Productschappen Vee, Vlees en Eieren

persbericht nr 13, 14 maart 2001

PVV: Inblikken vlees als alternatief voor reguliere interventie

Het bestuur van het Productschap Vee en Vlees (PVV) heeft vandaag gepleit voor het inblikken van rundvlees als alternatief voor de reguliere interventie in koelhuizen. De noodzaak daartoe dient zich aan als de EU zal besluiten de opkoopregeling van rundvlees in te voeren. Aan de lidstaten zal daarbij de keuze worden gelaten om dat vlees te vernietigen, dan wel het op te slaan in interventie. Van de eerste optie heeft het PVV zich van meet af aan fel tegenstander getoond.

De mogelijkheid om opgekocht vlees nu ook op te slaan betekent in feite een uitbreiding van interventie met aanzienlijke hoeveelheden koeienvlees. Wat het PVV betreft wordt dit vlees niet als karkas ingevroren en opgeslagen, maar ingeblikt. Dit heeft voordelen met oog op de houdbaarheid en wijze van verpakken. In een later stadium kan dit rundvlees mogelijk worden benut als voedselhulp aan crisisgebieden. Hierover zal overleg plaatsvinden met nationale en internationale hulpverlenende organisaties.

Het Productschap vreest dat het ingevroren en opgeslagen rundvlees op termijn vernietigd zal moeten worden. Volgens het PVV leiden andere afzetvormen tot verstoringen van reguliere markten elders. Het inblikken van rundvlees lijkt in eerste instantie duurder, maar is op termijn een beter alternatief.

In de regel is het Productschap geen voorstander van interventie. Maar omdat de huidige problematiek in alle EU-lidstaten zorgt voor zware verstoringen van de rundvleesmarkt en ook tot nationale maatregelen aanleiding zou kunnen geven, vallen de huidige interventievoorstellen zeker te rechtvaardigen.