( 113.445,-), evenals lening 2: f 250.000,-- ( 113.445,-).
2. De geldleningen worden aangegaan voor de financiering van de vervanging van een kunstgrasveld en tevens voor de herfinanciering van een aantal bestaande geldleningen van EHV.
3. De borgstelling aan te gaan onder voorwaarde van borgstelling van de andere 50% van het totale leningsbedrag door de Stichting Waarborgfonds Sport.

Beslissing: Cf.

D 6

DMO

verstrekken geldlening voetbalvereniging Eilermark - stuk nummer 10591


1. Aan de GVV Eilermark een geldlening te verstrekken op annuïteitenbasis van f 345.000,- ( 156.554,-). Deze geldlening wordt aangegaan voor de duur van 25 jaar, tegen een rentevergoeding van 5,775% per jaar. De voorwaarden waaronder de geldlening wordt verstrekt zijn conform de bij dit voorstel behorende geldleningsovereenkomst. De geldlening wordt verstrekt voor de financiering van de nieuwbouw van het kleedgebouw.
2. De geldlening aan te gaan onder voorwaarde van borgstelling van
50% van het leningsbedrag door de Stichting Waarborgfonds Sport.
3. De uit de lening voortvloeiende wijzigingen aan te brengen in de begroting van de Algemene Dienst.

Beslissing: Cf.

D 7

DMO

verlenen bijdrage voor nieuwbouw kleedgebouw GVV Eilermark
- stuk nummer 10592


1. Aan de voetbalvereniging Eilermark een bijdrage ad. f 50.000,-- (
22.689,-) toe te kennen voor de nieuwbouw van een kleedgebouw op de accommodatie aan de Ekersdijk.

2. Voor deze bijdrage een krediet beschikbaar te stellen ad f
50.000,--
( 22.689,-). De hieruit voortvloeiende kapitaallasten van f
5.500,--
( 2.496,-), te weten afschrijving (25 jaar) ad f 2.000,-- ( 908,-) en rente (7%) ad f 3.500,-- ( 1.588,-) te dekken areaaluitbreidingen sport De Eschmarke. De hieruit voortvloeiende wijzigingen aan te brengen in de gemeentebegroting 2001.

Beslissing: Cf.

D 8

BAZ

verlenen krediet ten behoeve van het heffingensysteem
- stuk nummer 10593


1. Een krediet te verlenen van f 1.617.000,- ( 733.762,-) voor de vervanging van een systeem voor de heffing en invordering van concernheffingen, de WOZ administratie alsmede naheffingsaanslagen parkeren.

2. Deze investeringen deels te financieren met eenmalige middelen tot een bedrag van f 581.200,- ( 263.737,-) zoals in de overwegingen staat aangegeven.

Beslissing: Cf.

E 2

begrotingenswijzigingen nrs. 139, 140 en 141

Beslissing: Cf.

E 3

BMD

instemmen met de afhandeling van de bezwaarschriften inzake Roombeek-West - stuk nummer 10594


1. Een besluit te nemen, om de bezwaarschriften,

a. overeenkomstig het advies van de kamer ruimtelijke ordening en volkshuisvesting van de commissie voor bezwaar en beroep, van R. Krol en J.G.M. Krol-Kuipers, mr. I.C. Dunhoff-Lampe namens R.C.Russell, K.F. Striedelmeijer, A.P. Doevelaar en M. Fakioglu niet-ontvankelijk te verklaren;
b. overeenkomstig het advies van de kamer ruimtelijke ordening en volkshuisvesting van de commissie voor bezwaar en beroep, van B.H. Hermelink, J.A.M. ten Vergert, J.M.J. den Brinker (Bristein BV), M.A. Poorthuis (Poorthuis Holding BV), T.G.J. Huigen, P. van Adrichem-Rotteveel en M.P. van Adrichem, E. Rotgerink en I. Venema, R. IJspeerd, G.J. van Munster, E.H.A. Wegman en E.C. Wegman-Vastrick, mr. I.C. Dunhof-Lampe (namens J.W. Bergsma en P.R. Bergsma, G. Leussink, I.M.H.H. Hambruch, M.J.H.J. Oude Heuvel-Ensink, L.T.J. Knapen, S. Bassalo en A. Bassalo-van Dam, Schilderwerken Jan van der Geest BV en G.J. van der Veen), P. Hajenius, B.J. Roeloffzen en H.J.J. Graave ongegrond te verklaren; c. in afwijking van het advies van de kamer ruimtelijke ordening en volkshuisvesting van de commissie voor bezwaar en beroep, van J.A. Snuverink ongegrond te verklaren.


2. Het besluit van 10 juli 2000 aan te vullen als volgt:

a. aan de aangewezen gronden worden de volgende bestemmingen toegedacht: wonen, werken, voorzieningen, inclusief bijbehorende infrastructuur, allen niet-agrarisch, nader uit te werken; b. gezien de globale toegedachte bestemming, de verwoestingen die hebben plaatsgevonden en de voorgestane noodzakelijke wijzigingen in bijvoorbeeld verschijningsvorm van de bebouwing kan gesproken worden van een thans afwijkend gebruik van de toegedachte bestemming;
c. het door de raad genomen besluit tot vestigen van het voorkeursrecht welk gebaseerd is op artikel 8 van de Wet voorkeursrecht gemeenten kent een maximale geldingsduur van twee jaren;
d. als planologische grondslag voor het vestigen van het voorkeursrecht wordt vermeld: de Vierde nota ruimtelijke ordening-extra en het streekplan Twente;
e. de bij het besluit behorende kaart wordt vastgesteld zoals deze hierbij is gevoegd, onder tekeningnummer 60105a.

Beslissing: Cf.

E 5

DMO

vaststellen van de aanpassingen aan de euro in diverse verordeningen DMO - stuk nummer 10596


1. De verordening tot wijziging van een aantal door de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling uitgevoerde verordeningen vast te stellen.

Beslissing: Cf.

E 6

CS

vaststellen tweede voortgangsrapportage 2001 europroject en beschikbaar stellen stelpost "euro" - stuk nummer 10597


1. De gemeentebegroting 2001 te wijzigen door overboeking van de concernstelpost "Invoering euro" ad. f 80.000,- ( 36.302,-) van product 07.02.01 (stelposten Concernstaf) naar het product 7.01.01 (Concernstaf).

Beslissing: Cf.

E 7

DCW

kennisnemen van de rekening en verantwoording 2000 van de Stichting personeels-voorziening DCW - stuk nummer 10598


1. Kennis te nemen van de rekening en verantwoording 2000 van de Stichting personeelsvoorziening DCW.

2. De rekening en verantwoording 2000 van de Stichting personeelsvoorziening DCW, inclusief accountantsrapportage vast te stellen.

3. Akkoord te gaan met toevoeging van het voordelig saldo 2000 ad. f 877.992,- ( 398.415,-) aan de algemene reserve van deze stichting.

Beslissing: Cf.

Sluiting: 23.16 uur.

---

DINSDAG 20 NOVEMBER

Aanwezig:

J.H.H. Mans (voorzitter) de heer A.H.P. van Gils (secretaris) M.G. Althof, R.W. Bleker, J.H.A. Goudt, E. Helder, M.P. Swart en G.J. Kok
en de leden:
mevr. F.M.J. van der Aa-Hahn, A.S. Ar
i (vanaf 19.08 uur), D. Buursink (tot 20.21 uur), G. Dijkhuizen (vanaf
19.29 uur), R.F. Echtermeijer, A.H. Enklaar, J. van der Graaf, J.F. Hassink, B. Heeringa, mevr. M. van Hees (tot 20.55 uur), mevr. A.R. Huffermann-Hagens, H. Klomp, mevr. H.M. Kloppers-Platvoet, A.J. Le Loux, G.G.J.H.M. Leonards, mevr. N. van Lijf-van Leeuwen, A. Moeliker, mevr. H. Morren, G.E.N. Perik, H.A.van der Pluijm, mevr. M. Rauhé, mevr. J. Rotting-Braakman, W.E. Wallinga, T.H.D. de Weger, T. Windmulder (vanaf 20.06 uur), en J. van der Zee.

Afwezig:

L. Ascherman, mevr. E. Dirkzwager-Menko, mevr. A.Y. Kolkman, F.C.G. Lammerink, C. Örnek, I. Sümer, en A. Yilmaz

I

Heropening

VII

andere voorstellen

C 4

BMD

verlenen onderzoekskrediet uitwerking en studies noord-westtangent en westtangent - stuk nummer 10586


1. Voor de studie naar de Westtangent (bereikbaarheidstudie Enschede-west) en de uitwerking van de Noordwesttangent tussen de Hengelosestraat en de Weerseloseweg een krediet te verlenen van totaal f 469.000,--
( 212.773,--).

