Provincie Limburg

ZWERFVUILMONUMENTEN LANGS PROVINCIALE WEGEN

Aanloop naar Limburgse Natuurschoonmaakdag op zaterdag 17 maart MONUMENTEN VAN VERZAMELD ZWERFVUIL LANGS PROVINCIALE WEGEN

De Provincie Limburg richt op vijf markante plaatsen langs provinciale wegen monumenten van zwerfvuil op. Zon zwerfvuilmonument is een gigantische korf waarin al het zwerfvuil langs die weg verzameld wordt. Bij de korf attendeert een groot bord weggebruikers op de herkomst van het vuil. Milieugedeputeerde Constant de Waal wil voorbijgangers zo met een prikkelende boodschap aanspreken op hun gedrag. Het is de bedoeling om de vijf zwerfvuilmonumenten zon twee maanden te laten staan, te beginnen vanaf maandag 12 maart.

De actie maakt deel uit van de campagne rond de Limburgse Natuurschoonmaakdag op zaterdag 17 maart. Op die dag trekken honderden Limburgers de natuur in om daar een grote voorjaarsopruiming te gaan houden, in aansluiting op de nationale schoonmaakdag van de wildbeheereenheden. De Provincie ondersteunt deze actie. Ook zullen Provincie, politie en terreinbeheerders rond deze natuurschoonmaakdag extra controleren op het illegaal storten van afval en het achterlaten van zwerfvuil.

Handenvol geld
Met name zwerfvuil is een in het oog springend probleem in de omgeving. De Waal licht toe, dat zwerfvuil een kwestie is van mentaliteit: Zwerfvuil is een groeiend nationaal probleem. Mensen gooien nog te vaak allerlei verpakkingen weg, zonder erbij na te denken welke negatieve invloed dat afval op de natuur heeft. Bovendien kost het de gemeenschap handenvol geld om al die rommel op te ruimen. Met de zwerfvuil-monumenten laten we eens duidelijk zien om hoeveel afval het gaat.

Locatie borden
De vijf zwerfvuilmonumenten komen op de volgende plaatsen in Limburg:
- Venlo: aan de N271 tegenover hotel Van der Valk;
- Maasbree: aan de N277 Middenpeelweg, bij km-paal 53;
- Nederweert: aan de N275 tegenover McDonalds;
- Maastricht: aan de N590 Terblijterweg, bij km-paal 3,6;
- Heerlen: aan de N281 bij afslag winkelcentrum t Loon.