Gemeente Den Haag


2001-03-13: Stolte wil onderzoek naar haalbaarheid 50 meter zwembad

Het College van B&W wil op voorstel van wethouder Wilbert Stolte van Sport onderzoek laten doen naar de haalbaarheid van de bouw van een overdekt 50-meterzwembad in Den Haag of in de regio Haaglanden. Hiermee wordt gevolg gegeven aan een motie die door de raadsleden Tineke van Nimwegen en Rabin Baldewsingh van de PvdA is ingediend. De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) en de Adviesraad voor Sport hebben er op aangedrongen al het mogelijke te doen om in (de regio) Den Haag een 50-meter te laten realiseren.

Wethouder Stolte heeft onlangs de topsport-promotieorganisatie Sportstad Den Haag verzocht alle geledingen in de Haagse topsportwereld te vragen naar hun visie voor de komende vijf jaar. De uitkomst hiervan is eind dit jaar beschikbaar. Indien blijkt dat er een breed draagvlak bestaat voor de realisatie van een 50-meter zwembad in Den Haag of in de regio Haaglanden zal daarnaar een ontwikkelingsonderzoek worden ingesteld. In het overleg met de regiogemeenten is voor deze aangelegenheid al aandacht gevraagd.

Een 50-meterbad op topsportniveau (A- of B-niveau volgens de eisen van de internationale zwemfederatie, de FINA) vergt een investering van minimaal f 50 miljoen. De kosten van een 50-meterbad op C-niveau (een bad zonder uitzwembad en springkuil) bedraagt ongeveer f 30 miljoen.

In Den Haag wordt er hard aan gewerkt om alle gemeentezwembaden aan de eisen van deze tijd te laten voldoen. Zo is in september vorig jaar het nieuwe Zwembad Zuiderpark in gebruik genomen, wordt het Zwembad Overbosch momenteel gerenoveerd en uitgebreid en zijn plannen voor De Blinkerd in voorbereiding. Tezamen met De Waterthor, Escamphof en De Houtzagerij beschikt Den Haag hiermee over kwalitatief goede zwembaden, geschikt voor scholen, gehandicapten, recreanten en verenigingen. Voor het beoefenen van wedstrijdsport op het hoogste niveau zijn de Haagse zwemvoorzieningen echter niet toereikend. Dit geldt met name voor sporten als waterpolo, wedstrijdzwemmen en schoonspringen. Nationale en internationale records kunnen alleen worden gezwommen in 50-meterbaden. Internationale waterpolowedstrijden mogen alleen plaats hebben op speelvelden van 30 meter bij 20 meter. In de Haagse baden zijn de speelvelden 25 meter bij 15 meter.

Op 22 maart zal in de vergadering van de raadscommissie Sport, Promotie en Media- en Informatiebeleid worden gesproken over het voornemen om tot een ontwikkelingsonderzoek te komen.

13 maart 2001
last update: 14 maart 2001 ;pag.: 6385; auteur: 112 14 maart 2001 - pag. 6385 - 112