Gemeente Tilburg

13-03-2001

Nieuw jeugdbeleid: aandacht voor basisvoorzieningen en participatie

Het Tilburgs college van B&W heeft ingestemd met de kadernota jeugdbeleid en zal deze aan de gemeenteraad voorleggen. De kadernota herformuleert het beleid voor kinderen en jongeren in Tilburg van 0 tot 23 jaar. Aan de nota hangt een maatregelenprogramma met 60 concrete acties voor het komende jaar. De nota is met een uitgebreide raadpleging van jongeren, ouders en instellingen in de stad tot stand gekomen. De kadernota zal vrijdag 16 maart in de commissie WWB behandeld worden.

Participatie
Het belangrijkste doel van het jeugdbeleid is dat jeugdigen als zelfstandige burgers kunnen deelnemen aan de maatschappij. Gebruik maken van potenties en jongerenparticipatie zijn een rode draad. Ook moeten jongeren worden gezien als gelijkwaardige burgers, en worden betrokken bij beslissingen die hen aangaan. Bijvoorbeeld bij de inrichting van de openbare ruimte en speelvoorzieningen daarin. Ook is naar meer mogelijkheden gezocht om jongeren te laten deelnemen aan allerlei sociale verbanden, via sport, cultuur of de brede school. In een aparte notitie jeugdparticipatie zijn voorstellen geformuleerd over hoe jongeren in de toekomst beter bij besluitvorming kunnen worden betrokken. Zo wil de gemeente een bedrag vrij maken, waarover jongeren zelf kunnen beslissen. Ook zal in de uitvoering van activiteiten een grotere rol worden weggelegd voor jongeren. Een van de manieren waarop participatie tot stand kan worden gebracht is door de inzet van zogenaamde jeugdambassadeurs, jongeren die door hun maatschappelijke prestaties als voorbeeld kunnen dienen voor anderen, door bezoek aan scholen discussies op gang brengen.

Voorzieningen
Een belangrijke doelstelling in de nota is bovendien dat zoveel mogelijk jeugdigen deelnemen aan basisvoorzieningen, als consultatiebureau, jeugdgezondheidszorg, peuterspeelzalen, (brede) scholen in basis- en voortgezet onderwijs. Het gaat hierbij niet om meer soorten voorzieningen, maar voor versterking en verbetering van het huidige aanbod. Zo wordt gepleit voor de versterking van drie kerninstellingen: het consultatiebureau voor babies en peuters, de peterspeelzaal die dan beter is toegerust met taalprogramma's en de brede school dat een scala aan naschoolse activiteiten kent. Voor de uitbreiding van de peuterspeelzalen voor met name kinderen in achterstandssituaties is 1,6 miljoen gulden uitgetrokken. Voorgesteld wordt om het aantal brede scholen uit te breiden van 8 naar 11 in 2004.

Algemeen jeugdbeleid
In de kadernota gaat niet alleen maar aandacht uit naar kinderen met wie het wat minder gaat. Dat is een belangrijk verschil met het jeugdbeleid tot nu toe. "De meeste aandacht gaat uit naar de probleemkant van jongeren. Dat is jammer: de jeugd heeft veel potenties, maar dat komt onvoldoende voor het voetlicht. Zo wil de gemeente jongeren stimuleren die iets goeds voor anderen doen, bijvoorbeeld ouderen helpen met de computer of elkaar voorlichten.

Vroeg stadium
Het jeugdbeleid heeft ook aandacht voor jongeren met wie het wat minder gaat. Jeugd- en jongerenwerk moet zich rond de basisvoorzieningen organiseren. Met name aansluiting bij de brede school is van groot belang. Hierdoor wordt het bereik vergroot, worden kinderen en jongeren met problemen in een vroeg stadium geholpen en helpen basisvoorzieningen mee, jongeren met problemen binnen boord te houden. Ook ligt een deel van de verantwoordelijkheid bij jongeren zelf en hun ouders.

Speelvoorzieningen
Het aspect openbare ruimte komt ook aan de orde in de nota Jeugdbeleid. Spelen en buitenspelen zijn wezenlijke elementen in de ontwikkeling van kinderen en jongeren.
Tot nu toe wordt structureel gewerkt aan speelvoorzieningen voor kinderen tot 8 jaar. In het maatregelenprogramma staan middelen opgenomen voor voorzieningen voor àlle jeugd. Tevens moet er in elk wijkplan een paragraaf ´spelen´ worden opgenomen. Deze is niet primair gericht op gericht op het creëren van zoveel mogelijk speelinstrumenten, het gaat in de eerste plaats om te zorgen voor een leefbare wijk voor iedereen.

Besluitvorming
De kadernota wordt de komende maanden besproken met jongeren en met instellingen in de stad. Op basis hiervan zal de nota waar nodig worden aangepast. Volgens de planning zal de gemeenteraad de nota na de zomer vaststellen.