Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Hermans wil meer geld dan bonden 'Het gaat ook om verbetering van het onderwijs na 22 jaar verwaarlozing'

Trouw 2001-03-13

DEN HAAG, AMSTERDAM - Minister Hermans (VVD, onderwijs) heeft nog deze week een gesprek met zijn collega Zalm (VVD, financiën) over extra geld voor het onderwijs. Hermans zei dit gisteren in Amsterdam.

De eis die de Algemene Onderwijsbond (AOb) op tafel heeft gelegd, één miljard erbij op de begroting voor dit jaar, vindt de bewindsman nog bescheiden. ,,Mijn ambities liggen duidelijk hoger'', zei hij. Volgens de minister gaat het niet alleen om meer geld voor onderwijs, maar ook om vernieuwing van dat onderwijs. In zijn ogen is het onderwijs 22 jaar verwaarloosd.

De gisteren begonnen estafettestaking, die de AOb heeft uitgeroepen, vindt hij 'voorbarig'. ,,Het onderwijs wordt niet beter door leerlingen naar huis te sturen'', zei hij. Hermans vindt dat AOb-voorzitter Tichelaar op de man speelt. ,,En daar wordt het spel niet beter van.'' Hermans nam ook afstand van D66-leider De Graaf, die afgelopen weekeinde waarschuwde voor een 'nationale ramp' in het onderwijs.

De grootste oppositiefractie, het CDA, wil nog deze week in de Tweede Kamer een debat voeren met Hermans over de estafettestakingen, de dreigende sluiting van lerarenopleidingen en de uitlatingen van De Graaf. De christen-democraten hopen zo nog enige invloed te kunnen uitoefenen op de besprekingen in het kabinet over de voorjaarsnota (de bijstellingen in de begroting voor dit jaar) en het budget voor 2002, de laatste echte begroting van dit kabinet.

In de paarse coalitie is een stevig gevecht gaande over de vraag hoeveel extra geld nog dit jaar naar onderwijs (en zorg en politie) moet vloeien en waar dat geld vandaan moet komen. D66 en PvdA willen veel verder gaan dan de VVD en zijn bereid daarvoor ook een deel van de inkomstenmeevallers voor de staat te gebruiken, iets waar de liberalen faliekant tegen zijn.

,,Het kabinet en de minister realiseren zich onvoldoende wat er aan de hand is'', meent CDA-kamerlid Van de Camp. Hij is verbaasd over de uitspraken van De Graaf. ,,Je moet je toch op je hoofd krabben als je als coalitiepartij medeverantwoordelijk bent voor zo'n ramp. Dat is toch een brevet van onvermogen.
Maar beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.''