20 maart 2001
Martin Slijper
Radiowereld.nl

Persbericht
Lokale radiozenders voldoen niet aan wettelijke eisen

De lokale radiozenders in Nederland voldoen niet aan de wettelijke eisen met betrekking tot de programmering. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gehouden door de internetsite RadioWereld.

Lokale omroepen dienen volgens de wet minimaal 50 procent van hun programmering te besteden aan uitzendingen van informatieve, culturele of educatieve aard. Dit staat ook wel bekend als de ICE-norm.

Uit een steekproef onder in totaal 41 omroepen blijkt dat de lokale omroepen niet aan deze wettelijke eis voldoen, en dus minder dan 50 procent van hun programmering aan ICE onderdelen besteden.

Daarnaast heeft de RadioWereld onderzocht of het aantal jaarlijkse uitzenduren van een omroep effect heeft op het ICE percentage. Het blijkt dat hoe meer een omroep uitzend, hoe lager het percentage ligt. Er viel geen verband te vinden tussen ICE en bereik (aantal inwoners per gemeente).

Het volledige artikel is terug te vinden op http://www.radiowereld.nl

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Michiel van Diesen, telefoon 06-2155 2803.

De RadioWereld is een internetsite die dagelijks het laatste medianieuws brengt, naast een aantal forums, honderden links naar radiozenders, columns en andere informatie. Er is ook een uitgebreid onderdeel van de site ingericht voor informatie over de herverdeling van de etherfrequenties op 1 september 2001.