Provincie Drenthe

GS willen subsidie IVOM beëindigen

Assen, 13 maart 2001
Persberichtnummer 01-022



Gedeputeerde staten stellen aan provinciale staten (PS) voor om de subsidierelatie met het Instituut voor Volksgezondheid en Maatschappelijke Ontwikkeling (IVOM) per 1 januari 2003 te beëindigen. De provincie wil hiermee de overlap van taken die het IVOM heeft met andere instellingen op hetzelfde beleidsterrein verminderen en komen tot een welzijns- en zorgsector die meer vraag- en resultaatgericht werkt. Daarnaast heeft provinciale staten vorig jaar december ingestemd met de start van een onafhankelijk onderzoeksbureau op zorg- en welzijnsgebied. Dit besluit betekent dat de onderzoeksfunctie niet in handen wordt gelegd van bestaande instellingen en dat de provinciale subsidie voor de onderzoeksfunctie aan IVOM en STAMM per 1 januari 2002 wordt beëindigd. Het nieuwe onafhankelijke onderzoeksbureau moet op
1 januari 2002 operationeel zijn. Bij de inrichting van het onderzoeksbureau wordt gebruik gemaakt van de onderzoeksdeskundigheid en -capaciteit van STAMM en IVOM.

De taken van het IVOM op het gebied van patiënten- en consumentenbeleid in de zorgsector, zullen worden ondergebracht bij het Regionaal Patiënten- en Consumentenplatform Drenthe (RPCP). De steun- en ontwikkelingstaken op het gebied van integraal welzijns- en zorgbeleid zullen worden ondergebracht bij STAMM. De kerntaak vrouwenhulpverlening wordt per 1 januari 2003 overgedragen aan ENOVA.

Als PS instemmen met de subsidiebeëindiging zal een aantal stappen worden uitgewerkt, waarin onder meer aandacht is voor de termijn waarbinnen de veranderingen plaatsvinden en de opvang van de gevolgen voor het personeel. GS zullen het aanbod doen om het sociaal statuut van de provincie toe te passen op het personeel van het IVOM. Overigens zal naar verwachting voor de meeste personeelsleden van het IVOM een passende functie kunnen worden gevonden. Jaarlijks verleent de provincie een subsidie van circa 2 miljoen gulden aan het IVOM. Het IVOM heeft 20 personeelsleden in dienst.

De statencommissie Cultuur en Welzijn bespreekt het voorstel op 28 maart 2001 en provinciale staten op 18 april 2001. Uiterlijk in november zullen de staten definitief besluiten over de beëindiging van de subsidie.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl