Bond van Farma Bedrijven Nederland - BFN
Bleyslaan 40 - 5622 GN Eindhoven - Tel.: 040-2453611 - Fax: 040-2438514

P E R S B E R I C H T

Registratie maakt eind aan homeopathie in Nederland

BFN dringt aan op passende registratievereisten

Eind dit jaar verdwijnen bijna vijfduizend effectieve homeopathische geneesmiddelen van de markt. Geneesmiddelen waar honderdduizenden patiënten baat bij hebben. Dit is het gevolg van de registratievereisten van het in december 1995 in werking getreden Besluit Homeopathische Farmaceutische Producten en aanvullende regelgeving in 1999. Veel homeopathische geneesmiddelen kunnen wegens hun bijzondere kenmerken op bepaalde onderdelen niet voldoen aan dezelfde registratie-eisen als allopathische geneesmiddelen. Het gevolg is dat niet-geregistreerde homeopathische producten vanaf 1 januari 2002 niet langer als geneesmiddel mogen worden verkocht en van de markt moeten verdwijnen. Veel artsen en patiënten maken zich daar grote zorgen over en zien hun keuzevrijheid ten aanzien van medicatie ernstig beknot. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat de registratieregeling uitvoert, is ook na herhaaldelijk aandringen niet bereid rekening te houden met de specifieke bereidingswijze van homeopathische geneesmiddelen.

Het gaat hier om een categorie geneesmiddelen waarvan de effectiviteit in de praktijk is gebleken en waarvan de veiligheid absoluut niet in het geding is. Verreweg de meeste van deze middelen zijn al tientallen jaren op de Nederlandse markt, worden door honderdduizenden patiënten gebruikt en hebben nooit voor problemen gezorgd. Integendeel, veel patiënten gebruiken deze middelen als een nuttige of zelfs noodzakelijke aanvulling op hun reguliere medicatie. Homeopathie en homeopathische geneesmiddelen mogen zich in een breed maatschappelijk draagvlak verheugen.

In beginsel is registratie van homeopathische geneesmiddelen een goede zaak. Alle op de markt zijnde geneesmiddelen moeten voldoen aan vereisten ten aanzien van kwaliteit en veiligheid. Registratie is daarbij een hulpmiddel en biedt de consument zekerheid. In Nederland houdt het ministerie echter onvoldoende rekening met de bijzondere kenmerken van homeopathische geneesmiddelen. In de overige Europese landen gelden voor homeopathische geneesmiddelen specifieke eisen, gelet op de bijzondere eigenschappen van deze farmaceutische producten. Als gevolg hiervan zijn na 1 januari in Nederland niet-geregistreerde en niet meer verkrijgbare homeopathische geneesmiddelen elders in Europa wèl gewoon verkrijgbaar.

De Bond Farma Bedrijven Nederland is een koepelorganisatie van kleine en middelgrote farmaceutische bedrijven waarbij ook 26 gerenommeerde leveranciers van homeopathische geneesmiddelen zijn aangesloten. De BFN dringt er nu bij de Tweede Kamer op aan dat er een wijziging komt in het Besluit om te voorkomen dat goede en nuttige geneesmiddelen van de Nederlandse markt zullen verdwijnen. De BFN vindt dat ten aanzien van homeopathische geneesmiddelen redelijkerwijs specifieke eisen gesteld moeten worden. Vooralsnog is het ministerie van VWS echter niet van zins gebleken de registratieregels aan te passen, wat het einde betekent van veel homeopathische geneesmiddelen in Nederland.

Inlichtingen: BFN, Dick Kruiniger, telefoon 0342 420714; e-mail: dick_kruiniger@sanopharm.com