CDA

Van Rij: unieke maatschappelijke coalitie tegen euthanasiewet geeft aan dat kabinet op verkeerde weg is

Volgens CDA-voorzitter Marnix van Rij geeft de unieke maatschappelijke coalitie die is gevormd tegen de nieuwe euthanasiewet aan dat het kabinet met deze wet op de verkeerde weg is, en een hellend vlak betreedt.

"Als zoveel kerken, organisaties, maatschappelijke groeperingen ieder vanuit een eigen achtergrond gezamenlijk actie ondernemen richting Eerste Kamer dan is er echt iets aan de hand. Ik kan me goed voorstellen dat Eerste Kamerleden zich nu nog eens extra bezinnen op de vraag of deze wet juridisch en moreel wel door de beugel kan."

Dinsdag 13 maart jl. boden Bas Plaisier (scriba van de Samen-op-Wegkerken) en mgr. Hurkmans (bisschop van Den Bosch) een petitie aan aan de voorzitters van de Kamercommissies Justitie en Volksgezondheid, respectievelijk Yvonne Timmerman-Buck (CDA) en Elske ter Veld (PvdA).

In deze petitie vragen de ondertekende groeperingen de Eerste Kamer het wetsvoorstel 'Toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding' af te wijzen, omdat de "wetgever geen wettelijke strafuitsluitingsgrond moet creëren voor het toepassen van euthanasie."

Het wetsvoorstel geeft volgens de ondertekenaars "onvoldoende waarborgen voor de beschermwaardigheid van het leven" en "voert op een weg waarbij euthanasie in de samenleving steeds meer gezien wordt als normaal medisch handelen."

Tot de ondertekenaars behoren onder meer de RK-bisschoppenconferentie, de Samen-op-Wegkerken, het Nieuw-Israelitisch Kerkgenootschap (NIK), de Protestants-Christelijke Ouderenbond, de Raad van Moskeeën Nederland, de Nederlandse Patiëntenvereniging, de Christelijke Vereniging Zorginstellingen , de Nederlandse Moslimraad en SKIN (Samen Kerken in Nederland (een onafhankelijke vereniging van 33 migrantenkerken) Het is voor het eerst dat christenen, joden en moslims samen actie ondernemen.

Van Rij heeft, net als de ondertekenaars, grote moeite met het wetsvoorstel. "Jurdisch heb ik er bezwaar tegen, omdat in mijn optiek de wetgever geen wettelijke strafuitsluitingsgrond moet creëren voor euthanasie. Bovendien wordt het Openbaar Ministerie om onduidelijke redenen op afstand gezet; haar rol wordt overgenomen door regionale Toetsingscommissies bestaande uit een medicus, een jurist en een ethicus. Het nee-tenzij in de huidige wet-Hirsch Ballin wordt feitelijk omgezet in een ja-mits. Grote zorgen maak ik mij verder over de positie van wilsonbekwamen zoals bijvoorbeeld demente patiënten. Hun rechtszekerheid is onvoldoende gewaarborgd in deze wet."

De CDA-voorzitter vindt dat er veel meer ingezet zou moeten worden op versterking van de palliatieve zorg.