Senter

13 maart 2001
Essent realiseert via PSO biomassacentrale in Letland

Eind februari is in het Letse Ludza door de Essent Energie en de gemeente Ludza een milieuvriendelijke stadsverwarming ingebruikgesteld die met biomassa wordt gestookt. In vergelijking met het voormalige ketelhuis wordt door gebruik van deze brandstof en een aanzienlijk efficiënter installatie, jaarlijks 12.000 ton CO2 minder in de atmosfeer uitgestoten. Dit project is gerealiseerd in het kader van het Programma Samenwerking Oost-Europa (PSO).

Het Ludza Biomassa Project is onderdeel van het Nederlandse beleid om de beperking van het broeikasgas CO2 voor de helft in het buitenland te realiseren. De totale investering van Essent Energie bedraagt NLG 3,8 miljoen. Het PSO heeft daarnaast NLG 1 miljoen bijgedragen. Essent Energie heeft het project ontwikkeld en exploiteert de installatie.

Hoog rendement
De warmteketels van het voormalige ketelhuis werden gestookt met vervuilende zware stookolie en waren zeer inefficiënt. Slecht eenderde van de energie werd als warmte benut. In de nieuwe centrale draaien de ketels voornamelijk op biomassa. Om een plotselinge grote warmtevraag op te vangen, wordt voor een klein gedeelte gewone dieselolie als brandstof gebruikt. Het rendement van de centrale is ruim 85 procent. Er zijn 2.500 gezinnen op aangesloten. De biomassa bestaat uit houtsnippers en zaagsel uit zagerijen en de bosbouw rondom Ludza. Bosbouw is een van de pijlers van de Letse economie. Het land besteedt in toenemende mate aandacht aan duurzame bosbouw, vergelijkbaar met Zweden en Finland. Het gebruik van het houtafval leidt ook tot lokale milieuverbeteringen omdat voorheen niet verwerkbaar hout in de naburige moerassen werd gedumpt. Het Ludza Biomassa Project zorgt voor meer werkgelegenheid in de regio, waarin ook Nederlandse bedrijven deelnemen. Naast duurzame energie en energie-efficiency in de gebouwde omgeving gaat het om projecten zoals verbeterde scholing, brandweer, waterbeheer en afvalverwerking. Het project is te zien op www.ji4u.com.

PSO
Het PSO is een programma van het Ministerie van Economische Zaken, dat tot doel heeft een duurzame economische samenwerking tussen Nederlandse en Midden- en Oost Europese bedrijven te bevorderen. Senter Internationaal is de uitvoerder van het programma.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land. Voor meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter kunt u contact opnemen met de afdeling Algemene informatie & advies, telefoon (070) 361 02 77.