CDA

Ria Oomen geschrokken van commerciëel invriezen navelstrengbloed

Het commerciële bedrijf CRYO-Cell roept aanstaande ouders op bloed uit de navelstreng van hun aanstaande kind te laten invriezen. CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (bio-ethiek) heeft de kwestie aan de orde gesteld bij de Europese Commissie.

In Nederland is sinds kort een commerciële organisatie actief genaamd CRYO-Cell die aanstaande ouders oproept om bloed uit de foetale navelstreng cq placenta gedurende een periode van 20 jaar te laten invriezen. Dit met het oog op het later kunnen genezen van ziektes zoals Alzheimer en Parkinson, hersenbloedingen, spierziekten zoals multiple sclerose, kwaadaardige tumoren en diabetes. Voor het opslaan, de afname, het transport en de bewerking van de stamcellen wordt een bedrag van 2170 gulden in rekening gebracht. Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten is eerste vice-voorzitter van een tijdelijke commissie van het Europees Parlement die zich met menselijke genetica bezighoudt. Zij is geschrokken van de actie van CRYO-Cell.

Oomen-Ruijten: "Ik zet hier grote vraagtekens bij. De kans dat kinderen in hun eerste 20 levensjaren aan dergelijke ziekten of aandoeningen gaan lijden is klein. Bovendien is het met het voortschrijden van de medische wetenschap in potentie mogelijk dat ook zonder het opslaan van deze stamcellen genoemde aandoeningen deze aandoeningen goed te behandelen of zelfs te genezen zijn.De campagne speelt in op de bezorgdheid van aanstaande ouders, het voorkomen van ziek worden en de angst voor overlijden".

Zij heeft inmiddels vragen gesteld aan de Europese Commissie. Zo wil zij weten of dergelijke acties ook in andere lidstaten gevoerd worden en onder welke voorwaarden. Verder vraagt zij de Commissie om een oordeel over het eventuele misleidende karakter van aanbiedingen zoals door CRYO-Cell gedaan. Tenslotte verzoekt zij de Commissie de kwestie voor te leggen aan de Europese ethische commissie.