2. Dit krediet te dekken door aanwending van f 469.000,-- (
212.773,--) uit de reservering grote projecten.
3. De hieruit voortvloeiende wijziging aan te brengen in de gemeentebegroting 2001.

Beslissing: Cf., met dien verstande dat de fracties Yilmaz, SAVE, D66 en Enschede Nu geacht willen worden tegen te hebben gestemd.

D 1

TERUGGENOMEN

D 2

DMO

beschikbaar stellen van een bedrag aan de DMO voor uitvoering van jongerenwerk en peuterspeelzaalwerk - stuk nummer 10587


1. Een bedrag van f 350.000,- ( 158.823,-) beschikbaar te stellen aan de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling voor de uitvoering van het raadsbesluit op 2 en 3 juli 2001 ten behoeve van versterking jongerenwerk en peuterspeelzaalwerk.

2. De hieruit voortvloeiende wijzigingen aan te brengen in de gemeentebegroting 2001.

Beslissing: Cf.

D 3

DMO

vaststellen de Subsidieverordening sportverenigingen en sportactiviteiten

- stuk nummer 10588


1. Het subsidiestelsel conform het ontwerp vast te stellen.
2. Het subsidiestelsel per 1 januari 2002 in werking te laten gaan.
3. De Subsidieverordeningen sportverenigingen en sportactiviteiten vast te stellen en van kracht te laten gaan per 1 januari 2002, onder gelijktijdige intrekking van de Verordeningen jeugdsportsubsidie 1999 en opleiding vrijwillig kader 1999 en de regeling vergoeding OZB verenigingsaccommodaties.
4. De procedure van invoering en evaluatie vast te stellen.





Beslissing: Cf.

Toezeggingen wethouder Swart:

* De Raad zal geïnformeerd worden over de tussentijdse evaluaties door middel van jaarlijkse rapportages.

* Indien de overgangsregel van het subsidiestelsel niet adequaat blijkt te zijn is bijstelling mogelijk.

* Om het aantal ouderen in de sport zichtbaarder te maken zal in de enquetes naar sportdeelname tevens duidelijk gekeken worden naar het aspect leeftijd.

E 1

rechtshandelingen

a. Aankoop een perceel grond met opstallen staande en gelegen aan de Ribbeltsweg 14, 16, 18 en 18a van W.G. Kok te Enschede b. Aankoop de woonboerderij bestaande uit twee woonhuizen met ondergrond, erf, tuin, weiland en bos en verdere onroerende aanhorigheden en een bedrijfshal met ondergrond erf en verdere onroerende aanhorigheden, staande en gelegen aan de Oude Haaksbergerdijk 295 van
H.G. Afink te Enschede
c. Aankoop een perceel grond met opstallen staande en gelegen aan de Wesselerbrinklaan 99 van F.A. Weghorst Beheer B.V. te Enschede d. Ruiling van gronden aan de Broekheenseweg 240 en Veldzichtweg 23,
25, 25a met fam. Immink te Enschede
e. Wijziging en borgstelling voor het pand Dr. Van Damstraat 29 van de familie R. de Zwaan te Enschede
f. Aankoop percelen grond met opstallen aan de Blekerstraat 160 van Louwers & Co. en Blekerstraat 174, 178, 180 en 190 van H.A.E. Louwers en A.B.M. Louwers-Vaneker te Enschede

Beslissing: Cf.

E 4

BMD

instemmen met de afhandeling van de bezwaarschriften inzake Usseleres
- stuk nummer 10595


1. Een besluit te nemen om de bezwaarschriften overeenkomstig de adviezen van de kamer ruimtelijke ordening en volkshuisvesting van de commissie voor bezwaar en beroep

a. van de Vereniging tot behoud van Usselo en de Usseleres kennelijk niet-ontvankelijk te verklaren;
b. van C.G. Koopman, W.A.M. Steenhagen-Frielink en G.B. Steenhagen gedeeltelijk gegrond en gedeeltelijk ongegrond te verklaren; c. van H.J.H. Tabor en Ter Heegde & Velthuis namens J.D. Scholten, B.G.J. Kleine Wiecherink, G.J. Kleine Wiecherink en G.H.B. Kleine Wiecherink ongegrond te verklaren.


