Politiebericht Friesland: Friesland 18-03-2001 Politieberichten van 17/3 (13.00 uur) tot 18/3 (13.00 uur)

Drachten: fietser gewond bij aanrijding
Een 8-jarige jongen uit Drachten is zaterdag om 11.40 uur gewond geraakt, toen hij met zijn fiets op de Gauke Boelenstraat aangereden werd door een auto. De jongen reed rechts van de weg op een fietsstrook en sloeg linksaf, waarna een aanrijding met een achter op komende auto volgde, die bestuurd werd door een 18-jarige vrouw uit Wijnjewoude. De jongen werd met onbekend hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Rinsumageest: inbraak horecapand
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een horecapand aan de Rechthuisstraat. Nadat een raam was geforceerd werd onder meer een speelautomaat opengebroken en rookwaar weggenomen. Een 53-jarige inwoner van Rinsumageest deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak horecapand
In een horecapand aan de Larixstraat is in de nacht van vrijdag op zaterdag ingebroken. Van het pand werd een ruit vernield, waarna het geheel werd doorzocht. In het pand stond een brommer gestald, die werd weggenomen maar zaterdag weer werd teruggevonden aan de Wissesdwinger. Ook werden autosleutels weggenomen, waarmee vervolgens een grijze Opel Kadett, kenteken XL-15-HX, werd gestolen. Uit het pand verdween verder een hoeveelheid wisselgeld uit de kassa. Een 32-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Makkum: aanrijding onder invloed
Een 48-jarige inwoner van Makkum is zaterdag om 17.45 uur op het Plein aangehouden, omdat hij onder invloed een aanrijding had veroorzaakt. De man was bij het wegrijden tegen een geparkeerde auto gereden. Een getuige zag de aanrijding gebeuren en nam de autosleutels van de Makkumer weg en waarschuwde de politie. Omdat vermoed werd dat de man gedronken had moest hij op het bureau een blaastest afleggen. Gezien de uitslag, 445 ug/l, kreeg hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 4 uren.

Burgum: fietsster lichtgewond
Een 21-jarige fietsster is zaterdag om 22.20 uur lichtgewond geraakt bij een aanrijding met een auto op de Mr. W.M. Oppedijk van Veenweg. De vrouw kreeg geen voorrang van een auto, die bestuurd werd door een 22-jarige plaatsgenoot. Ze liep bij de daarop volgende aanrijding enige schaafwonden op, die ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld werd.

Aldtsjerk: onder invloed
Een 46-jarige inwoner van Dokkum is zaterdag om 23.00 uur op de Rhaladyk aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 605 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 7 uren kreeg.

Sumar: aanrijding met letsel
Bij een aanrijding tussen twee personenauoto`s zaterdag om 13.30 uur op de Van Harinxmaweg is een 32-jarige inwoonster van Ten Boer gewond geraakt. De vrouw zat als passagiere in een auto die bestuurd werd door haar 35-jarige echtgenoot. Deze keerde zijn auto op de weg, waarna een aanrijding volgde met een auto die bestuurd werd door een 40-jarige inwoner van Ridderkerk. De vrouw werd per ambulance met onbekend letsel naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht. De beide bestuurders, alsmede twee dochtertjes van 4 en 6 jaar van de vrouw, kwamen met de schrik vrij.

Akkrum: aanrijding onder invloed
Een 43-jarige inwoner van Lelystad is zaterdag om 23.30 uur op de A32 met zijn auto over de kop geslagen. De man bleek onder invloed van alcohol te zijn. Een 39-jarige bestuurster uit Sint Nicolaasga merkte dat de man tegen de achterzijde van haar auto aanreed en vervolgens over de kop sloeg. Hij bleef daarbij ongedeerd, maar moest wel op het bureau een blaastest afleggen omdat hij bleek te hebben gedronken. Gezien de uitslag van 635ug/l, werd zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg hij een proces-verbaal

Hurdegaryp: aanhoudingen dealen drugs
Een 19-jarige inwoner van Sumar en een even oude inwoner van Burgum zijn zondag om 00.30 uur in een horecagelegenheid aan de Rijksstraatweg aangehouden, omdat ze drugs verhandelden. Ze werden door medewerkers betrapt toen ze een zakje speed wilden verkopen en aan de politie overgedragen. Een van hen bleek bovendien een busje traangas in zijn bezit te hebben.

Sneek: aanhoudingen na vernieling politieauto
Twee 20-jarige inwoners van Sneek zijn zondag om 03.00 uur aangehouden, omdat ze op de Kleine Kerkstraat een politieauto hadden beschadigd. Een getuige had gezien dat de twee mannen de spiegels en het zwaalicht van de auto hadden vernield en had surveillerende agenten gewaarschuwd. Deze hielden de twee mannen aan, waarna ze naar het politiebureau werden overgebracht.

Sexbierum: aanhoudingen na vechtpartij
Bij een vechtpartij in het dorpshuis van Sexbierum zijn twee inwoners van de gemeente Frankeradeel aangehouden. Omstreeks genoemd tijdstip kreeg de politie een melding van een vechtpartij in het dorpshuis, waarbij een groep van meer dan 10 personen betrokken zou zijn. Toen de politie ter plaatse kwam waren medewerkers er al in geslaagd de groepen te scheiden had men een groep naar buiten weten te werken. Deze laatste groep wilde het pand echter weer binnendringen, waarop de politie charges uitvoerde om de groep te verspreiden, Daarbij werden ook twee politiehonden ingezet. De eerder genoemde personen werden aangehouden omdat ze weigerden een vordering op te volgen en bovendien door getuigen werden aangewezen als de aanstichters van de vechtpartij.

Sneek: wildplasser aangehouden
Een 24-jarige inwoner van Sneek is zondag om 03.50 uur op de Kruizebroederstraat aangehouden. Agenten wilden de man voor wildplassen verbaliseren, maar toen hij weigerde om zijn volledige identiteit te geven werd hij aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Haskerdijken: inbraak woning
Zaterdagavond is ingebroken in een woning aan het Hellingpad. Nadat een raam was geforceerd werd de gehele woning doorzocht. Weggenomen werd onder meer een geldbedrag uit een beurs. De 35-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: aanhouding fietsendiefstal
Een 25-jarige inwoner van Leeuwarden is zondag om 06.00 uur op de Voorstreek aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Een agent zag de verdachte met een fiets lopen waarvan het slot nog was afgesloten en hield hem daarop aan.

Oudehaske: inbrekers overlopen
De 66-jarige bewoner van een woning aan de Wildswal heeft zaterdag om 20.30 uur twee inbrekers in zijn woning overlopen. De bewoner bevond zich op genoemd tijdstip op de slaapkamer en hoorde beneden in de woning gestommel. Toen hij polshoogte ging nemen trof hij in de woonkamer twee mannen aan, die vervolgens de woning uit vluchten. Het ging om twee mannen van ca. 20 jaar, ca. 1,75 meter lang en beiden in een zwart leren jack. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Leeuwarden: inbraak kerkgebouw
In de nacht van zaterdag op zondag is ingebroken in een kerkgebouw aan de Vredeman de Vriesstraat. Nadat een deur was geforceerd zijn diverse ruimten doorzocht. Daarbij werden diverse binnendeuren opengebroken waardoor nogal wat schade ontstond. Vermist wordt een stereo-installatie en een geldbedrag uit een kas.

Bureau Voorlichting & PR: 058 8808272