Provincie Limburg

ALTERNATIEVEN N280 OOST

NIEUWE ALTERNATIEVEN VOOR DE N280-OOST

Het college van Gedeputeerde Staten zal a.s. dinsdag de richtlijnen voor de Tracénota/Milieueffectrapportage voor de N280-Oost, de verbinding tussen Rijksweg 73-Zuid ter hoogte van Roermond en de Bundesautobahn A52 in Duitsland, vaststellen. Tevens wil het college op basis van de binnengekomen inspraakreacties en adviezen over de Startnotitie N280-Oost/A52 een aanvullend onderzoek doen naar een aantal aanvullende alternatieven en varianten. Aanvullend onderzoek is mede nodig vanwege actuele ontwikkelingen op het gebied van het natuurbeschermingsrecht.

Aanvullende alternatieven en varianten
Voorgesteld is de volgende aanvullende alternatieven nader te onderzoeken:
§ Nul-plus-alternatief, aanleg van een autoweg, met twee rijbanen met elk één
rijstrook, op de bestaande N68 (Elmpterweg)
§ Optimalisatie 1A alternatief uit de Startnotitie, aanleg van een weg met twee rijbanen en elk twee rijstroken waarbij de weg direct ten zuiden van kasteel Zuidewijck Spick en het Blank Water is gesitueerd; § Optmalisatie 1B alternatief, aanleg van een autoweg, met twee rijbanen met elk twee rijstroken, op de bestaande weg waarvoor de bebouwing zowel aan de noordzijde als zuidzijde ter hoogte van de kern Maalbroek dient te wijken;
§ Zuid-alternatief, waarbij ter hoogte van het "Preisparadies" ten opzichte van de huidige Elmpterweg naar het zuiden wordt afgebogen om de Ecologische Hoofstructuur te ontzien (omgeving heringerichte Spickerbroeklossing) en vervolgens via de Spikkerweg wordt teruggebogen naar de bestaande N68 (Elmpterweg).

Daarnaast wil het college onderzoek laten doen naar de mogelijkheid van directe aansluiting van het lokale wegennet op de N280-oost tussen de kern Maalbroek en de grens.
Het alternatief Optimalisatie 1A wordt opgenomen nadat gedeputeerde Vestjens daarover hedenochtend een constructief overleg heeft gehad met de bewoners ter plaatse.

Openbare bijeenkomst
Op dinsdag 20 maart zal van 19.00 uur tot 20.00 uur een openbare bijeenkomst worden gehouden in het "Communicatiecentrum Viascoop", Schaarbroekweg 2 te Roermond. Tijdens deze bijeenkomst zal Provincie Limburg een toelichting geven op het dan door Gedeputeerde Staten genomen besluit.

Verder procedure
Op basis van het onderzoek naar de aanvullende alternatieven en varianten zullen Gedeputeerde Staten een besluit nemen over welke van deze alternatieven diepgaand in de Tracénota/MER-UVS N280-Oost/A52 onderzocht dienen te worden. Nadat deze Tracénota gereed is, zal deze ter visie gelegd worden tezamen met het besluit van de Provincie ten aanzien van het voorkeurstracé. Dit voorkeurstracé wordt opgenomen in een aanvulling op het Provinciaal Omgevingsplan Limburg.