2. Het besluit van 29 mei 2000 aan te vullen als volgt:

a. aan de aangewezen gronden worden de volgende bestemmingen toegedacht: werken, wonen, voorzieningen, inclusief bijbehorende infrastructuur, allen niet-agrarisch en nader uit te werken. b. gezien de globale toegedachte bestemmingen welke nog nader uitgewerkt dienen te worden, ook in intensiteit en verschijningsvorm, constaterende de huidige bebouwing en de huidige gebruikssituatie, kan gesproken worden van een thans afwijkend gebruik van de toegedachte bestemming. c. het door de Raad genomen besluit tot vestigen van het voorkeursrecht, welke gebaseerd is op artikel 8 van de Wet voorkeursrecht gemeenten, kent een maximale geldingsduur van twee jaren.
d. als planologische grondslag voor het vestigen van het voorkeursrecht wordt gemeld: de Vierde nota ruimtelijke ordening-extra en het streekplan Twente.
e. als nadere motivering voor het vestigen van het voorkeursrecht wordt opgenomen: Gezien het feit dat de toegedachte bestemming is zoals onder 2.a omschreven, het huidige gebruik (voldoende) afwijkt van deze nog uit te werken bestemmingen, ook in intensiteit en verschijningsvorm, daarnaast de gemeente voorstaat inhoud te geven aan haar regierol in het kader van eventuele planontwikkeling en deze regierol en daarmee de (tijdige) planrealisatie wordt belemmerd indien een versnipperd grondeigendom ontstaat of meer ontstaat, waarbij tevens gedacht moet worden aan partijen als ontwikkelaars, aannemers en handelaren, is dit, naast het reeds in het besluit van 29 mei 2000 overwogene, voldoende om tot vestiging van het voorkeursrecht als gedaan bij besluit van 29 mei 2000 over te zijn gegaan. f. de bij het besluit behorende kaart wordt vastgesteld zoals deze hierbij is gevoegd, onder tekeningnummer 60104a.

Beslissing: Cf.

Voorzitter: loco-burgemeester E. Helder

E 8

CS

kennisnemen van de tweede concernrapportage 2001
- stuk nummer 10599


1. Kennis te nemen van de tweede concernrapportage 2001.
2. Kennis te nemen van de informatieve nota van het college aan de Gemeenteraad.

3. In te stemmen met de standpunten van de concerncontroller zoals vermeld in het samenvattend advies in hoofdstuk 2 van de concernrapportage.

4. In te stemmen met het voorstel dat het college de Gemeenteraad separaat zal rapporteren over de stand van zaken met betrekking tot de woningbouwproductie en de productgroep milieu.

Beslissing: Cf.

Voorzitter: burgemeester J.H.H. Mans

E 9

CS

vaststellen gemeenterekening 2000, nota van antwoord, vaststelling en bestemming rekeningresultaat

- stuk nummer 10600


1. De reactie in de nota van antwoord op het rapport van de commissie tot onderzoek van de rekening vast te stellen.
2. De gemeenterekening als volgt aan te passen:


* de kosten van de nieuwjaarsreceptie 2001 (f 75.000,-/ 34.034,-, productcluster CS) alsnog ten laste van 2001 te brengen;
* de vorderingen binnen het productcluster BAZ te verlagen met een bedrag van f 24.000 ( 10.891,-).


3. Op grond van de exploitatieresultaten 2000 van de diensten en de afspraken daarover in de nota "verrekening rekeningresultaten" de toevoegingen en onttrekkingen aan de dienstreserves als volgt vast te stellen:


* de toevoeging aan de dienstreserve DMO bedraagt f 1.293.000,- (
586.738,-);

* de toevoeging aan de dienstreserve BMD bedraagt f 963.000,- (
436.990,-);

* de onttrekking aan de dienstreserve van de CS bedraagt f 176.000,- ( 79.865,-);

* de onttrekking aan de dienstreserve van de f 49.000,- ( 22.235,-);
* de onttrekking aan de dienstreserve van de Brandweer bedraagt f
51.000,- ( 23.143,-).



4. De gemeenterekening 2000 van de gemeente Enschede, met inachtneming van de wijzigingen zoals hiervoor geformuleerd, vast te stellen.

5. Het uit lid 2 en lid 3 van dit voorstel voortvloeiende nog te bestemmen rekeningresultaat 2000 van
f 10.065.000,- ( 483.276,-) als volgt te bestemmen:


* 25% naar de reserve verbetering stad;

* 25% naar de algemene reserve;

* 25% naar het fonds parkeren;

* 25% naar de problematiek wegen.

Beslissing: Cf.

E 10

CS

kennisnemen van de conclusies en aanbevelingen gemeentelijke rekenkamer onderzoek "reïntegratie in Enschede"
- stuk nummer 10559


1. De rekenkamer van de gemeente Enschede stelt de Raad voor haar conclusies en aanbevelingen d.d. naar aanleiding van het door het SGBO uitgevoerde onderzoek "reïntegratie in Enschede" (rapport augustus 2001) over te nemen en het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Enschede opdracht te geven de aanbevelingen uit te voeren.

Beslissing: Cf.

G 2

DMO

instemmen met de reactie B&W op de aanbevelingen van de rekenkamer en het SGBO- onderzoek reïntegratie in Enschede (stuk nummer 10579)


1. Bij de bespreking en besluitvorming over het rapport van de rekenkamer inzake de effectiviteit van het reïntegratiebeleid in Enschede onderstaande overwegingen van ons college in uw besluitvorming te betrekken.

2. Voor wat betreft de uitvoering van de door de rekenkamer voorgestelde aanbevelingen, de onderstaande per aanbeveling geformuleerde voorstellen van het college over te nemen.

Beslissing: Cf.

E 11

VERVALLEN

E 12

VERVALLEN

E 13

BAZ

instemmen met het oprichten van het vastgoedbedrijf
- stuk nummer 10607


1. Kennis te nemen van het besluit van B & W d.d. 3 oktober 2000 tot oprichting van het vastgoedbedrijf.

2. Een krediet van f 1.850.000,- ( 839.493,-) te verlenen ten laste van de jaarbegroting 2001 van de dienst BAZ voor betaling van de apparaatskosten, kosten externe adviseurs en uitvoeringskosten van het vastgoedbedrijf in 2001, zijnde de opstartkosten van dit bedrijf en deze kosten te dekken met een bijdrage van de algemene dienst in de hieruit voortvloeiende kapitaallasten, stelpost onrendabele investeringen.

3. In te stellen:


a. reserve vastgoedbedrijf met als doel een buffer te hebben voor het opvangen van vermogensrisicos en (tijdelijke) exploitatietekorten; b. onderhoudsvoorziening vastgoedbedrijf met als doel waarborgen te hebben voor het beschikbaar hebben van (voldoende) geld voor de uitvoering van (eigenaar-)onderhoud aan het gemeentelijk vastgoed.


4. Een krediet van f 2.000.000,- ( 907.560,-) te verlenen ten laste van de jaarbegroting 2001 van de dienst BAZ voor storting in de onderhoudsvoorziening vastgoedbedrijf en deze storting te dekken met een bijdrage van de algemene dienst in de hieruit voortvloeiende kapitaallasten, stelpost onrendabele investeringen.
5. Vast te stellen in verband met de start van het vastgoedbedrijf een wijziging van de jaarbegroting 2001 van de dienst BAZ waarin opgenomen is het product vastgoed met baten en lasten, waarin behalve de instelling van een reserve vastgoedbedrijf en onderhoudsvoorziening vastgoedbedrijf en de hiervoor aan gegeven kredieten tevens ook de hierna aangegeven begrotingswijzigingen worden verwerkt.

6. Te bepalen eveneens in verband met de start van het vastgoedbedrijf om bij wijzigingen van de jaarbegrotingen 2001 van de algemene dienst, de diensten BAZ, en BRW en van de DMO en de BMD te regelen;

a. de administratieve overdracht van de gemeentelijke vastgoedobjecten van de diensten naar het vastgoedbedrijf (met verwerking van de boekwaarde, rente en afschrijving per vastgoedobject), met inbegrip van de overdracht van de budgetten voor exploitatiekosten (kapitaallasten, eigenaaronderhoud, OZB , waterschapslasten en verzekering van de 85 belangrijkste objecten, die als huurlasten van de diensten op de jaarbegroting 2001 van de desbetreffende diensten verantwoord worden en die op de jaarbegroting van de dienst BAZ (product vastgoed) opgenomen worden als huuropbrengsten van deze objecten met als bestemming de betaling van deze exploitatiekosten ter grootte van in totaal f
9.443.453,- ( 4.285.252,-);
b. de overdracht van reserves (onderhoud) vastgoed volgens de staat van reserves en voorzieningen van de jaarbegroting 2001 van de DMO naar de jaarbegroting BAZ/vastgoedbedrijf voor een bedrag van f 1.555.336,- ( 705.781,-);
c. de financiële taakstelling van de diensten van in totaal f
884.000,- ( 401.142,-), (kosten van formatieplaatsen, incl. overheadkosten) voor 2001 ten gunste van het vastgoedbedrijf vanwege de door de diensten overgedragen vastgoedtaken naar dit bedrijf;
d. de overdracht van 1 formatieplaats van DMO naar het vastgoedbedrijf, zijnde voor 2001 f 78.000,- ( 35.395,-), incl. overhead.

