Provincie Groningen

Groningen, 14 maart 2001 Persbericht nr. 48

Provincie steunt Ommerlanderhuis met f67.500,- voor dagbesteding van dak- en thuislozen

Gedeputeerde Staten hebben vandaag besloten een subsidie van f67.500,- te willen geven aan de Stichting Huis. Het geld is bedoeld voor een dagbestedingsproject voor de dak- en thuisloze bewoners van het Ommerlanderhuis in de stad Groningen.

Het aanbod

Dagbesteding zoals fitness en creatieve vorming zal in het Ommelanderhuis zelf plaatsvinden. Hiervoor zal de zolder van het gebouw ingericht worden als activiteitenruimte. Het is ook de bedoeling om activiteiten buitenshuis te laten plaatsvinden. Daarbij kunt u denken aan het onder begeleiding reizen met het Openbaar Vervoer, het verlenen van diensten in de Muziekschool en werken in "de Wasserette voor Thuis- en Daklozen".

Het doel

Het doel van de dagbesteding is het activeren van de - kwetsbare - bewoners. Door het aanbod van activiteiten precies te laten aansluiten op de wensen van de bewoners, hoopt de Stichting Huis het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van de bewoners te verstevigen en het sociaal isolement te doorbreken. Door deelname aan dit project maken de bewoners uiteindelijk ook meer kans op een traject richting zelfstandig wonen.

Het Ommelanderhuis

In het Ommelanderhuis verblijven dak- en thuislozen met een zware psychiatrische problemen met of zonder verslavingsproblemen. Een groot deel van deze mensen is nauwelijks te behandelen en kan voor onbepaalde tijd in het Ommelanderhuis terecht. In het Ommelanderhuis zijn 44 eenpersoonskamers, een dagverblijf, een eetzaal en een grote tuin. De voorziening wordt gefinancierd door de gemeente Groningen (eigen bijdrage en rijksbijdrage), het Zorgkantoor en een bijdrage van de bewoners voor kost en inwoning.

De kosten

Het project kost in totaal f402.500,- en wordt betaald door: Ministerie van VWS f100.000,-; St. Volkshuisvesting f15.000,-; Fonds Openbare Geestelijke Gezondheidszorg f80.000,-; Juliana Welzijnsfonds f40.000,-; Eigen bijdrage f 97.500,-. Met de bijdrage van de Provincie uit het Stimuleringsfonds Zorg zijn de totale kosten van het project gedekt. De bijdrage van de Provincie is bedoeld voor de aanschaf van sportief en creatief materiaal, computers, meubilair en voor aanvullende opleiding van het personeel.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Bestuurscontacten, Joske Kluvers, 050 - 316 41 39.