Openbaar Ministerie

Den Haag, 14 maart 2001

OM vervolgt producent "Gevaar op de weg"
Voor het uitlokken van gevaarlijk verkeersgedrag

Het Openbaar Ministerie gaat de producent van het televisieprogramma "Gevaar op de weg" vervolgen voor het uitlokken van gevaarlijk weggedrag (artikel 5, Wegen Verkeerswet 1994). Aanleiding hiervoor is de aanrijding die een man uit Wassenaar veroorzaakte tijdens de opnames voor dit programma.

Vervolging op grond artikel 5 WVW '94 is mogelijk in samenhang met artikel 47 van het Wetboek van Strafrecht. Dit artikel bepaalt dat "Als daders van een strafbaar feit worden gestraft: zij die door () het verschaffen van gelegenheid, middelen of inlichtingen het feit opzettelijk uitlokken." Het Openbaar Ministerie is van mening dat hiervan in dit geval sprake is.

Proces-verbaal
Al in een eerder stadium heeft het OM bekeken of de producent van het programma strafrechtelijk vervolgd kon worden. Dit bleek tot dusverre niet haalbaar, omdat de overtredingen die werden gepleegd tijdens de opname alleen konden worden geconstateerd als het programma werd uitgezonden. Omdat er op dat moment geen exacte plaats en tijdstip kon worden vastgesteld, was een strafrechtelijke aanpak niet goed mogelijk. Nu er een aanrijding heeft plaatsgevonden, waarvan proces-verbaal is opgemaakt, is het ook mogelijk om vervolging in te stellen voor uitlokking.

BVOM
Het strafrechtelijk onderzoek wordt gecoördineerd door het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie onder leiding van landelijk verkeersofficier J. Spee.