Een en ander zoals uit de hierbij gevoegde nota "start vastgoedbedrijf" is te destilleren.

Beslissing: Cf.

E 14

BAZ

instemmen met de afsluiting project stadskantoor
- stuk nummer 10608


1. Overschrijding krediet stadskantoor ten laste brengen van reserve stadskantoor f 1,9 miljoen ( 0,86 miljoen.)
2. Extra aanpassingen ad f 560.000,-- ( 254.000,--) te dekken uit het onbenutte deel van de gereserveerde exploitatielasten 2001.
3. De begroting 2001 van de BAZ te wijzigen.





Beslissing: Cf.

F 1 a

BMD

voorbereidingsbesluiten

a Enschede noord 1 (2001) (stuk nummer 10602)

Beslissing: Cf.

F 2

BMD

beschikbaar stellen van een krediet ten behoeve van de inhaalslag bestemmingsplannen - stuk nummer 10603


1. Middelen ad f 150.000,- ( 68.067,-) beschikbaar te stellen ten behoeve van de inhaalslag bestemmingsplannen.
2. De stelpost "inhaalslag bestemmingsplannen" uit de gemeentebegroting 2001 hiervoor aan te wenden, conform het meerjarenbeleid 2000 2004 (stelpost "inhaalslag bestemmingsplannen": pijler Fysiek nr. 17, beschikbaar f 150.000,- ( 68.067,-) te dekken uit de algemene middelen).
3. De hieruit voortvloeiende wijzigingen in de gemeentebegroting voor het jaar 2001 aan te brengen.

Beslissing: Cf.

F 3

BMD

vaststellen van de beleidsuitgangspunten externe veiligheid
- stuk nummer 10567


1. Vaststellen van de hieronder onder de punten 1 tot en met 7 beschreven uitgangspunten voor een gemeentelijk beleid externe veiligheid.

2. De middelen ter dekking van de apparaatskosten 2002 ad f 650.000,- (EURO 294.957) voor de uitvoering van het beleid externe veiligheid ter beschikking te stellen. Dit te onttrekken aan de Reserve verbetering stad, zoals beschreven in de Perspectiefnota
2002 2005 (Nieuw beleid pijler fysiek, nummer 17 (bedrijfsverplaatsing / LPG).

3. De gemeentebegroting 2002 dienovereenkomstig aan te passen.





Beslissing: Cf., met dien verstande dat aandacht wordt geschonken aan de route en rijtijden voor vervoer van gevaarlijke stoffen in verband met toegenomen verkeersdrukte waardoor mogelijk andere gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

G 1

CS

kennisnemen van de uitslag van het referendum Usseleres
- stuk nummer 10604


1. Kennis te nemen van de uitslag van het referendum d.d. 17 oktober
2001 inzake de voorgenomen aanwijzing van het noordelijk deel van de Usseleres tot locatie voor een gemengd bedrijventerrein.
2. Gelet op het resultaat van het referendum en met inachtneming van het bepaalde in artikel 19 van de Referendumverordening 1992, een besluit te nemen inzake de voorgenomen aanwijzing van het noordelijk deel van de Usseleres tot locatie voor een gemengd bedrijventerrein, overeenkomstig ons voorstel aan uw raad van 11 juni 2001, nr. 10461 (raadsvergadering van 2 juli 2001, VII - F2), inzake vaststelling ro-visie en ontwikkelingsvisie Buitengebied.
3. Ons college op te dragen binnen drie maanden de Referendumverordening 1992, in het licht van het op 17 oktober
2001 gehouden referendum en in relatie met de op 1 januari 2002 in werking tredende Tijdelijke referendumwet, te evalueren en op grond van die evaluatie nadere voorstellen aan uw Raad te doen.

Amendement van Groen Links om 2e punt van het voorstel zodanig te wijzigen dat de eerstkomende 5 jaren geen bouwontwikkelingen worden geëntameerd op de Usseleres en om versneld het Havengebied, de Marssteden , het Euregiobedrijventerrein, het oude gedeelte van het B&S-park te herstructureren om voldoende arbeidsplaatsen te kunnen genereren.

Beslissing: Amendement verworpen middels hoofdelijke stemming met
8 stemmen voor en 22 stemmen tegen.


Beslissing: Cf., middels hoofdelijke stemming met 22 stemmen voor en
8 stemmen tegen.




Sluiting: 22.51 uur.