Gemeente Woerden

'Eigen Wijs' project

Op dinsdag 13 maart 2001 organiseert de stichting Politieke Jongeren Projecten (PJP) in samenwerking met de gemeente Woerden en Minkema college en Kalsbeek college het 'Eigen Wijs' project (voorheen de door M50 georganiseerde Wegwijsdag). Aan dit project zullen 56 leerlingen meedoen uit 3 VMBO van het Minkema en Kalsbeek college.

Politieke Jongeren Projecten is een algemene politieke vormingsinstelling, die bestaat uit verschillende Politieke Jongeren Organisaties : CDJA, Dwars, JD, JOVD, JS, PerspectieF en SGPJ. De doelstelling van de stichting is de kloof tussen jongeren en de politiek te verkleinen. Tijdens een Eigen Wijs dag maken jongeren op een leuke en actieve manier kennis met de lokale politiek.

De dag begint 's ochtends om 9.00 uur in het gemeentehuis van Woerden en duurt tot 21.00 's avonds. In verschillende groepen wordt er door de jongeren gewerkt aan projectvoorstellen in het kader van het thema vrijwiligerswerk - dit in het kader van het Europese JAAR van de VRIJWILLIGER. De gemeente heeft voor dit project een bedrag van f 2.500,- beschikbaar gesteld. Door het voeren van verschillende gesprekken met raadsleden, ambtenaren en belangenorganisaties zullen de leerlingen hun projectvoorstel goed kunnen onderbouwen.

's Avonds zullen de leerlingen in een bijzondere commissievergadering de gemeente adviseren over de besteding van het bedrag. Het project dat met meerderheid van stemmen wordt aangenomen, zal door de gemeente worden uitgevoerd. Een unieke kans dus om als jongere daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het lokale overheidsbeleid.

Deze bijzondere commissievergadering vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis in Woerden. De vergadering begint om 19.00 uur en wordt voorgezeten door burgemeester van Zwieten. Belangstellenden zijn dan van harte welkom om plaats te nemen op de publieke tribune. Op zeker moment kunnen zij ook mede de uitslag van de stemming bepalen.