NEDERLANDS TEXTIELMUSEUM

Eugène van Veldhoven

Maart 2001

Eugène van Veldhoven: high-tech-stoffen
verlengd tot en met 3 juni 2001
(tentoonstelling op de entresol)

In de tweede tentoonstelling uit de reeks .Werk in uitvoering. is het werk van Eugène van Veldhoven te zien. Oorspronkelijk opgeleid als mode-ontwerper aan de academie in Rotterdam, ontwikkelde hij zich tot specialist in het bewerken van stoffen. Eugène van Veldhoven gebruikt over het algemeen bestaande stoffen waarmee hij .iets. doet, waardoor ze een heel bijzonder uiterlijk krijgen: siliconen-coatings, lasercutting, ausbrenners, glittertransferprints en metaaldampen behoren tot zijn specialiteiten. Hij voert dergelijke technieken zelf uit of werkt samen met bedrijven. Aan producenten in heel Europa levert hij ideeën. Ook bewerkt hij stoffen in opdracht van mode-ontwerpers. De bekende Franse couturier Christian Lacroix behoort tot zijn afnemers.
Voor het Nederlands Textielmuseum voerde hij al verschillende opdrachten uit. Samen met Claudy Jongstra maakte hij stoffen waarin vilt en siliconen zijn gecombineerd en onlangs maakte hij een collectie stoffen waarin 16 verschillende combinaties van high-tech technieken zijn toegepast. Een van de meest bijzondere is een stof die met minuscule glasbolletjes beplakt is. In het kader van de serie .Werk in uitvoering., gewijd aan het opdrachtenbeleid van het museum, worden deze stoffen voor het eerst tentoongesteld.

Kunstenaars en ontwerpers ontwikkelen ideeën voor tuften en weven Vanaf de jaren tachtig vraagt het museum kunstenaars en ontwerpers om iets bijzonders voor de collectie te bedenken en uit te voeren. Dat kan leiden tot een uniek kunstwerk, maar veel vaker gaat het om tafellakens en servetten. Behalve voor de collectie worden die ook voor verkoop in de museumwinkel gemaakt.
Sinds vorig jaar is dit opdrachtenbeleid sterk uitgebreid. Met name het uitvoeren van ontwerpen in het museum past perfect in het .Museum in bedrijf.-concept.

Op de tweede verdieping van het museum is dagelijks het puffende geluid van het tuftapparaat te horen. Met behulp van luchtdruk (vandaar dat gepuf) worden draden door een doek geschoten waardoor een wand- of vloerkleed ontstaat.
In de voormalige fabriekshal stampen de weefmachines en groeien de tafellakens, gordijnstoffen en theedoeken waar je bijstaat. Vlakbij zoeven de computergestuurde breimachines; daar komen zelfs kant en klare truitjes uit!

Handen uit de mouwen
Dagelijks zomeractiviteiten voor het hele gezin 17 juni t/m 19 september

In de zomermaanden presenteert het Nederlands Textielmuseum een echte doe-activiteit voor het hele gezin met .Handen uit de mouwen.. Centraal staan de textieltechnieken weven, breien en tuften. De tentoonstellingsruimte van het museum wordt omgebouwd tot textielwerkplaats, waar kinderen en volwassen zelf aan de slag gaan; handen uit de mouwen dus!

Informatie en documentatie voor de pers: Yvette Lardinois, PR & Marketingmanager, T 013 549 45 33 en 06 51 53 48 29 (aanwezig dinsdag t/m vrijdag) Caroline Boot, conservator Kunst en Vormgeving, T 013 536 74 75 (aanwezig dinsdag t/m vrijdag)E-mail bdlaryv@tilburg.nl dinsdag t/m vrijdag aanwezig. De informatie is ook te zien via internet: www.textielmuseum.nl

20 mrt 01 14:32