MINVENW

Actueel

Resultaten aanvullende marktconsultatie WLL 19/03/01 Medio december 2000 is een aanvullende marktconsultatie voor de Wireless Local Loop (WLL) gestart door het beschikbaar stellen van een document waarin de ontwikkelingen van de laatste maanden zijn beschreven en de daaruit voor DGTP voortvloeiende vragen aan de markt zijn voorgelegd. Een dertigtal organisaties heeft dit document aangevraagd en een tiental partijen (fabrikanten en operators) heeft ook een reactie ingezonden.

De reacties zijn door DGTP en zijn adviseurs geïnventariseerd en geanalyseerd. Verder is aanvullend marktonderzoek naar de WLL-ontwikkelingen in Nederland en Europa gedaan.

De uitkomsten van de consultatie en het marktonderzoek behoeven voor beleidsdoeleinden nadere interpretatie. Als hoofdlijn laat zich afleiden, dat de belangstelling voor WLL sterk is afgenomen ten opzichte van de eerdere consultatie (1999). De huidige belangstelling concentreert zich op de 26 GHz band, waarbij de voorkeur voor de verkaveling tussen partijen uiteen loopt. Voor de -nieuwe- 28 GHz band lijkt in eerste instantie beperkte belangstelling te bestaan. Opvallend is de grote belangstelling in deze band voor point to point verbindingen.

De komende weken zullen deze punten nog nader worden uitgewerkt om te komen tot een aanpassing van het beleidsvoornemen en het aanvraag-en verdelingsproces definitief vorm te geven.