IHC Caland NV

Persbericht - IHC Caland N.V. 19 maart 2001

EEN DROOMCOMBINATIE

IHC Caland verwerft Atlantia Offshore

IHC Caland kan tot haar genoegen aankondigen dat het in beginsel overeenstemming heeft bereikt inzake de overname van alle activiteiten van Atlantia Offshore Limited. De overname geschiedt onder voorbehoud van een positieve uitkomst van het due diligence-onderzoek, dat begin mei 2001 zal zijn afgerond. Deze acquisitie betekent voor IHC Caland toegang tot bewezen technologie van drijvende (verticaal onder voorspanning verankerde) systemen, die in het bijzonder geschikt is voor afwerking aan de oppervlakte van diepwater bronnen, en complementair is aan de eigen FPSO-technologie van de groep. Het zal ook een uiterst belangrijke entree in de markt van de Golf van Mexico met zich brengen.

Vanuit het standpunt van Atlantia bezien verschaft deze transactie de financiële ondersteuning die men nodig heeft voor de recent ingezette fase van snelle groei, en biedt tevens via het internationale netwerk van IHC Caland dochters SBM en SBM-IMODCO uitstekende mogelijkheden in alle belangrijke olieregio's in de wereld.

De aankoop zal uit IHC Caland's eigen middelen worden gefinancierd.

Dinsdag 20 maart om 17.00 uur Nederlandse tijd, zal een telefonische conferentie worden gehouden waarin de bestuurders van IHC Caland en Atlantia Offshore Limited een korte uitleg zullen geven over de achterliggende redenen van de transactie en vragen van geïnteresseerde partijen zullen beantwoorden. Nadere details zijn:

Conferentie telefoonnummers Inbelnummer (vanuit USA) 800/822-4794 Inbelnummer (buiten USA) (+1)913/981-4912 Herhaling (vanuit USA) 888/203-1112 Herhaling (buiten USA) (+1)719/457-0820 Herhaling toegangscode 526538

De herhaling zal volgens schema 72 uur (van 20 maart - 23 maart 2001) te beluisteren zijn.

Teneinde ervoor zorg te dragen dat de telefonische conferentie op tijd kan beginnen, vragen wij alle deelnemers 5 tot 10 minuten voor de geplande aanvang in te bellen. Bedrijfsprofiel IHC Caland N.V.

IHC Caland is leverancier van materieel voor de offshore olie- en baggerindustrie alsmede speciale schepen voor de scheepvaart.

IHC Caland N.V. is een aan de beurs genoteerde Nederlandse houdstermaatschappij van een internationale groep van maritiem-technische bedrijven. Het werkterrein van de groep is wereldwijd en omvat het ontwerpen en leveren van werktuigen/schepen en complete systemen aan de offshore olie-industrie, de baggerindustrie, de scheepvaart en de natte mijnbouwindustrie. In hoofdzaak betreft het olie productie- opslag- en overslagsystemen gebaseerd op het éénpunts-afmeersysteem, hydraulische heiblokken, 'custom-built' en standaard werktuigen voor de baggerindustrie en de natte mijnbouw en 'custom-built' schepen zoals Ro-Pax veerboten met passagiersaccommodatie en kabelleggers. De groep heeft tevens 'Floating Production and Storage Systems' (FPSO's/FSO's) in eigendom en operationeel beheer, welke op basis van langdurige overeenkomsten aan oliemaatschappijen worden verhuurd. Tevens gaat het om gespecialiseerde engineering-diensten zoals het ontwerpen van dynamisch gepositioneerde boorschepen, 'jack-up' boorplatforms, 'jack-up' platforms voor de civiele aannemerij en voor accommodatie van personeel, offshore kranen met een groot hefvermogen, hefsystemen, half afzinkbare kraanschepen en andere werkschepen.

Bedrijfsprofiel Atlantia Offshore Limited

Atlantia Offshore Limited, gevestigd in Houston, Texas in de Verenigde Staten, is een toonaangevend bedrijf dat actief is als leverancier van offshore productie platforms voor de olie- en gasindustrie. Atlantia heeft een duidelijk concurrentievoordeel gecreëerd door zich te positioneren als een op het product gericht bedrijf, met volledige service, en met de mogelijkheid om turnkey projecten uit te voeren. Deze filosofie, die uniek is in het segment van de offshore industrie waarin het bedrijf zich beweegt, is een wezenlijk onderdeel van Atlantia's succes en een sleutelfactor in haar groeistrategie. Atlantia's gepatenteerde offshore platforms zijn speciaal ontworpen om de ontwikkelingskosten laag en de installatietijd kort te houden, waarbij het bedrijf zich met nadruk richt op economisch moeilijk exploiteerbare olie- en gasvelden. Vanuit haar traditionele vaste platforms voor geringe waterdiepte, waarvan er meer dan 150 zijn geïnstalleerd in de Golf van Mexico, de Noordzee, West Afrika en het Midden Oosten, beweegt Atlantia zich sinds kort in de diepwatermarkt met haar gepatenteerde SeaStar Deepwater Tension Leg Platform (verticaal onder voorspanning verankerd platform).

Door middel van haar op het product gerichte benadering en eersteklas ontwerp-/uitvoeringsvaardigheden heeft Atlantia meer dan 40 procent van haar belangrijkste markt in het diepwater gedeelte van de Golf van Mexico veroverd. Het management verwacht een exponentiële groei van deze markt in Atlantia's marktsegment in de komende periode van 5 jaar. De strategie van Atlantia is erop gericht een belangrijk deel van deze markt in de wacht te slepen alsmede in deze nichemarkt elders in de wereld additionele projecten te boeken.

IHC Caland N.V. 19 maart 2001 Raad van Bestuur

IHC Caland N.V.
Postbus 31
3100 AA Schiedam
The Netherlands

Telephone : +31 10 2466981
Telefax : +31 10 2466990
E-mail brenda.cresswell@ihccaland.nl