Ferwerderadielers zetten schouders onder eigen toekomst

In Ferwerderadiel gebeurt iets bijzonders. Inwoners van deze Friese plattelandsgemeente zijn bezig met negen uitgewerkte ideeën waarmee ze de leefbaarheid van hun directe woonomgeving willen verbeteren. De initiatieven zijn geboren uit eigen ideeën, en niet van buiten af bedacht door de gemeente of de provincie. Het motto is `Yn 'e Line', een oude Friese uitdrukking voor `het trekken van een trekschuit'. Naar deze tijd vertaald, betekent dit: de schouders eronder zetten.

Positieve impuls

De bewoners willen de mouwen opstropen voor de toekomst van hun streek. Hiertoe werken zij samen in werkgroepen aan diverse thema's, onder meer op het gebied van recreatie en toerisme, werkgelegenheid, wonen en sociale cohesie. Ze krijgen daarbij praktische ondersteuning van Yn 'e Line, een samenwerkingsverband van de provincie Fryslân, de gemeente Ferwerderadiel en KNHM (Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij).

In 1998 nam KNHM het initiatief voor Yn 'e Line. Aanleiding hiertoe was de leefbaarheid in de gemeente die in een neerwaartse spiraal dreigt te raken. Net zoals in veel andere plattelandsgemeenten, zit de agrarische sector in de problemen. Hierdoor zijn veel boeren gedwongen om te stoppen en velen zullen nog volgen. Het inwonertal neemt langzaam af; vooral mensen met een hogere opleiding en jongeren verhuizen. Met alle gevolgen van dien voor het voorzieningenniveau. In gesprekken met de provincie en de gemeente, maar ook met een groot aantal inwoners van Ferwerderadiel en belangenorganisaties, is besloten tot een project om het tij te keren. Yn 'e Line was geboren. Behalve de gemeente, de provincie en KNHM steken ook andere partijen geld in Yn 'e Line: It Fryske Gea, Leader en de Rabobank Noordoost- Fryslân. Een duidelijk signaal dat veel partijen belang hechten aan een goed leefklimaat in Ferwerderadiel.

Het vliegwieleffect: een brochure ter inspiratie

Eind 1999 ging Yn 'e Line van start. Met als uitgangspunt dat de bewoners zelf de ideeën en initiatieven zouden aandragen en de uitvoering in een takenstadium ter hand zouden nemen. Anderhalf jaar later kunnen we zeggen dat het is gelukt. Niet alle negen initiatieven zijn al even ver in de uitvoering, maar Yn 'e Line heeft duidelijk een positief proces in gang gezet.

Dit succes willen we laten uitstralen naar anderen. Daarom hebben we deze brochure geproduceerd. Deze is op de eerste plaats bedoeld voor de inwoners van Ferwerderadiel, in het bijzonder voor diegenen die actief zijn betrokken bij Yn `e Line. De negen initiatieven vormen het hart van deze uitgave. In korte artikelen komen de negen werkgroepen aan het woord. Ze vertellen over de inhoud van hun initiatief, maar geven ook aan hoe ze van een idee een concreet initiatief kunnen maken. In elk artikel wordt telkens één aspect wat verder uitgediept, bijvoorbeeld de motivatie, de aanpak, de samenwerking of de financiering.

Niet alleen voor inwoners van Ferwerderadiel maar ook voor mensen die beleidsmatig bezig zijn met plattelandsvernieuwing, is deze brochure interessant. Speciaal voor hen komen achtergronden van het proces van Yne Line, de aanpak en de sterke kanten aan de orde. Ook beschrijven we welke moeilijkheden we tegenkwamen en geven tips om deze te voorkomen.

De titels van de initiatieven

* Startende ondernemers

* Ferwerderadiel op internet

* Watersport en vaarwegen

* Karakteristieke dorpspanden

* Multifunctioneel centrum Marrum

* Dorpshuis Hallum

* Woningen voor senioren

* Inrichting van het buitendijks gebied

* Dag van de Zee

Interesse in de brochure? U kunt een exemplaar per e-mail bestellen.