Gemeente Zoetermeer

Warmteproblematiek stadsregios Rotterdam en Haaglanden

Extra subsidie nodig voor vasthouden aan milieudoelstellingen op VINEX-locaties

De gemeentebesturen van de VINEX-bouwgemeenten in de Rotterdamse en Haagse regios doen een uiterste poging alsnog de milieudoelstellingen te halen met betrekking tot het terugdringen van de CO2-uitstoot door het realiseren van warmtenetten (stadsverwarming) in de VINEX-wijken. Onderhandelingen met Eneco Energie over de aansluitkosten per woning en over de benodigde investering in bijbehorende installaties als een STEG liepen vast. In de ogen van de gemeenten en de betrokken marktpartijen trachtte Eneco Energie onder eerder gemaakte afspraken uit te komen en wilde het bedrijf helemaal af van de investering in de STEG, een installatie die gas omzet in warmte en vervolgens het warme water levert voor de stadsverwarming, die woningen en bedrijfsgebouwen bereikt. In een noodkreet aan de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken stelden de gemeenten op 14 februari j.l. dat het energiebedrijf, één van de te privatiseren overheidsbedrijven, uitsluitend bedrijfseconomische motieven hanteert en milieudoelstellingen laat vallen. Mede op grond van deze noodkreet besloot de Tweede Kamer tot dusver niet tot de door minister Jorritsma van Economische Zaken voorgestelde privatisering van de sector.

In een brief aan de ministers Pronk van VROM en Jorritsma van EZ en aan Staatssecretaris Remkes van Vrom bepleiten de gemeenten een extra financiële impuls van de rijksoverheid voor het alsnog realiseren van de warmtenetten en de STEG. Indien dit niet haalbaar is vragen de gemeenten de bewindslieden hen in hun milieuambities te ondersteunen door de vrijvallende subsidiegelden beschikbaar te stellen voor andere milieu-investeringen in de VINEX-bouwlocaties.
In een fax aan leden van de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken, de commissie waarin het debat over de privatisering van de energiesector wordt gevoerd, schrijven de gemeenten dat mede als gevolg van de aandacht die de kamercommissie besteedde aan de warmteproblematiek in de regios, Eneco Energie alsnog bereid is gebleken aanvullende afspraken te maken voor onderdelen van de bouwlocaties. Zo is bijvoorbeeld voor de tweede jaarschijf van Zoetermeer Oosterheem een lagere aansluitprijs overeengekomen dan het energiebedrijf aanvankelijk vroeg. Prijzen zijn uiteraard locatie-afhankelijk en verschillen dus ook per locatie.

De gemeente Zoetermeer gaat nu akkoord met een aansluitprijs per woning van 6000,- per woning voor de 1380 woningen waaraan naar verwachting in het najaar begonnen wordt. Voor de in aanbouw zijnde eerste jaarschijf van Oosterheem was de overeengekomen prijs per woning 4800,-. Eneco Energie denkt voor komende locaties aan prijzen tussen de 9.500 en 11.000,- per woning, reden voor de gemeenten Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk, Pijnacker Nootdorp en Zoetermeer om op te merken dat de energiemarkt wel erg snel liberaliseert.

In een brief aan Eneco Energie laten de gemeenten weten te overwegen de energieleverering opnieuw aan te besteden danwel andere energie opties te overwegen.



Gemeente Zoetermeer © maart 2001