Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Bestendige deputatie adviseert gunstig over bescherming als monument van de Sint-Amanduskerk in Ingelmunster Brugge, 19/3/2001
De bestendige deputatie van West-Vlaanderen heeft een gunstig advies uitgebracht over de voorgenomen bescherming als monument van de 18de-eeuwse Sint-Amanduskerk in Ingelmunster.
Omdat de vieringtoren van de driebeukige Sint-Amanduskerk bouwvallig was, werd in 1739 een nieuwe westertoren gebouwd. Bijna een halve eeuw later werd besloten ook het schip en koor van de kerk te herbouwen. De plannen werden opgemaakt door architect Mormal. In 1780-1783 werden het nieuwe driebeukige schip en het halfronde koor opgetrokken in een sobere classicistische stijl. De toren uit 1739 werd behouden en gedeeltelijk in het schip ingebouwd. Een deel van het 17de- en 18de-eeuwse meubilair werd teruggeplaatst in de nieuwe Sint-Amanduskerk. Vermeldenswaardig zijn onder andere de kerkmeestersbank uit 1677, de communiebank uit 1684 en de laat-17de-eeuwse preekstoel. Tijdens het laatste kwart van de 18de eeuw werden bovendien drie nieuwe altaren en een neoclassicistische lambrisering en koorgestoelte geplaatst.
De toren van de Sint-Amanduskerk werd al in 1975 als monument beschermd. Deze bescherming wordt nu uitgebreid tot de volledige kerk, met inbegrip van de cultuurgoederen. Ook de directe omgeving van de kerk, met onder andere de neogotische Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten en oorlogsmonumenten, is in het beschermingsbesluit opgenomen.

De bestendige deputatie is van oordeel dat deze kerk een representatief voorbeeld is van 18de-eeuwse religieuze architectuur in West-Vlaanderen. Een bescherming als monument is dan ook gerechtvaardigd. De definitieve beslissing berust bij Vlaams minister Johan Sauwens.