Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


Nieuwe directeur voor Instituut Defensie Leergangen

16-03-2001

Commodore G.H.A. (Ger) Schrijver (52) van de Koninklijke Luchtmacht is benoemd tot directeur van het Instituut Defensie Leergangen in Rijswijk. Hij volgt in september brigade-generaal mr. O. van der Wind van de Koninklijke Landmacht op, die de dienst met leeftijdsontslag verlaat. Commodore Schrijver vervult momenteel de functie van Directeur Planning Cell bij de West Europese Unie.

Commodore Schrijver is sinds 1998 Directeur WEU Planning Cell. Hij begon zijn militaire loopbaan in 1975 op de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Hierna vervulde hij verschillende functies bij het 324-, 326- en 327-squadron van de derde Groep Geleide Wapens. Later was hij onder meer chef Kabinet bij de Defensiestaf, Hoofd sectie Wapenbeheersing, Hoofd Afdeling Integraal Beleid en Plannen en geplaatst bij de Nederlandse Permanente Militaire Vertegenwoordiging bij het Militair Comite van de NAVO.

Afgezien van de benoeming van commodore Schrijver tot directeur van het Instituut Defensie Leergangen, heeft de Koninklijke Luchtmacht nog meer wijzigingen in de top bekend gemaakt.

Kolonel F.H. (Freek) Meulman (46) neemt medio dit jaar de functie van Plaatsvervangend Directeur Militaire Inlichtingendienst op zich. Hij volgt kolonel drs. R.E. de Pruyssenaere de la Woestijne van de Koninklijke Landmacht op, die een andere functie krijgt binnen de landmacht. Kolonel Meulman wordt in het kader van zijn overplaatsing bevorderd tot commodore. Hij is momenteel werkzaam als Hoofd Militaire Strategische Aangelegenheden, Ressort Internationale Plannen en Samenwerking van de Defensiestaf.

Kolonel Meulman vervult zijn huidige functie sinds 2000. Zijn militaire loopbaan begon in 1975 met een studie aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Hierna vervulde hij verschillende functies bij de geleide wapens, onder meer bij het 500-, 501 en 503-Squadron. Later was hij ondermeer docent op Luchtmacht Stafschool, medewerker bij de afdeling Conceptuele Zaken van de Defensiestaf, Controller van de Directie Operatiën KLu en commandant van de Groep Geleide Wapens De Peel.

Kolonel J.S. (Jaap) Willemse (45) is benoemd tot opvolger van commodore P.M.A. Vorderman als Sous-Chef Projecten en Wapensystemen van de Directie Materieel Koninklijke Luchtmacht. Commodore Vorderman neemt op korte termijn de functie van Directeur Materieel KLu op zich. De benoeming van kolonel Willemse gaat op een nader te bepalen datum in. Hij is nu nog commandant van de vliegbasis Leeuwarden, en wordt met het oog op zijn nieuwe functie bevorderd tot commodore.

Kolonel Willemse is commandant van de vliegbasis Leeuwarden sinds 1998. Hij werkt bij de luchtmacht sinds 1975. Na een studie aan de Koninklijke Militaire Academie volgde hij de vliegeropleiding. Na het behalen van zijn brevet vloog hij achtereenvolgens bij 313-, 316-, 312- en 311-Squadron. Ook was hij instructeur bij de vliegeropleiding op Sheppard Air Force Base en commandant van het 306-Squadron. Van 1996-1997 was hij docent bij het Instituut Defensie Leergangen. Hierna was hij - alvorens zijn huidige functie te aanvaarden - commandant van het 312-Squadron.