CDA

Ria Oomen stelt vragen over ontduiken EU regels inzake BSE

Op voorstel van Ria Oomen-Ruijten (consumentenbeleid) bespreekt de Milieucommissie van het Europees Parlement in de komende vergadering de resultaten van het Nederlands onderzoek over de aanwezigheid van verboden risicomateriaal (hersens en wervelkolom) in vlees uit Nederlandse slachthuizen. Oomen-Ruijten heeft verder spoedvragen over deze zaak gesteld aan Commissaris Byrne.
Oomen-Ruijten wil weten of ook in andere lidstaten slecht en tegen de EU-regels wordt uitgebeend zodat risicomateriaal in het vlees achterblijft. Daarnaast vraagt zij hoe de Europese Commissie door inspecties het naleven van de bestaande regelgeving kan bevorderen. Tot slot wil zij opheldering over het vreemde feit dat alleen door inspecties in Groot-Brittannië de aanwezigheid van risicomateriaal aan het licht is gekomen.

Oomen-Ruijten: "Blijkbaar wordt niet alleen in Nederland de BSE maatregelen niet nageleefd, zoals uit de controle van het ministerie van landbouw blijkt, maar geldt dat ook in de andere lidstaten. Anders was ook daar het verboden risicomateriaal aangetroffen in het Nederlands vlees. Het blijkt dat er strenge Europese wetten zijn die nog altijd onvoldoende worden nageleefd en dat zulks slechts bij toeval aan het licht komt. Des te meer reden om de Europese voedselautoriteit, die nu wordt opgezet, ook uit te rusten met een onafhankelijke inspectiedienst."