TuinbouwNet

PT investeert in geïntegreerde gewasbescherming in boomteelt

De sectorcommissie bomen van het Productschap Tuinbouw (PT) heeft eind februari ingestemd met een praktijkonderzoek naar geïntegreerde gewasbescherming in de boomteelt. Het gaat om een project van drie jaar, waarbij per gewasgroep de knelpunten in kaart worden gebracht. De resultaten van het onderzoek zullen breed onder de aandacht van de kwekers worden gebracht.

De mogelijkheden van geïntegreerde gewasbescherming in de boomteelt worden per gewasgroep getest op vijf bedrijven. Hierbij gaat het om de deelsectoren bos- en haagplantsoen, containerteelt, laanbomen, rozen en uitgangsmateriaal. Voor bos- en haagplantsoen wordt gestart met de geïntegreerde bestrijding van echte meeldauw in eik, beukenbladluis en eikentopgalmug. Bij de containerteelt staat in eerste instantie wortelrot en bladrollers op het programma. In de laanbomensector zullen in de beginfase schimmels, spint en roestmijt met geïntegreerde gewasbeschermingsmiddelen te lijf worden te gaan. De sectorcommissie heeft voor dit driejarig project in totaal 750.000 gulden uitgetrokken. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, de Nederlandse Bond van Boomkwekers en intermediairs.

Soortechtheid vaste planten
De sectorcommissie legde ook geld opzij voor de aanleg van een 'moederplantentuin' van vaste planten. De Vereniging van Vasteplantenkwekers heeft in de afgelopen twee jaar voor 270 planten vastgesteld dat ze soortecht zijn. De beoordeling wordt nu door de Naktuinbouw overgenomen. Deze keuringsorganisatie gaat de komende jaren vaste planten analyseren op soortechtheid. Het doel is om in 2006 over drieduizend soortechte planten te beschikken. Voor het onderzoek in 2001 en 2002 heeft het PT in totaal ruim 340.000 gulden beschikbaar gesteld.

Biologisch bedrijf
De PT-vertegenwoordigers van de boomkwekerijsector gaven ook groen licht voor een vervolgonderzoek naar het afharden van vruchtbomen. Verder gaat het PPO een biologisch boomteeltbedrijf aanleggen op veengrond. Het doel is uiteindelijk voor dit bedrijf het SKAL-keurmerk te verkrijgen. Het onderzoek geldt voor drie jaar en de sectorcommissie stelt in totaal 300.000 gulden beschikbaar, onder voorwaarde dat het ministerie van landbouw eveneens gedurende de hele looptijd meebetaalt. Ook komt er een onderzoek naar mycorrhizae in bos- en haagplantsoen. Daarnaast gaat PPO in de komende drie jaar onderzoeken welke natuurlijke vijanden kunnen worden ingezet tegen spint in rozen.

Tuinbouw Experience
De sectorcommissie bomen gaf in de vergadering van 28 februari jongstleden eveneens toestemming voor een bijdrage van 750.000 gulden voor een tuinbouwattractie op de Floriade 2002. Hierbij gaat het om een thematische presentatie van de Nederlandse tuinbouw met als uitgangspunt feel the art of nature. Deze zogenoemde tuinbouw experience voert de bezoeker van de Floriade via een bewegend platform langs acht presentaties. Elk thema wordt op een spectaculaire manier getoond. Naast de boomkwekerijsector dragen andere tuinbouwsectoren via het PT ook hun steentje bij. In totaal gaat het om 4,75 miljoen gulden voor dit Floriade-project.

Veldspuit
Efficiënt omgaan met gewasbeschermingsmiddelen spreekt de tuinbouw aan. Om dit in praktijk te brengen heeft het productschap in totaal 115.000 gulden uitgetrokken voor een onderzoek naar de uitstoot van drift bij een spuitboomverlaging tot 0,3 meter boven het gewas in combinatie met een verdubbeling van het aantal spuitdoppen en luchtondersteuning. Aan dit onderzoek betalen de sectoren bloembollen, vollegrondsgroente en boomkwekerij ieder eenderde deel.

Kartering en knolcyperus
De sectorcommissie boomkwekerijproducten ging ook akkoord met een bijdrage van 8.000 gulden voor de kosten van de zogenoemde aardappelkartering. Met deze kartering kunnen keuringsdiensten AM-vrij verklaringen of verlengingen afgeven voor de boomkwekerijsector. Voor de kartering van knolcyperus bij vaste planten werd voor 2001 bijna 14.000 gulden uitgetrokken.

QualiTree
De boomkwekerijsector is in 1999 gestart met het certificeringssysteem QualiTree. Een onderdeel van dit systeem is het milieuprogramma sierteelt (MPS), waarin de registratie van gewasbescherming, meststoffen, energie en afval wordt vastgelegd. Voor sierheesters/coniferen en vaste planten zijn hiervoor normen ontwikkeld, maar voor de andere boomkwekerijsectoren nog niet. Om hierin te voorzien is bijna 22.000 gulden uitgetrokken door de PT-sectorcommissie. Tenslotte stemde de commissie in met een bijdrage van 32.200 gulden voor het ontwikkelen van een systeem voor uniforme productcodering. Binnen de sierteeltsector bestaat tot op heden nog geen eensluidend systeem voor het benoemen, coderen, classificeren en identificeren van producten. Ook de bloemisterijsector van het PT heeft voor dit onderzoek geld uitgetrokken.